Головна Новини Бізнес податки Чому податкова амністія в Україні виявилася провальною - що не врахували
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому податкова амністія в Україні виявилася провальною - що не врахували

Експерти розповіли, чому очікування урядовців щодо наповнення бюджету в результаті податкової амністії не справдилися

7 липня 2022, 15:05
Поділіться публікацією:

З 1 вересня 2021 року в Україні стартувала кампанія з одноразового (спеціального) добровільного декларування, яка триває до 1 вересня 2022 року. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко написав, що наразі українці задекларували 3,7 млрд гривень, з цієї суми збір до сплати збору складає 225,1 млн гривень.

Чому податкова амністія в Україні виявилася провальною - що не врахували

Фото ілюстративне / Pixabay

"Це повний провал податкової амністії. Зараз це можна списати на війну, але і до війни ця амністія не спрацювала. Якщо пам'ятає коли її запускали планували, що обсяги амністованих коштів будуть 400-500 млрд грн, що на думку організаторів повинно було наповнити держбюджет України грошима. А тут мізерні мільйони", — написав експерт. Раніше, він називав кампанію з амністії провальною.

Співзасновник Аналітичного консалтингового агентства "Українська Фабрика Думки", кандидат наук держуправління Юрій Гаврилечко наголошує, що є певні умови, коли в країні можна оголошувати податкову амністію й вона даватиме плоди. Зокрема, він говорить, що податкову амністію можна проводити лише там, де громадяни є податковими агентами самі собі. В Україні громадяни не є податковими агентами самі собі, за винятком ФОПів.

"Податкова амністія може проводитися в той час, коли держава ухвалює рішення про легалізацію якогось з видів забороненої раніше діяльності. Обов'язковою умовою амністії є наявність чорного ринку, який тривалий час існував, й наразі створено умови для того, щоб ринок легалізувався. Ці умови легальної діяльності мають бути більш економічно цікаві, ніж умови роботи чорного ринку. Наприклад, якби держава з 2020 року, коли відновлювалася робота легального грального бізнесу, оголосила податкову амністію для нелегалів, тоді це мало б сенс", — наголошує експерт.

Важливою умовою, що запобігає впровадженню податкової амністії, є наявність прямих податків на споживання, тобто ПДВ.

"Податкова амністія для громадян взагалі жодного сенсу не має, оскільки громадяни в Україні не є підприємцями і податки сплачують всі. Крім необхідних умов проведення амністії є ще умова яка запобігає використанню подібного механізму — це наявність прямих податків на споживання тобто ПДВ. Податкова амністія може мати сенс в США, де ПДВ немає, й не матиме жодного сенсу в Європі, де є ПДВ. Бо коли є прямі податки на споживання — це означає, що абсолютно всі споживачі вже сплачують їх", — говорить Юрій Гаврилечко.

За його словами, ця кампанія не мала взагалі сенсу. Оскільки ФОП сплачує податки, в звичайної людини немає підприємницьких доходів, хіба що вона займається незаконним підприємництвом.

"Незаконне підприємництво за наявності системи ФОП має сенс в дуже обмежених царинах, зазвичай, це ті види діяльності, що офіційно  в державі заборонені. Компанія була приречена з початку її проголошення, бо умови проведення податкової амністії, в принципі, в Україні не були виконані, то вона й не могла спрацювати", — зазначає експерт.

Максим Орищак, аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ), вважає, що амністія капіталів — це пропозиція від держави легалізувати ваше майно, походження якого вам пояснити складно, за менший податок, ніж податок, що діє, на доходи фізосіб. А, щоб вважати вигідною легалізацію майна за 5% замість 18%, наприклад, треба розуміти, що людина має план повернутися до країни й вести тут активну економічну діяльність.

"По-перше, виходить, що провал амністії в Україні полягає в тому, що звідси прийнято вивозити капітал закордон, а повертатись назад і потрапляти під моніторинг влади ніхто не хотів. Все майно нажите непростим шляхом так чи інакше стало можливим завдяки політичним зв'язкам. Зміна влади не сприяє тому, щоб люди хотіли повідомити державу про своє повернення. По-друге, для того, щоб хотілося взяти участь в амністії капіталів, потрібно легалізувати раніше заборонений вид діяльності, завдяки якому цей капітал і наживали. По-третє, зовнішні умови для громадян нашої країни мають бути максимально несприятливими, щоб вони почували себе в більшій безпеці всередині України і хотіли повернутися і розвиватися тут. Але ж у нас правова база всередині країни слабка, через що класично інвестувати в Україну невигідно. Усі податки "ділитимуть і забиратимуть відкатами", а розвиватися не дадуть", — говорить експерт.

На його думку, заробивши свій капітал фізособи вважають за потрібне витрачати ці гроші на себе, і не мають бажання давати щось державі. До тогоє за кордоном українцям зараз максимально комфортно, особливо, якщо українець має гроші. Звісно, мова йде не про середньостатистичні випадки, бо в Україні ті, хто заробляють не більше за свою заробітну плату і так податки платять справно, а про тих, хто нажив мільйони.

Як писав портал, експерт розповів, що не так з планом відновлення України Fast Recovery та що він собою являє в економічному та стратегічному планах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини