Головна Статті Бізнес фінанси Кому належать українські банки
commentss Cтатті Всі новини

Кому належать українські банки

В Україні на початок 2023 року працює 67 банків, більш ніж 50% банківського сектору зараз контролює держава

13 лютого 2023, 06:35 comments16585
Поділіться публікацією:

Робота як державних так й приватних банків періодично супроводжується скандалами, серед власників фінансових установ є володарі дивовижних біографій. Ймовірно, банківську систему в цілому та власників банків чекають зміни через світову стагфляцію, наміри влади та її оточення погріти руки на фінансових потоках на відновленні України, а також, через наміри політиків спробувати здати суб’єктність країни під ймовірний вступ до ЄС.

Кому належать українські банки

Приватні банки та НБУ: хто контролює банківську систему України

Архітектура та сенси банківської системи

Українську банківську систему побудували функціонери радянської планової економіки під потреби феодально-компрадорської економічної моделі. Головними архітекторами називають ветерана радянської банківської справи Володимира Стельмаха, міністра фінансів Віктора Пинзеника, фінансиста Вадима Гетьмана, банкіра та екс-президента Віктора Ющенка. Вважається, що Стельмах прив’язав гривню до російського рубля, що багато років негативно впливало на економіку України та сприяло російській економічній окупації нашої країни.

Ще українська банківська система виглядає так, нібито в ній існує "каста недоторканих" — тих, хто навіть за найбільш зухвалі вчинки на кшталт знищення банку "Україна", шахрайського знецінення гривни, "банкопаду" й подібних дій не отримує правової оцінки. Окрім вищезгаданих архітекторів системи, володарями імунітету від правоохоронців володіють Валерія Гонтарева, Катерина Рожкова, Петро Порошенко, сучасний голова НБУ, кум політика Арсенія Яценюка Андрій Пишний. Колишнього голову НБУ Кирила Шевченка попередили про запуск кримінального провадження стосовно його діяльності в Укргазбанку та дозволили тихо виїхати за кордон. Відомий бійкою з журналістами, близький до Зеленського екс-голова Укрексимбанку Євген Мецгер після скандалу залишився у владі, отримав "хлібну" посаду голови державного "Укрфінжитло".

Достатньо показова й фігура сучасного голови НБУ Андрія Пишного. Він починав з соратником кума путіна Медведчука Ігорем Плужніковим, який потім у часи Ющенка й допоміг Пишному отримати посаду в. о. очільника державного Ощадбанка. У ЗМІ повідомляли, що початок кар’єри Пишного у державному банку супроводжувався скандалами навколо, нібито, підробки документів та видачі кредитів самому собі, які потім ніхто не повернув. Після 2014 року Пишний завдяки куму Яценюку та постмайданній владі став головою Ощадбанку. Його супроводжувало ще більш скандалів – зв’язки з олігархами, розтрата грошей "родини Януковича", непрофесійне керування державним банком, що призвело до великих збитків. Ще Пишного називають давнім знайомим та партнером не тільки Яценюка, а й голови ОП Андрія Єрмака. Це й може бути головною причиною його росту до голови Національного банку України.

Заступницю Пишного у НБУ Катерину Рожкову пов’язують з російським бізнесом. Подейкують, що Рожкова, нібито, дуже екстравагантно приймає рішення: виключно після консультацій з такою собі ворожкою Оксаною Каї.

Вся ця своєрідна ситуація в банківському секторі України відбувається одночасно з глибокою кризою світової Ямайської фінансової системи. Найбільш ймовірно, що ця криза найближчим часом не закінчиться, оскільки станом на 2020 рік обсяг зовнішніх боргів держав та корпорацій був у 60 разів більший за увесь ВВП планети Земля. Спроба знайти рішення через проект "коронавірус" голови Всесвітнього економічного форуму Клауса Шваба провалилась. Відлунням краху проекту "коронавірус" стала війна в Україні. З 2022 року у світі поступово набирає обертів стагфляція. Багато міжнародних економістів вважає, що ми на початку величезної фінансової кризи небаченого раніше масштабу. 

"Державні борги урядів країн Європи досягли 100% ВВП, а в Греції – 200 ВВП, – каже "Коментарі" експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін. – У США зараз 31 трлн доларів державного боргу – 120% ВВП. ФРС підвищила ставки, і тепер тільки обслуговування державного боргу коштує 1 трлн доларів на рік, а податків вони збирають всього 4 трлн. Найближчим часом далі підіймати ставку вже буде нереально. Світ прийде до нульових ставок. Це породжує колапс. Піраміда боргів зростає, в якісь момент все це лопне. Після цього гроші стануть набагато дешевші, що буде корисно Україні".

Отже, ситуація виглядає так, що старий світоустрій вже рухнув, а новий ще не проявився на повну силу. Присутні зараз в Україні Зе!команда, керманичі фінансового сектору та власники українських банків – це стара школа старих схем. Вони не демонструють розуміння, що робити у світі, який сильно змінився.

Власники банків: Держава

Після банкопаду Порошенка-Гонтаревої та націоналізації "Приватбанку", головним гравцем у банківській сфері в Україні стала держава. Зараз держава володіє Ощадбанком, Приватбанком, Укргазбанком, Укрексимбанком, які контролюють 65% статутного капіталу усієї банківської системи України.

При цьому ще з 1990-х років державні банки не були взірцем та моральним авторитетом сектору, навпаки вони були інструментами сумнівних схем для багатьох президентів, урядів та парламентів. При Зе!команді було багато галасу навколо скандалу з видачі кредиту у 60 млн доларів Укрексимбанком такому собі Сергію Брюховецькому, який вів бізнес у т. зв. "днр" та співпрацював з окупантами. Кредит Брюховецькому надали в Укрексимбанку, який того часу очолював близький до Зеленського Євген Мецгер. Гроші мали б піти на викуп київського ТРЦ Скай молл, за який сперечаються естонський бізнесмен Ґілар Тедер, який співпрацює з окупантами в Криму, та Томаш Фіала, з одного боку, й бізнесмен Андрій Адамовський, який також співпрацював з окупантами в Криму, з іншого боку. Вважається, що скандал у ЗМІ, і в першу чергу тих, що належали Фіалі, почався через ймовірне порушення інтересів Тедера й Фіали.

Після цього гучних скандалів з державними банками не було. Очікується, що державна частка у банківському секторі у 2023 році стане близько 68% через націоналізацію колишнього Альфа-банку росіян Фрідмана, Авена та Косогова, який наприкінці 2022 року став називатися Сенс-банк. Поки що росіяни ще вказані володарями цього банку на сайті НБУ.

Власники банків: іноземні бізнес й державні установи

Форвард банк контролює бізнесмен з РФ, володар горілчаної імперії Рустам Тарико. У росії його пов’язують з торгівлею неякісним алкоголем (ТМ "Руський стандарт"). В Україні проти Тарико введені санкції, а 08 лютого 2023 року НБУ прийняв рішення щодо виведення банка "Форвард" з ринку.

Також відсутній дискурс щодо подальшої долі АТ "Перший інвестиційний банк"(ПІН банк) — він на 88% контролюється громадянином росії Євгеном Гінером. Це президент спортивного клубу ЦСКА, близький до путіна та ОЗУ "Лужниківська" діяч. В 2022 році повідомлялось, що ПІН банк збирається придбати відомий багаторічним партнерством з росіянами олігарх Олександр Ярославський. Були гіпотези, що Ярославський купить банк в якості "фунта" — щоб росіяни зберегли реальний контроль над фінансовою установою, але при цьому їх імена були б відсутні в офіційних документах. Але станом на лютий 2023 року угода не відбулась. Цікаво, що акціонером ПІН банку також був Борис Баум з ОЗУ "Лужниківська" — архітектор індустрії азартних ігор Зе!команди.

Банк Агропросперіс контролюють громадянин США Джордж Рор та громадянин Австрії Морис Табачник. Це аграрний банк, обслуговуючий транснаціональну інвестиційну групу NCH Capital, яка контролює більш 400 тис га сільськогосподарських земель в Україні. Рора та Табачника у ЗМІ називали лобістами закону про відкриття ринку землі. Через процес витіснення вітчизняних аграріїв з ринку, висловлювались побоювання, що іноземці та транснаціональні корпорації скуплять багато землі, що буде мати фатальні наслідки для України та українців. Й шо такі іноземні аграрні банки відкрились саме за для цієї мети.  

Банк БТА (банк Туран Алем, переклад з казахського Алем – світ, Туран – давня назва країни у центральної Азії, деякі перекладачі трактують як "країна турів") контролює Кенес Ракішев з Казахстану. Ракішева називали бухгалтером середньої доньки багаторічного президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва – Дінари Кулібаєвої. У 2000-і Ракішев працював у Москві з близьким до мера Харкова Кернеса бізнесменом Павлом Фуксом. Ще у РФ Ракішев товаришує з чеченським ватажком Рамзаном Кадировом, з яким вони спільно займаються нафтою. Також у ЗМІ зустрічається багато повідомлень про бізнес Ракішева в РФ – навіть про проекти з виробництва військової техніки для потреб окупантів. Проте в Україні проти Ракішева санкції не введені, питання майбутнього БТА банку, який може бути причетний до фінансування росії, не обговорюється. Причиною цього може бути той факт, що Ракішев товаришує не тільки з Кадировим, а й з Ґантером Байденом – колишнім членом ради директорів газової компанії "Burisma", сином Джо Байдена.

Окрім банку, Кенес Ракішев контролює в Україні платформу для онлайн-розрахунків "Портмоне".

 Кому належать українські банки - фото 2

Дойче банк ДБУ контролює німецький Дойче Банк ПК Акцієнґезельшафт.

ІНГ банк Україна контролює ІНГ груп Н. В. з Нідерландів.

Ідея банк – це польська банківська група Гетін Холдінг Спулка Акційна. Головний український офіс банку у Львові.

Кредитвест банк – це АТ "Вест файненс енд кредит банк", його контролюють турецькі бізнесмени Алтинбаш, один з яких має громадянство Німеччини.

Креді агріколь банк – найстарший іноземний банк України, працює у нас з 1993 року. Його контролює французька фінансова група Креді агріколь.    

Кредо банк – один з найбільших іноземних українських банків, його контролює Польський державний акціонерний банк "Загальна ощадна каса".  

Кредит Європа банк – контролюється турецьким бізнесменом Мустафа Озегін через фінансові організації Нідерландів.

ОТП банк – контролюється угорським ВАТ ОТП банк. Це достатньо великий іноземний банк, який працює в Україні з 1998 року.

Піреус банк – грецький державний банк, частку якого контролює громадянин США Джон Полсон. Дрібним акціонером є Іліас Музакіс, який вказаний як володар грецького та українського громадянств (подвійне громадянство в Україні заборонено законом). Невеликими частками (менш 1%) українського Піреус банк володіють громадяни України. Серед яких донька генерала МВС часів Кучми, колишнього голови Державного управління справами Юрія Дагаєва Тетяна Дагаєва. Вона відома причетністю до захоплення екс-спікером ВР Литвиним землі у Криму під будівництво багатоповерхівки в заповідній зоні у моря, та спільним бізнесом з функціонером російських спецслужб Сергієм Карнаухом (через довірену особу Ольгу Коверник). Іншим цікавим дрібним акціонером Піреус банка є екс-нардеп від Криму по квоті від кума путіна Медведчука Володимир Воюш. Він колишній голова правління банку "Таврія", до якого були причетні російські спецслужби. У Воюша працював помічником такий собі Анатолій Коструба – функціонер ТОВ "Торгівельний дім Татарстан", яке було кримським бізнесом функціонерів російських спецслужб – родини Теміргалієвих. У якості віце-прем’єра Криму у 2014 році Рустам Теміргалієв усіляко сприяв російської окупації, потім його називали причетним до викрадення українських золотих злитків з відділення Ощадбанку в Симферополі. Після цього він отримав посаду генерального директору Російсько-китайського інвестиційного фонду.

Піреус банком у 2022 році цікавився грузинський TBC банк, але угода не відбулась.

Правекс банк – контролюється італійською фінансовою групою Інтеза Санпаоло, є одним з великих іноземних банків. Цікаво, що Правекс створив колишній мер Києва Леонід "Космос" Черновецький. Він у 2022 році підтримав російську агресію проти України, що не завадило його сину бути одним з українських молодих олігархів та ігнорувати норми щодо заборони виїзду за кордон чоловікам призовного віку.

"За угоду з продажу Правексу жодної копійки у бюджет України не було сплачено", – каже голова слідчої комісії ВР у 2009-2012 роках Кирило Куліков.

Прокредит банк – контролюється німецькою групою Прокредит холдинг АГ. Серед власників – держава, німецький та нідерландський бізнеси.

Райфайзен банк – один з найбільших банків з іноземним капіталом в Україні. Це легендарний банк, створений колишнім комсомольським працівником Федором Шпігом. Його пов’язували з операціями з т. зв. "золотом партії". Потім Аваль під керівництвом Шпіга став кузнею кадрів для української банківської системи: тут починали та робили кар’єру Яков Смолій, Андрій Рожок, Арсеній Яценюк. Цікаво, що діти Шпіга співпрацюють з Яценюком у бізнесі IMAX 3D – у тому числі контролюють IMAX Сатурн в Криму, з діяльності якого "сплачуються податки у кримський бюджет", тобто фінансується російська збройна агресія проти України.

Після продажу банку Аваль іноземцям більш ніж за 1 млрд доларів його на 98% контролюють Європейський банк реконструкції та розвитку через штаб-квартиру у Великобританії та австрійські групи Райфайзен банк інтернаціональ АГ і РЛБ НО-Він. Серед дрібних акціонерів – громадяни України, Словаччини та Іспанії. За участі Райфайзен банку періодично відбуваються скандали. У 2019 році банк пов’язували з співпрацею з офшорною мережею "Тройка діалог". Того ж року НАБУ затримувало голову правління Райфазен банку Олександра Писарука. Правоохоронці вивчали можливість його причетності до підготовки рішення НБУ про рефінансування одного з банків аграрного олігарха Бахматюка. У 2023 році навколо головної структури Райфайзен банку спалахнув ще один скандал: начебто австрійські та британські банкіри надають  кредитні канікули російським військовим, які беруть участь у вбивствах українців.

Сітібанк – це український підрозділ банківської групи з США Сітігруп Інк. Наприкінці 2022 року Уряд вирішив запозичити у лондонської філії Citibank NA. 30 млн. євро для ремонту мостів Київської області. У перетворенні Сітігруп на транснаціональну фінансову групу брала участь відома родина Рокфелерів. В Україні власні інтереси в Сітібанку має народний депутат від забороненої ОПЗЖ Вадим Столар.

Ще одним великим банком з іноземним капіталом є Укрсиббанк, який контролюється французькою групою "БНП Паріба" та Європейським банком реконструкції та розвитку. Спочатку Укрсиббанк входив у коло інтересів бізнесмена Олександра Ярославського. В ЗМІ є згадки, що вже після продажу банку іноземцям він ще кілька років нібито реалізовував за допомогою Укрсиббанку різноманітні брудні та непрозорі схеми. Вже після 24.02.2022 навколо екс-вдасника Укрсиббанку Ярославського відбувались скандали з приводу того, що він нібито захищає в Україні інтереси близького до путіна олігарха Деріпаски.

Є в Україні й китайський банк – це Український банк реконструкції та розвитку. Він має складну структуру власності: частки належать китайським громадянам Дай Чжунюну та Янь Дуншену, компанії "Босе", "Бо сюй"(Хоргос), "Баоші", "Дунцзі", "Бохайська товарна біржа", 52% інших акціонерів, серед яких більш 100 громадян Китаю та державні структури Китаю. Китайці отримали контроль над банком у часи Порошенка в 2017 році. З огляду на те, що Китай є стратегічним партнером країни-агресорки РФ та визнаний загрозою для нашого партнера США, зараз перспективи цього фінансового проекту виглядають сумнівно.

Власники банків: український бізнес

Найбагатший український бізнесмен Рінат Ахметов має відношення й до банківської системи через банк ПУМБ (Перший український міжнародний банк). Це також у своєму роді легендарна фінустанова, яка народилася у Донецьку з Донгорбанка, який пов’язували з авторитетним партнером Ахметова Аліком Греком.

Повідомлялось, що у 2022 році Рінат Ахметов збирався придбати у поляків Ідея банк, але станом на початок 2023 року ніяких новин про просування угоди немає. Ймовірно, через війну Ахметов відмовився від попередніх планів.

Банк "Авангард" вважається близьким до партнера Ахметова по проекту "Ротердам+", екс-президента Петра Порошенка. Його бенефіціарами вказані Костянтин Стеценко та Макар Пасенюк. Власність на банк оформлена через офшорні схеми за участі структур з Кіпру та Британських Віргінських островів.  Пасенюка називали "фунтом", тримачем активів Порошенка, партнером Гонтаревої, яка може мати відношення до "пограбування" України та українців у 2014-2019 роках. Головним інструментом вважається фонд ICU (Інвестиційний капітал Україна). Цікаво, що до 2014 року Пасенюка називали фахівцем, який за допомогою Гонтаревої допомагав з фінансами президенту Віктору Януковичу. Перехід Пасенюка "у спадок" від Януковича до Порошенка на тлі "боротьби Майдану з злочинним режимом Януковича" може вважатися ще одним непрямим доказом того, що Крим та Донбас було здано росіянам через таємні міжнародні домовленості.

Кому належать українські банки - фото 3


Ще клан Порошенка контролює АТ "Міжнародний інвестиційний банк". Фінансова установа має дивовижну структуру власників – в 2023 році одним з акціонерів вказаний батько екс-президента Олексій Порошенко, який помер ще у 2020 році. Також частки в банку мають екс-нардеп Ігор Кононенко, який потрапляв у корупційні скандали, Олег Зімін, Катерина та Сергій Ворушиліни, Ганна Коваленко.  А також, екс-нардеп Олексій Порошенко, син голови "Європейської солідарності". 

Права власності на банк та задіяні структури складають заплутану схему за участі офшорних та інших іноземних юридичних та фізичних осіб. Це демонструє ступінь довіри Петра Порошенка к реформам 2014-2019 років та до системи, яка була модернізована його командою. 

Банк "Кредит Дніпро" контролюється олігархом Олександром Ярославським. Установа зареєстрована у Лондоні, де переважно й перебуває олігарх після скандальної смертельної аварії на Харківщині та початку повномасштабного російського вторгнення.

Банк Восток контролює Фоззі груп на чолі з магнатом рітейлінгу Володимиром Костельманом. Бизнесмен може мати відношення до шахрайства при встановленні контролю над, нібито, незаконно виведеною з іпотеки банку Хрещатик земельною ділянкою в центрі Києва, спільно з амбасадором російських інтересів в Україні Василем Хмельницьким. Ще Костельмана пов’язували начебто з незаконним заволодінням коштами VAB банку, через що власні вклади втратили рядові клієнти банку. Топ-менеджером у Костельмана в банку Восток працює Мороховський – колишній партнер авторитетного одеського бізнесмена Юрія Родіна, володаря банку "Південний".

АТ "Банк інвестицій та заощаджень" контролюється нафтогазовими бізнесменами (WOG) Сергієм Лагуром та Степаном Івахівим. Лагур починав діяльність у банківській сфері зі скандального банку "Надра". Взагалі, група "Континіум" бізнесменів Сергія Лагура, Степана Івахіва, Ігора Веремєєва та Петра Димінського вважалась однією з найвпливовіших в Україні. Також з ними пов’язували корупційні скандали на величезні суми (наприклад, тендери Укрзалізниці). Вважалось, що Лагур та партнери працювали у союзі з "донецькими" та з росіянами, що й допомагало їм досягати серйозних фінансових результатів за будь-якої влади. У 2015 році загадково загинув після падіння з коня Ігор Веремєєв, після чого позиції Лагура в групі зміцнились, а у ЗМІ з’явились публікації, що Лагур, нібито, збирається позбавити спадщини нащадків свого колишнього партнера Веремєєва. Цікаво, що колишнього партнера Лагура та Івахіва Петра Димінського, який втік з України після ДТП, внаслідок якого загинула жінка, називали одним з фінансистів проросійських партій у Латвії. Вважається, що Лагур та Івахів працюють в альянсі з Зе!командою – справа про зникнення 5 млрд гривень при державних закупках за участі групи WOG не отримала правової оцінки.   

Таскомбанк через кіпрський офшор Алкемі Лімітед контролює український політик та банкір, один з засновників Приватбанку Сергій Тігіпко, йому ж належить і Універсал банк. У 1990-і деякі депутати та урядовці припускали, що Тігіпко заробив кошти, які потім використав для будівництва власної фінансової імперії, незаконним шляхом. Але, попри багато скандалів, Тігіпко вважається в Україні одним з недоторканих банкірів, діяльності якого жодна з владних команд не наважилась надати правову оцінку.

Найбільш загадкові історія та зв’язки у Альпарі банк, який офіційно контролює громадянин ОАЕ та України (подвійне громадянство в нас заборонено) Бахтарі Хедаятоллах. У ЗМІ Хедаятоллаха та його партнера Олега Міщенка називають творцями фіктивних компаній, які спеціалізуються на відмиванні брудних грошей та сумнівних переказах, обслуговуванні нелегальних російських інтернет-казино, легалізації брудних грошей в ЄС. Партнером власника Альпарі банка називають В’ячеслава Стрелковського, відносно якого правоохоронці розслідували його можливу причетність до розкрадання державних коштів оборонних підприємств. Ще Стрелковського, який отримав в Сімферополі у 2015 році юридично нікчемний "російський паспорт", називали "королем конвертаційних центрів".

Кому належать українські банки - фото 4

Але найбільш цікаво те, що В’ячеслав Стрелковський та його дружина Діана Стрелковська станом на кінець 2021 року мешкали у селі Хотів Київської області в одному приватному будинку з помічницею Зеленського Марією Левченко, колишнім заступником голови МВС Олександром Гогілашвілі та Кирилом Будановим, головою ГУР МО України.

Тому намір Укрпошти придбати "Альпарі банк", який у ЗМІ називали "моєчний банк Віктора Ющенка", ймовірно, це не тільки реалізація плану Ігора Смелянського зробити пошти монопольним банком для сіл та невеликих міст. Скоріш за все, це у першу чергу спроба поховати дивовижну історію про минуле топ-функціонерів силового блоку Зе!команди.

Попри дозвіл на угоду з боку АМКУ, станом на лютий 2023 року Укрпошта не придбала "Альпарі банк".

Невеликий банк Конкорд контролюють сестри Соседки, дрібною часткою володіє Тетяна Маломуж. Банк неодноразово потрапляв у епіцентр скандальних історій. Його пов’язували з російською мережею торгівлі наркотиками Hydra, обслуговуванням нелегальних інтернет-казино. Найбільш гучною була історія про те, як пов’язані на думку журналістів з сестрами Соседками шахраї розсилали підприємцям Дніпра та Дніпропетровської області листи – нібито від голови ОВА Валентина Резниченка. У листах підприємців закликали зробити благодійні внески на користь 93 ОМБР ЗСУ, гроші потрапляли на відкритий начебто на підставну особу рахунок у банку Конкорд. За підрахунками журналістів, шахрайським чином з підприємців регіону отримали близько 90 млн гривень.

ПАТ "Айбокс банк" контролюють Володимир Дробот, Альона Шевцова та Олексій Путятін. Дробота називають колишнім чиновником з сумнівним минулим та будівельним магнатом. В інтернеті можна знайти інформацію, що його пов’язували з розкраданням державних котеджів для іноземних представництв в елітному селищі Пуща-Водиця під Києвом. Топ-менеджера Айбокс банку Євгена Березовського називали фінансовим шахраєм. У 2018 році Айбокс банк був на межі банкрутства, але після появи серед акціонерів установи компанії Леогеймінг Альони Шевцової, справи у банка виправились. 

Начебто, свого часу Альона Шевцова, її муж, високопосадовець МВС Євген Шевцов та їх партнери Віктор Капустін та Вадим Гордієвський були фігурантами проваджень з ознаками злочинів за статтями "шахрайство", "відмивання прибутків, отриманих злочинним шляхом", "фіктивне підприємництво". Повідомлялось, що НБУ штрафував Айбокс банк за порушення закону о запобіганні відмиванню доходів. Після запуску емісаром ОЗУ "Лужниківська" Борисом Баумом індустрії азартних ігор на користь Зе!команди Айбокс банк та його власників стали вважати однією з опорних для влади установ з обслуговування ігрових фінансових потоків. Цікаво, що банк у 2017 році виконував тендер КП "Донецький Палац молоді "Юність", інфраструктура якого знаходиться на окупованої російськими бойовиками території. Ще Айбокс банк та його бенефеціарів називають учасниками війни з близьким до Януковича авторитетним бізнесменом Іванющенком за фінансові потоки. Оскільки Іванющенка дехто вважає мафіозі міжнародного масштаба, сам факт війни на рівних з таким діячом підказує, що за Айбокс банком неофіційно теж стоять незвичайні персоналії.

Дуже цікавим є й ПАТ "Комерційний банк Акордбанк", його контролює Данило Волинець, чоловік екс-міністра фінансів, посла України в США Оксани Маркарової. Вона вважається одним з найвпливовіших т. зв. "соросят" України, що не завадило їй деякий час співпрацювати з близькими до "родини Януковича" братами Клюєвими. У ЗМІ писали, що скориставшись Майданом-2014 Маркарова та Волинець начебто поза законом переоформили на власну фірму 4000 квадратних метрів елітної нерухомості на Подолі в Києві. Цей актив раніш належав банку, де працювала Маркарова. Вважається, що через такий її вчинок банк не зміг розрахуватися із вкладниками. Одночасно повідомлялось, що Маркарова та Волинець у сумнівний спосіб отримали 17 млн гривень з ліквідації колишнього банку Клюєвих.

Оксана Маркарова вважається важним функціонером фінансової архітектури України в цілому. Разом з Яресько вона брала участь у супроводі "банкопаду", навішуванні на Україну нових міжнародних боргів, процесах, які багатьма сприймаються як зухвале пограбування України та українців.

Оксі банк контролює голова Волинської організації політичної сили "Наш край", співвласник горілчаних заводів Олег Баляш разом з дружиною Оксаною. 9% акцій Оксі банку контролює Ігор Фісун – власник процесингової компанії Укркарт. Цікаво, що головним функціонером партії "Наш край" є Сергій Шахов – т. зв. "обнальщик Пшонки та Януковича", який при Порошенко розвивав сумнівні політичні проекти, розраховані під колишній електорат "Партії регіонів". Ще більш цікаво те, що саме через побудовану Пшонкою та Азаровим мережу з Криму через Україну з метою обходу санкцій виводили гроші для ОЗУ "Озеро" путіна за т. зв. "федеральної програми розвитку Крима та Севастополя" обсягом 13 млрд доларів. Й, за дивним збігом обставин, всередині партії близького соратника Пшонки Шахова є невеликий Оксі банк, серед акціонерів якого є мешканці опорного для клану Пшонок Слов’янську Донецької області.

Мотор-банк контролює директор заводу "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв, фігурант провадження про державну зраду, затриманий СБУ на підставі його співпраці з росіянами. Попри відкрите кримінальне провадження, банк Мотор Січ все ще вказаний як власність Богуслаєва. З огляду на заяви СБУ, банк міг використовуватися для співпраці з контрагентами країни-агресорки РФ, для нанесення шкоди оборонній промисловості України.

Фігурантами скандалу про нанесення шкоди оборонній промисловості України є й володарі іншого невеликого банку – МТБ банку (Марфін банку). Банк контролюють Михайло Партікевич, Хамед Аліхані, Юрій Кралов, Ігор Згуров, Ігор Учитель, Ігор Буркинський. Структура власності оформлена через кіпрські офшори Саггарко лімітед і ЮК Холдко лімітед й на Хамеда Аліхані, як громадянина Франції та ОАЕ. Про МТБ банк писали, що він, нібито, причетний до відмивання брудних грошей, а також, до скандальної історії з продажу іноземцям технічної документації на бронеавтомобіль "Дозор-Б". З МТБ банком пов’язували й сумнівну діяльність "тендерного короля" Араіка Амірханяна. 

Банк "Південний" контролюють Юрій Родін, його родичі та партнери, серед яких Марк Беккер, якого у часи СРСР вважали топ-функціонером системи єврейських мігрантських переказів. У минулому Родіна називали партнером близького до Януковича авторитетного бізнесмена Юрія "Єнакієвського" Іванющенка. Вважається, що дуже важливу роль у розвитку банку зіграли гроші релігійної організації "Хабад". У часи дикої приватизації та становлення олігархів банк "Південний" пов’язували з рейдерськими захопленнями та крадіжками коштів клієнтів (наприклад, ТОВ ТД "Південь-скло"). У 2010-х роках "Південний" стали вважати власником латвійського "Regionala Investiciju Banka", з яким пов’язують розкрадання українських "кіотських" грошей. Після цього "Південний" був фігурантом скандалів навколо корупційних тендерів Міноборони через "Трейд коммодіті" та вищезгаданої битви за ТРЦ "Скай молл" в Києві.

Інший фігурант скандалу навколо ТРЦ "Скай молл" — т. зв. лідер "соросят", голова фонду Dragon capital та медіа магнат Томаш Фіала контролює Юнекс банк. Структура власності оформлена через Кіпр, що натякає на те, що "соросята" не дуже високо оцінюють результати впроваджених їх командою в Україні в реформ.

Монобанк не має відділень та навіть ліцензії (оформлений на Універсал банк Тігіпка), але з усіх банків саме він останні роки демонструє найкращу динаміку розвитку. Проект запустили колишні функціонери Приватбанку Олег Гороховський, Михайло Рогальский та Дмитро Дубілет.

Перспективи банківської системи України

На думку експертів, в банківському секторі України вже не будуть відбуватися ті дивовижні процеси, які спостерігались у 1991-2022 роках.

"Більша частина банків буде й далі належати державі, – каже "Коментарі" голова Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. – Мода на банки вже минула, тому змін не очікую. В нас стало як в Європі – банки-монстри контролюють більшу частину ринку, а дрібні банки виконують допоміжні ролі. Пінчук подарував банк Тігіпко, тому що йому набридло. Прибутковість банків зараз є не самою високою".

Є думка, що загроза для української банківської системи існує з боку великих організацій.

"Зараз 55-65% банківської системи – це держава, вона контролює найбільші банки, – каже "Коментарі" економіст Данило Монін. – Ще є 20% іноземних банків й 20% українських. За моєю інформацією, в Укргазбанк вже почав заходити капітал міжнародних фінансових установ на кшталт ЄБРР. В останніх меморандумах з МВФ вказано, що у державні банки буде заходити капітал міжнародних фінансових організацій. Підозрюю, що прозорих тендерів з продажу державних банків не буде. Просто заведуть структури, аффільовані з МВФ та Світовим банком, через що ми частково втратимо суб’єктність".

При цьому експерт не очікує змін на краще у найближчий час, тому що зараз НБУ повністю контролюється МВФ, тримає ставку 25% — це шкідливо впливає на економіку України, призвело до того, що банківська система перетворилась на систему транзакцій. 

Очевидно, що на тлі краху Ямайської світової фінансової системи майбутнє за самостійною суб’єктною гривнею, яка буде працювати на Україну та українців. Під таку модель з часом й модернізується банківська система.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Роман

14 лютого 2023, 18:38

Це, конечно редкосний бред.

Антон

14 лютого 2023, 16:44

Які підараси пишуть ці статті?


Новини