Головна Новини Бізнес фінанси Що буде з курсом гривні у липні: які фактори стануть вирішальними
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з курсом гривні у липні: які фактори стануть вирішальними

У липні курс валют буде прогнозованим, при цьому коливатиметься у певних межах

1 липня 2024, 11:48
Поділіться публікацією:

З початком літа гривня продовжила відносне просідання щодо долара. На що чекати з липня? Які фактори вплинуть на зміцнення чи ослаблення нацвалюти? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що буде з курсом гривні у липні: які фактори стануть вирішальними

Курс валют. Фото: із відкритих джерел

Курс валюти повністю залежить від НБУ

Економічний експерт Данило Монін вважає, що вже зараз почала намічатися стабілізація курсу національної валюти.

"Прийшли гроші від ЄС 2 млрд. доларів. На початку липня прийдуть гроші від МВФ 2.2 млрд. доларів. У липні ще можливі гроші від Євросоюзу. Таким чином криза фінансування, коли Україні 2 місяці не надходила західна допомога, залишилася позаду. І тому думаю варто очікувати на курс 40.5-41 у липні. Можливо, навіть буде якесь зміцнення", – зазначив експерт.

Він наголосив, курс валюти повністю залежить від НБУ. І НБУ може як трохи зміцнювати його, так і опускати.

"Поки що ситуація з американськими грошима не визначена (нам США мають дати 7.85 млрд фінансової допомоги до бюджету). Поки що Штати нічого не надали і тому я думаю, що НБУ не зміцнюватиме курс. Він може це собі дозволити, оскільки інфляція поки що нижча за 5% (3.3% у травні) і він може собі дозволити керовану девальвацію гривні. Але як тільки інфляція вийде до 7%, а це ймовірно до вересня, тоді ймовірні дії НБУ зі стримування девальвації", – підсумував Данило Монін.

Жодної гострої необхідності в девальвації гривні зараз немає

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран зазначив, враховуючи обсяги золотовалютних резервів НБУ, та перспективи надходження міжнародної допомоги фундаментальні економічні причини для девальвації гривні відсутні, а її курс цілком залежить від дій НБУ на валютному міжбанку. 

"Ніякої гострої необхідності в девальвації гривні зараз немає. Втім оскільки зараз адміністративна складова впливу при формуванні курсу дуже велика, то і подальша траєкторія курсу слабко прогнозована і буде залежати в основному від рішень НБУ", – підсумував Віталій Шапран.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорить курсова нестабільність: експерти озвучили свою думку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

2 липня 2024, 07:06

4,6 мільйонів грн з держбюджету виплатили нардепам на оренду житла в Києві у квітні-травні, Зате у переселенців 2000 забрали. Отже тварюки. Ще раз доказ того, що цим виблядкам перемога не потрібна, їх тільки гроші цікавить. З цими виблядками у влади перемоги ніколи, ніколи не буде, запам'ятате. А так, як у нас народ це амебы, не мочіть їх, то ця сволочна влада до останнього буде у влади.

Донбас

1 липня 2024, 16:08

"США победа Украины заключается в сохранении независимости, про границы 1991 никто не говорит. Запад не хочет развала и поражения РФ, - Зеленский". Так а нахера ты, гнида, народ свой на убой гонишь, если результат будет - капитуляция, по другому это не назовешь. Свали ты, гнида в 2022 году, сколькобы жизней было сохранено, сколько бы городов было целых, жили бы сейчас со светом. Мерзкая, циничная, брехливая гнида.


Новини