Головна Новини Бізнес фінанси Ріст інфляції в Україні: в НБУ розповіли, як змінилися ціни в червні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ріст інфляції в Україні: в НБУ розповіли, як змінилися ціни в червні

Нацбанк дав прогноз щодо росту інфляції в Україні

12 липня 2022, 15:35
Поділіться публікацією:

За даними державного регулятора, минулого місяця, в червні, зафіксовано зростання споживчої інфляції в річному вимірі пришвидшилася до 21,5%, в травні цей показник становив 18%. Протягом першого місяця літа ціни збільшилися на 3,1% за даними Держстату. Про це повідомляють в прес-службі НБУ.

Ріст інфляції в Україні: в НБУ розповіли, як змінилися ціни в червні

Фото ілюстративне / Pixabay

Причинами такого стрибка називають порушення ланцюгів постачання, скорочення обсягів пропозиції деяких товарів, ріст витрат бізнесу, руйнацію заводів та інфраструктури, погіршення інфляційних очікувань.

Стримуючими факторами виступали фіксований офіційний курс гривні до долара США, мораторій на підвищення тарифів на газ і тепло, імпорт товарів, поступове налагодження експорту.

Щодо рівня базової інфляції, то в річному вимірі вона теж зросла до 15,2% в червні, порівняно з 13,8% у травні. Ціни на харчову продукцію зросли до 21,5%. Мова йде про м’ясні та рибні продукти, масло, маргарин, борошняні вироби та безалкогольні напої. Зросли в ціні й необроблені та сирі продукти харчування до 36,1% у річному вимірі. Підскочили в ціні гречка, рис та інші крупи, сіль, цукор, овочі, фрукти та ягоди, свинина, курятина, молоко.

Непродовольчі товари зросли в ціні до 9,2%. Серед них товари для дому: посуд, меблі та побутова техніка, електроніка, автомобілі, фармацевтичні товари, косметика, одяг, взуття.

Також здорожчала вартість послуг на 14,3%, зокрема, оренда житла, ремонтні роботи, послуги таксі, транспортних перевезень, медичні послуги, послуги салонів краси, кінотеатрів, спортивних установ та закладів громадського харчування, проживання в готелях та пансіонатах.

Вартість пального зросла на майже 90,9%, що пов'язано зі зростанням цін на нафту, руйнацією заводів та нафтобаз російськими ракетами, дефіцитом пального та його імпортом.

"Подальше прискорення споживчої інфляції свідчить про посилення інфляційного тиску через війну. Ризики пришвидшення інфляційних процесів і погіршення очікувань і надалі залишаються значними в умовах блокування росією портів, пошкодження транспортної інфраструктури та цілеспрямованого знищення підприємств і складів", — йдеться в повідомленні.

Як писав портал, податкова амністія виявилася провальною. Експерти назвали причини та умови, за яких вона б мала успіх в наповненні бюджету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини