Головна Новини Бізнес фінанси Що буде з гривнею: прогнози на листопад
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з гривнею: прогнози на листопад

Практика останніх тижнів, після скасування Нацбанком фіксованого курсу, демонструє, що курс гривні навіть дещо зміцнів

1 листопада 2023, 12:10
Поділіться публікацією:

Початок нового місяця – традиційний час прогнозів. Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів, яким буде курс гривні у листопаді, а також – які чинники можуть на це вплинути.

Що буде з гривнею: прогнози на листопад

Курс гривні Фото: з відкритих джерел

Наразі немає жодних факторів, які могли б вплинути на курс

Інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажу боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса впевнений, що курс особливо не змінюватиметься.

"П'ять копійок туди – п'ять копійок сюди. Наразі немає жодних факторів, які могли б вплинути на курс – у той чи інший бік", – вважає експерт.

Він зазначає, що навіть ухвалення/неприйняття США бюджету щодо допомоги Україні ніяк не вплине на листопадовий курс. У перспективі – так. В наступному році. Але це – ЯКЩО нам не виділять необхідних коштів. Ми ж сподіваємось на краще.

Ситуація на фронті також ніяк не вплине на курс, вважає Сергій Фурса.

Ризики для коливання курсу гривні мінімальні

Голова Комітету економістів України Андрій Новак також вважає, що на сьогоднішній день немає жодних ризиків для коливання курсу гривні у будь-який бік – девальвації чи ревальвації.

"Практика останніх тижнів, після скасування Нацбанком фіксованого курсу, демонструє, що курс гривні навіть дещо зміцнів. Ця тенденція може тривати й у листопаді. Якщо, звичайно, не станеться якихось вибухових подій на кшталт припинення фінансової допомоги Україні з боку західних партнерів (що на сьогодні неможливо)", – зазначає Андрій Новак.

Він упевнений, що причин для хвилювань щодо курсу немає. У нас рекордні золотовалютні резерви (ЗВР), яких не було навіть у мирні часи, наголошує експерт. А різке зниження українського експорту через російську агресію компенсується прямими фінансовими потоками в Україну з боку партнерів.

“Нам допомагають десятки країн, міжнародні фінансові інституції. Це дозволяє уряду покривати дефіцит бюджету, а НБУ мати необхідні ЗВР для можливості гасіння ймовірних коливань курсу. Саме тому курс у листопаді буде стабільним", – констатує Андрій Новак.

Не дивно, якщо в листопаді курс ще зміцниться

Економічний експерт Данило Монін міркує так:

"Останній місяць Національний банк все робить проти здорового глузду та логіки. Корупційний інтерес і незрозумілі зміцнення гривні при торговому дефіциті у вересні 3,7 млрд доларів".

Тому, продовжує експерт, буде не дивно, якщо у листопаді курс ще зміцниться.

"Хоча, за логікою, потрібно плавно девальвувати гривню в діапазоні 37-38 гривень офіційного курсу", – вважає Данило Монін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — хитрість чи просто пшик: що ховається за рішенням НБУ різко зменшити облікову ставку.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини