Головна Новини Бізнес фінанси Що буде з курсом валют та інфляцією в Україні: озвучено прогноз на листопад
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з курсом валют та інфляцією в Україні: озвучено прогноз на листопад

Експерти вважають, що з високою ймовірністю ми побачимо якісь хвилювання внаслідок зростання цін, тарифів та перебоїв з енергозабезпеченням

27 жовтня 2021, 14:54
Поділіться публікацією:

Фінансово-економічний прогноз на листопад: на що чекати Україні, якими будуть інфляція та курс валют, що на це впливало і може вплинути? Ці запитання видання "Коментарі" поставило експертам.

Що буде з курсом валют та інфляцією в Україні: озвучено прогноз на листопад

Що буде з курсом валют та інфляцією в Україні: озвучено прогноз на листопад - фото з відкритих джерел

Якась дивовижна гра: є зайві долари на ринку, але при цьому курс зростає замість того, щоб падати

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак звертає увагу на цікаві події, що відбуваються на валютному ринку.

"В Україну великим потоком ллються долари. І від експорту (сировинні товари зараз дуже потрібні, до того ж подорожчали), і від наших партнерів. Нещодавно ми отримали 600 млн. євро від Євросоюзу – макрофінансова допомога під 0,25% річних. Схоже, за тиждень-другий отримаємо черговий транш від МВФ – 700 млн дол. При цьому НБУ викуповує на ринку величезні обсяги зайвої валюти. За минулий тиждень – близько 350 млн дол. За два попередні – у сумі приблизно стільки ж. Однак долар пішов нагору в останні дні. Якась дивовижна гра: є зайві долари на ринку, але при цьому курс росте замість того, щоб падати", – зазначає Тарас Козак.

На його думку, відбуваються якісь непрозорі, незрозумілі дії. А тому ситуація з курсу поки що – не прогнозована. Хтось її явно намагається розхитати.

"Все ж таки, думаю, що курсу нічого не загрожує. І що він буде у листопаді у діапазоні 26-27 грн за долар. Приплив валюти в Україну великий, а буде ще більшим, оскільки ми зібрали рекордний урожай, частина якого йде експорту. Плюс, як я вже наголошував, транш МВФ на підході", – пояснює експерт.

Але є й певні загрози, наголошує Тарас Козак. Найбільша – дуже високий рівень захворюваності та смертності від ковіду, низька вакцинація.

"Це може призвести до локдаунів або навіть локдауну в масштабах усієї країни, зростання безробіття. Можливо, це не матиме серйозного впливу на макроекономічну ситуацію. Але точно стане на заваді економічному зростанню", – прогнозує експерт.

Другий тривожний момент – ситуація із енергозабезпеченням.

"З вугіллям – біда, запаси на вкрай низькому рівні. Є ризики зупинки теплопостачання, перебоїв із електрикою. Влада багато говорить, але мало діє у плані надійного забезпечення країни теплом у майбутній зимовий період", – зазначає Тарас Козак.

Третє лихо – інфляція, яка продовжує зростання.

"Якщо ще нещодавно вважалося, що буде 10% – максимум, то вже маємо 11% із перспективою подальшого збільшення. У світі ситуація розвивається за тим самим сценарієм, так що це точно не омине нас. Все це – загроза економічному зростанню, – каже Тарас Козак. – Ситуація напружена, але не критична. Критичною вона може стати, якщо політики почнуть її розхитувати. Але з високою ймовірністю ми побачимо якісь хвилювання внаслідок зростання цін, тарифів та перебоїв з енергозабезпеченням".

Ми вступаємо в епоху неконтрольованої інфляції

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, голова громадської організації Re: Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко прогнозує, що листопад пройде під знаком подальшої фіскалізації.

"Будуть спроби збільшити податковий прес як на бізнес, так і на пересічного українця. А це в умовах зростання тарифів на житлово-комунальні послуги та пандемії призведе до падіння реальної купівельної спроможності населення – на тлі збільшення цін на основні товари та послуги, спричинене загальносвітовими тенденціями. Ухвалений Верховною Радою законопроект про НБУ, майбутнє ухвалення держбюджету в першому читанні спростять отримання чергового траншу МВФ. Але цієї суми може не вистачити для закриття дірки у бюджеті", – зазначає експерт.

На думку Оксани Чепіжко, рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США, яке передбачається в листопаді, збільшити ставку призведе до подорожчання долара у світі. Як наслідок – змусить Кабмін збільшити ставку для розміщення ОВДП, що призведе до кінця місяця до подорожчання долара до 26,8-26,9 грн.

"Незважаючи на оптимістичну картину зовнішніх позик, дірка в бюджеті в розмірі близько 40 млрд грн негативно позначатиметься на мікроекономіці України. Ми вступаємо в епоху неконтрольованої інфляції", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" — складний час для підприємців: які випробування чекають український бізнес найближчим часом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини