Головна Новини Бізнес фінанси Що чекає українські банки в найближчій перспективі
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекає українські банки в найближчій перспективі

Банківську систему та власників банків ймовірно чекають зміни. Причинами тому є світова стагфляція, а також наміри окремих політиків спробувати здати суб’єктність країни під ймовірний вступ до ЄС

13 лютого 2023, 17:10
Поділіться публікацією:

Що чекає українські банки в найближчій перспективі. На думку експертів, в банківському секторі України вже не будуть відбуватися ті дивовижні процеси, які спостерігались у 1991-2022 роках.

Що чекає українські банки в найближчій перспективі

Перспективи банківської системи України

"Більша частина банків буде й далі належати державі, – каже "Коментарі" голова Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. – Мода на банки вже минула, тому змін не очікую. В нас стало як в Європі – банки-монстри контролюють більшу частину ринку, а дрібні банки виконують допоміжні ролі. Пінчук подарував банк Тігіпко, тому що йому набридло. Прибутковість банків зараз є не самою високою".

Є думка, що загроза для української банківської системи існує з боку великих організацій.

"Зараз 55-65% банківської системи – це держава, вона контролює найбільші банки, – каже "Коментарі" економіст Данило Монін. – Ще є 20% іноземних банків й 20% українських. За моєю інформацією, в Укргазбанк вже почав заходити капітал міжнародних фінансових установ на кшталт ЄБРР. В останніх меморандумах з МВФ вказано, що у державні банки буде заходити капітал міжнародних фінансових організацій. Підозрюю, що прозорих тендерів з продажу державних банків не буде. Просто заведуть структури, аффільовані з МВФ та Світовим банком, через що ми частково втратимо суб’єктність".

При цьому експерт не очікує змін на краще найближчим часом, тому що зараз НБУ повністю контролюється МВФ, тримає ставку 25% — це шкідливо впливає на економіку України, призвело до того, що банківська система перетворилась на систему транзакцій.  Очевидно, що на тлі краху Ямайської світової фінансової системи майбутнє за самостійною суб’єктною гривнею, яка буде працювати на Україну та українців. Під таку модель з часом й модернізується банківська система.

Читайте на порталі "Коментарі" повну версію статті — кому належать українські банки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини