Головна Новини Бізнес фінанси Ринок нерухомості в Україні: як зміняться ціни на оренду житла найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок нерухомості в Україні: як зміняться ціни на оренду житла найближчим часом

У великих обласних центрах, таких як Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів та інші, оренда житла подорожчала до 7-10%

29 вересня 2021, 17:24 comments5787
Поділіться публікацією:

Керівник комітету інформаційних технологій та аналітики Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Едуард Бразас розповів виданню "Коментарі", як і чому може змінитися ціна на оренду нерухомості найближчим часом.

Ринок нерухомості в Україні: як зміняться ціни на оренду житла найближчим часом

Як зміняться ціни на оренду житла в найближчим часом - фото з відкритих джерел

"На сьогодні можна говорити про те, що ринок оренди житла на наступні три місяці вже сформований на 90%. Тобто, іншими словами, ціни вже навряд чи зміняться (динаміка можлива, але в рамках декількох відсотків) ", — говорить експерт.

Якщо говорити про ціни, то за підсумками серпня-вересня, ціна оренди в залежності від місця розташування, технічного стану будинку, якості ремонту і, звичайно ж, площі, збільшилася в середньому на 5-10%. У великих обласних центрах, таких як Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів та інші, оренда житла подорожчала до 7-10%. В інших регіональних центрах зростання не перевищило 5%.

Стримувальними факторами для росту цін, за словами Едуарда Бразаса, на сьогоднішні є:

1. Економічна невизначеність (в тому числі рівень інфляції), невідомість того, що буде в найближчі 1,5-2 місяці, неможливість довгострокових прогнозів і планування.

2. Очікування чергового локдауну: маховик уже запущено, суспільству наполегливо говорять про його неминучість. Також поки незрозуміла "жорсткість" можливого локдауну.

3. Подорожчання комунальних платежів, зокрема в опалювальний сезон.

"Якщо говорити про рівень попиту, то за результатами вересня він був реалізований на 80%. Грубо кажучи, активізація ринку, як і очікувалося, була, але буму в сегменті житлової оренди не відбулося. Що ж стосується можливого локдауну, то багато чого буде залежати від ступеня обмежень і його тривалості. За жорстких пандемічних обмежень більш ніж на один місяць, вартість оренди житла може знизитися, як мінімум на 20-30% переважно внаслідок падіння попиту (за аналогією з весняним локдауном 2020 року). Але це зниження буде тимчасовим , згодом ціни потроху підтягнуться до рівня вересня", — підсумував експерт.

Зазначимо, що раніше видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб дізнатися, чи чекати українцям змін на ринку нерухомості в жовтні і які чинники можуть на це вплинути.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини