Головна Новини Бізнес фінанси Що відбувається на валютному ринку України з початку року
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на валютному ринку України з початку року

У лютому співвідношення між попитом і пропозицією на валютному міжбанку покращилось

7 березня 2023, 16:48
Поділіться публікацією:

Від’ємне сальдо інтервенцій НБУ (різниця між купівлею валюти і її продажем) на підтримку фіксованого курсу скоротилось з 3,14 млрд дол. у січні до 2,49 млрд дол. у лютому, що відповідає середньому обсягу місячних інтервенцій з початку війни, розповідає голова податкового комітету парламенту Данило Гетьманцев, пишуть "Коментарі".

Що відбувається на валютному ринку України з початку року

Що впливає на стабілізацію валютного ринку

Готівковий курс гривні до долара США у лютому помітно зміцнився. За даними НБУ, у лютому середньозважений курс гривня — долар США за операціями продажу готівкової валюти склав 39,89 грн/дол, на кінець місяця – 38,94 грн/дол.

"Це наднизький курс долара відносно гривні відповідно до серпня і 21 липня минулого року, коли було скориговано офіційний курс до 36,57 грн/дол, — каже Гетьманцев. — За лютий готівковий курс гривні до долара США укріпився на 3,6%, з початку року на 4,4%. Спред між офіційним і готівковим курсом на кінець лютого скоротився до 6,5%".

Виділяє він і декілька факторів, що позитивно вплинули на стабілізацію валютного ринку:

-       Останні рішення НБУ щодо збільшення норм обов’язкового резервування по вкладах на вимогу. Разом із збереженням 25% відсоткової ставки це сприяло збільшенню попиту на гривневі активи.

-       Припинення монетизації дефіциту бюджету.

-       Ритмічне надходження зовнішньої фінансової допомоги, що надходить у запланованих обсягах. За перші на 2 місяці 2023 року на фінансування бюджету залучено 6,3 млрд дол. пільгових кредитів і грантів (при місячній потребі 3,15 млрд дол.). Це в тому числі дає змогу забезпечувати позитивний платіжний баланс та нарощувати ЗВР для підтримки офіційного курсу.

-       Продовження дії спеціальних депозитних продуктів (онлайн-депозитів у валюті та депозитів із індексацією на зміну офіційного курсу гривні), в рамках яких валюту можна обміняти за курсом максимально наближеним до офіційного. Депозити населення у валюті заростають стабільно с серпня минулого року. На сьогодні вони не лише відновились, а й перевищують довоєнний рівень. Це знижує попит на валюту на готівковому ринку.

-       Підготовка до весняної посівної кампанії, що є традиційним сезонним чинником збільшення пропозиції валюти аграріями.  

-       Стабілізація валютних очікувань на фоні порівняно кращої ситуації в енергетиці і відсутності повномасштабної ескалації на річницю початку війни.

"За інших рівних обставин стабілізація валютного ринку має позитивно вплинути на охолодження інфляційних очікувань і гальмування інфляції, — каже Данило Гетьманцем і зазначає: За підсумками останніх тенденцій на валютному ринку підстави для корекції офіційного курсу у найближчій перспективі відсутні".  

"Коментарі" також писали про те, що у Нацбанку прогнозують, що економіка цього року зросте лише маржинально – на 0,3%, а в наступні роки повернеться до стійкого відновлення.

На шпальтах "Коментарів" йшлося і про загальну суму на відновлення України — близько 110 млрд грн. Уряд уже визначив 4 ключові джерела її фінансування: конфісковані російські активи; безпосередньо кошти з державного бюджету; фінанси міжнародних партнерів; гроші донорів, які зібрані на платформі United24.

Читайте також на порталі "Коментарі" — обмінникам дозволять показувати курс, а от гривня не "зміцніє".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини