Головна Новини Бізнес фінанси Що буде з банківською таємницею в Україні: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з банківською таємницею в Україні: думки експертів

Банківська таємниця в Україні може опинитися під загрозою через антикорупційний закон

24 листопада 2020, 10:07
Поділіться публікацією:

Нацбанк радить Верховній Раді не приймати законопроект Кабміну про антикорупційну політику. За даними НБУ, якщо його приймуть без правок, то в Україні по суті буде ліквідовано поняття банківської таємниці. Про причини прагнення української влади зняти секретність з банківської інформації розповіли експерти.

Що буде з банківською таємницею в Україні: думки експертів

Голова громадської організації "Re: Старт", акціонер в Банк Юнисон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко нагадує, що в жовтні минулого року ВР і так вже спростила порядок доступу та відкриття банківської таємниці.

"Закон, який ВР прийняла тоді, вніс зміни і в ст. 62 закону "Про банки і банківську діяльність", що передбачають спрощення порядку розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю. Згідно зі змінами, окремі держоргани можуть отримати за письмовим запитом без рішення суду доступ до інформації про операції по рахунках осіб, в тому числі й інформацію про контрагентів, навіть якщо їхні рахунки відкриті в інших банках", — зазначає Оксана Чепіжко.

За її словами, з одного боку, розкриття інформації щодо руху грошових коштів несе в собі ще один інструмент боротьби з корупцією та легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом. З іншого боку, не можна просто так правоохоронним органам збирати компромат на когось, безпідставно вимагаючи розкриття банківської інформації.

"Зараз існує певна процедура доступу до такого роду інформації — через рішення суду. Вважаю, що в тому бардаку і беззаконні, які зараз є в нашій країні, коли неможливо себе захистити, відстояти свою правоту в судах, даний крок кілька передчасний, — каже Оксана Чепіжко. — Крім того, безперешкодний доступ до такого роду інформації остаточно підірве довіру до банківської системи в цілому. Адже, як відомо, гроші люблять тишу".

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін підкреслює: "Зняти банківську таємницю — давня мрія податківців. Гетманцева, Макєєвої та інших фіскально стурбованих".

У минулому скликанні парламенту банківська таємниця і так практично була ліквідована для всіх одержувачів соцдопомоги, зазначає експерт. Рік тому доступ до банківської таємниці спростили в рамках антикорупційних справ.

"Додатково оголосили мало не терористами всіх від 5000 гривень, — акцентує Данило Монін. — В цілому, незрозуміло чому НБУ це турбує. Адже антитерористичний закон був ... авторства НБУ. Тобто, вони і так ведуть політику в цьому напрямку. Втім, тоді на чолі Нацбанку стояли інші люди. І вони проводили політику знекровлення економіки. Можливо, Шевченко, новий глава НБУ, проти цього — і позиція регулятора в цьому питанні змінилася".

Раніше "Коментарі" писали, що Національний банк України оцінив спад ВВП у другому кварталі 2020 року на рівні 11% в річному вимірі. Основними факторами стали повномасштабні карантинні обмеження окремих видів діяльності, а також скорочення виробництва в сільському господарстві через більш пізнього початку жнив. Відзначається, що стимулюючі заходи Національного банку і уряду підтримали бізнес-активність і приватне споживання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

гость

24 листопада 2020, 10:36

А ничего не будет. Положат на эту тайну большой и толстый .....


Новини