Головна Новини Бізнес фінанси Що буде з цінами на паливо в Україні в жовтні: прогноз експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з цінами на паливо в Україні в жовтні: прогноз експертів

За словами фахівців, українцям слід очікувати подорожчання нафтопродуктів

28 вересня 2021, 16:46
Поділіться публікацією:

Експерти озвучили для видання "Коментарі" прогноз цін на паливо в Україні на жовтень, розповівши, які фактори можуть вплинути на його подорожчання або здешевлення.

Що буде з цінами на паливо в Україні в жовтні: прогноз експертів

Ціни на паливо в Україні - фото з відкритих джерел

Важко зараз сказати, на скільки подорожчає ДТ вже в другій декаді жовтня, але те, що це станеться — сумнівів не викликає

Експерт ринку нафтопродуктів, гендиректор ТД "SunOil" (мережа АЗС) Леонід Косянчук прогнозує, що з огляду на стрімке зростання цін на енергоносії, очікувати зниження вартості нафтопродуктів не доводиться.

"Ціна ф'ючерсів на нафту досягла позначки в 79,48 дол / бар і до кінця року очікується цифра навіть і в 90 дол / бар! А вартість природного газу в Європі вже перевищили 1000 дол / 1000 куб. На європейському ринку за останній місяць також — якщо ціни на бензин навіть знижувалися, то вартість дизпалива (ДТ) демонструвала стабільне зростання. Так, з початку місяця на ДТ вона збільшилася на 50 дол / тн., що приблизно відповідає подорожчанню в роздробі близько 1 грн / л ", — зазначає Леонід Косянчук.

За його словами, це може свідчити про те, що в Європі все-таки намітилися істотні успіхи в боротьбі зі світовою пандемією і вихід економіки з рецесії.

"На підставі вищевикладеного, можна зробити обережне припущення, що вже в жовтні вартість ДТ і в Україні збільшиться. Державне ж регулювання лише посилить так зване "відкладене подорожчання". Важко зараз сказати, на скільки подорожчає ДТ вже в другій декаді жовтня, але те, що це станеться — сумнівів не викликає, — говорить Леонід Косянчук. — Тим не менш, ринок нафтопродуктів України диверсифікований достатньою мірою і побоювання будь-яких потрясінь, як в Сполученому Королівстві, ми не очікуємо. Слід також розуміти, що оператори ринку нафтопродуктів будуть відчувати певні труднощі: знизу буде тиск цінового фактора, а згори нас обмежить горезвісне "держрегулювання"".

У зв'язку з подорожчанням газу на ринку ЄС і кризою браку водіїв вантажівок, слід очікувати подорожчання нафтопродуктів

Експерт з питань транспорту і дорожньої галузі Владислав Притоманов підкреслює, що ціни на всі енергоносії пов'язані між собою. Тому, в зв'язку з подорожчанням газу на ринку ЄС і кризою браку водіїв вантажівок, слід очікувати подорожчання на нафтопродуктів на 10-20% в жовтні / листопаді.

"Саме в Британії зараз відбувається криза АЗС через брак водіїв вантажівок, які везуть паливо на автозаправки. Через зростання цін на газ в ЄС очікується подорожчання палива — і попит на АЗС виріс на 500%. Бракує 30000 водіїв для доставки пального на АЗС! Таку кількість хочуть найняти в східній Європі за спрощеною процедурою видачі дозволів на роботу. Відповідно, водіїв стане вже менше в східній Європі. Це провокує паніку і попит на паливо. До нас дійде черга за пару тижнів. Паливо продаватимуть в ближнє західне зарубіжжя, а водії наші поїдуть до Польщі", — попереджає Владислав Притоманов.

Нагадаємо, що раніше експерти озвучили економічний прогноз для України на жовтень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини