Головна Новини Бізнес фінанси Що буде з курсом у березні: від чого залежатиме коливання нацвалюти
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з курсом у березні: від чого залежатиме коливання нацвалюти

Є підстави, що в березні курс коливатиметься в районі 38 гривень, але, якщо будуть позитивні новини зі США, то може й 37,5

1 березня 2024, 10:05
Поділіться публікацією:

Протягом зими гривня дещо просіла щодо долара. Чого чекати від березня? Які фактори вплинуть на зміцнення чи ослаблення нацвалюти? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що буде з курсом у березні: від чого залежатиме коливання нацвалюти

Курс гривні Фото: з відкритих джерел

Причини зміни курсу такі: ситуація на фронті та зовнішня фінансова допомога

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак пояснює:

"Ми бачимо, що після введення плаваючого курсу у жовтні-2023 коливання курсу гривня-долар набрали певну амплітуду. Нацбанк проводить якусь криву фактично за своїм бажанням. Пояснює це тим, що є внутрішня формула розрахунку курсу, яка залежить від попиту та пропозиції. Але нікому цю формулу не розказують. І фінансисти намагаються її розгадати. Поки що не вдалося, але є певні припущення".

По факту, продовжує експерт, за перші два місяці цього року курс долара до грн коливався. Але на початок березня він фактично перебуває на тій самій позначці, що й на початку 2024-го – близько 38 грн за 1 долар. Хоч ми бачили і 38,6 і менше.

Щодо перспектив, тут, за словами Тараса Козака, важливо розуміти, що основні причини зміни курсу в Україні вже довгий час такі: ситуація на фронті та зовнішня фінансова допомога.

"І з тим, і з іншим у нас останнім часом, на жаль, не все гаразд. Але в березні ми точно отримаємо перший транш від ЄС – орієнтовно 4,5 млрд євро із загальної допомоги у 50 млрд, розрахованої на чотири роки. Крім того, фінансовий ринок уважно стежить за подіями в США. Є надія, що протягом цього місяця Конгрес надасть очікувану Україною допомогу. Основна частина там – військова, але близько 9 млрд доларів ми можемо отримати і безпосередньо фінансову допомогу", – зазначає експерт.

За його словами, ще один важливий фактор, який зараз набирає сили – це традиційна сезонність.

"Кінець зими – початок весни – час, коли українські аграрії зазвичай заводять у нашу країну валюту, щоб обміняти її на гривню, вклавши ту в підготовку та проведення посівної. Тож у цей період гривня традиційно зміцнюється. Найімовірніше, щось подібне станеться і зараз", – прогнозує Тарас Козак.

Враховуючи вищесказане, він припускає, що у березні курс коливатиметься в районі 38 грн. Якщо будуть позитивні новини із США, то може й 37,5. Якщо такі новини не надійдуть, ймовірне ослаблення до 38,5.

"Це про безготівковий курс, – уточнює експерт. – Що стосується готівки, то спред (різниця) між банком та готівкою зменшився, становлячи 40-50 копійок уже досить довгий час. З такою націнкою готівкову гривню можна буде купити і в березні, можливо, навіть різниця опуститься приблизно на 10 копійок".

НБУ періодично проводить інтервенції на ринок

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко наголошує, що традиційно у березні бізнес починає активніше працювати. Відповідно, зростає попит на валюту. За одночасного зростання виробництва. Насамперед військово-промислового, уточнює експерт. Тому що дуже велика частина українського бізнесу зараз прямо чи опосередковано працює у цьому напрямі.

"До того ж, березень – початок посівної. І, зі зрозумілих причин, зростуть ціни на пальне, насамперед дизель", – прогнозує Олександр Охріменко.

Щодо курсу, продовжує він, то НБУ періодично проводить інтервенції на ринок. Як наслідок – курс регулюється.

"Навряд чи щось зміниться у березні, – вважає експерт. – У плюс нам, що отримаємо 4,5 млрд. євро від ЄС, додаткова допомога буде від світових фінансових інституцій. Є надія на те, що й США в березні нарешті ухвалять річний пакет допомоги для України. Це все зміцнить гривню".

На думку Олександра Охріменка, деяке зменшення золотовалютних резервів – не є критичним. Він не бачить серйозних передумов для девальвації.

"Просідання на 5, 10, навіть 50 копійок — це не про девальвацію, а про якусь кореляцію курсу", — пояснює експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — із чим входимо у весну: які фінансово-економічні перспективи України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини