Головна Новини Бізнес фінанси Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло найближчими місяцями
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло найближчими місяцями

Експерти також розповіли, чи вплине на зміни цін на нерухомість ймовірний локдаун

27 вересня 2021, 12:20 comments20382
Поділіться публікацією:

Видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб дізнатися, чи чекати українцям змін на ринку нерухомості в жовтні і які чинники можуть на це вплинути.

Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло найближчими місяцями

Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло в найближчі місяці - фото з відкритих джерел

Навряд чи в жовтні можливі будь-які істотні (глобальні) цінові зміни

Президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта зазначає, що за оцінками АСНУ, найближчими місяцями, а саме в жовтні-грудні, на вторинному ринку житла буде спостерігатися відносна цінова стабільність.

"Зростання цін можливе переважно в сегменті найбільш популярних квартир (1, -2-кімнатні площею до 50 м2, розташованих у вдалих локаціях в належному технічному стані). Жовтень — це один з пікових місяців для ринку житла, "високий сезон". Але після початку пандемії ми спостерігаємо, що сезонність вже не є ключовим фактором активності на ринку. Цього року найбільша активність спостерігалася з другої половини травня до серпня. Тому навряд чи в жовтні можливі будь-які істотні (глобальні) цінові зміни. Скажу більше: в останні два тижні ми спостерігаємо значний спад активності покупців, відповідно зростання цін припинилося. Тобто, очевидно, що жовтень не буде настільки активним, як це було до 2020 року", — говорить Юрія Піта.

Згідно з прогнозом АСНУ, до кінця року вартість житла на вторинному ринку може збільшитися максимум до 5% залежно від якісних характеристик квартири, місця розташування, площі та іншого.

"При цьому, очікувано, що найбільше зростання — до 5% — можливе у великих містах, таких як Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Львів. В інших обласних центрах зростання навряд чи перевищить 2,5-3%. Звісно, дані прогнози не враховують економічну ситуацію в країні, рівень інфляції, наслідки пандемії, — уточнює Юрій Піта. — Але на кінець вересня поки немає ніяких передумов до різких цінових стрибків, скорочення існуючого попиту або пропозиції".

Що стосується можливого локдауну, то, на думку експерта, в разі його оголошення, ціни на житло навряд чи зміняться.

"На ринку, як це було у 2020 році, можливе збільшення відкладеного попиту на тлі скорочення угод. Але після завершення локдауну протягом 1,5-2 місяців весь відкладений попит буде реалізований, — вважає Юрій Піта. — Підкреслю: наразі за існуючого балансу попиту і пропозиції, в жовтні навряд чи можливі різкі цінові коливання. Цінова ситуація на вторинному ринку житла досягла свого максимуму".

Зараз ціни на вторинному ринку досягли максимального економічно обґрунтованого піку

Володимир Шалаєв, генеральний директор компанії "Увекон", яка займається, в тому числі аналізом ринку нерухомості, зазначає:

"За оцінками аналітиків геопорталу "Увекон", цінова ситуація на ринку житла в найближчі місяці буде досить стабільною. Тенденції останніх двох місяців свідчать про те, що темпи подорожчання житла потроху спадають".

Експерт акцентує, що ринок житла досить циклічний: після кількох років подорожчання житла завжди настає період цінової стабільності, яка проявляється в незначних цінових коливаннях.

"Можемо сказати, що зараз ціни на вторинному ринку досягли максимального економічно обґрунтованого піку. І в найближчі пару місяців ми побачимо лише інерційні процеси — залежно від якості житла, локації, технічного стану квартири, якості ремонту тощо. Зростання цін в жовтні-листопаді не перевищить 3-5%. При цьому найбільш відчутна цінова динаміка можлива в сегменті компактних 1, -2-кімнатних квартир переважно радянської забудови. Саме такі квартири концентрують до 65% існуючого попиту", — пояснює Володимир Шалаєв.

Експерт підкреслює, що можливий локдаун також може позначитися на ринку житла.

"У разі оголошення локдауну вже у жовтні, що на сьогодні поки виглядає малоймовірним, попит на вторинному ринку може скоротитися на 30%, — прогнозує експерт. — Але разом з тим, на цінах це навряд чи позначиться. Всі прекрасно розуміють, що локдаун — це тимчасове явище, яке ніяк не перекреслює потребу громадян у власному житлі. Окремо варто сказати, що економічна ситуація в країні, курс національної валюти щодо долара США також можуть стати вагомими факторами в питанні ціноутворення. Але на сьогодні немає передумов до того, що кон'юнктура попиту і пропозиції якось зміниться".

Раніше експерт озвучив прогноз цін на продукти у жовтні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Маша

10 серпня 2023, 21:54

[url]https://ua.wikipedia.org[/url] https://ua.wikipedia.org


Новини