Головна Новини Бізнес фінанси Стало відомо, навіщо "Альфа-Банку" потрібен Монобанк
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, навіщо "Альфа-Банку" потрібен Монобанк

Продаж Універсалбанку може відбуватися тільки з однією метою - отримати проєкт Монобанк разом з його командою

2 серпня 2021, 23:22
Поділіться публікацією:

Вітчизняні фінансисти прогнозують грандіозне і знакове банківське злиття — покупку Альфа-Банком Монобанку (діє за ліцензією Універсалбанку). За інформацією видання "Країна", ця угода може відбутися вже  в серпні-вересні. 

Стало відомо, навіщо "Альфа-Банку" потрібен Монобанк

Монобанк (фото з відкритих джерел)

Інформатори видання пояснюють  причину  цієї вигідної для Альфа-Банку комерційної угоди - отримати проєкт Монобанк разом з його командою. Монобанк — це кістяк Универсалбанку, саме він і міг зацікавити Альфа-Банк,  який активно розвиває своє роздрібний напрямок, тобто обслуговування населення.

Важливо, що  загальний розмір активів Універсалбанку за січень-травень 2021 року, за даними Нацбанку, склав 42,96 млрд гривень. З них кредитний портфель фізосіб — це 19 млрд гривень, і це — Монобанк. А кредитний портфель юросіб — лише 2,5 млрд гривень, більш ніж скромний показник.

Фінансисти говорять, що Универсалбанк активно працює з  ОВДП (облігації внутрішньої держпозики). І за 5 місяців 2021 року довів свій портфель цих паперів до 10,5 млрд гривень. Але, як видно зі звітів в НБУ, в держоблігації вкладається те рефінансування, яке Універсал привертає у Нацбанку (обсяг рефінансування склав порівнянну суму — 10,8 млрд гривень).

Альфа-Банк теж працює  з облігаціями внутрішньої держпозики.  В цьому напрямку ці фінансові установи схожі. Він сформував в січні-травні 2021-го портфель ОВДП у розмірі 10,9 млрд гривень, а  на рефінансування у Нацбанку взяв на 11,1 млрд гривень.

 Але найбільше приваблює фінансових конкурентів в Універсалбанку / Монобанку — це клієнтська база, обслуговування населення із залученням IT-технологій. Це — кредитний портфель на 19 млрд гривень, що і зацікавило Альфа-Банк.

 В цьому напрямку Монобанк  на поточний момент є головним конкурентом Альфа-Банку в роздробі, якщо не брати до уваги державний Приватбанк. Якщо скласти рейтинг найбільших кредиторів населення, то послідовність буде саме такою: перший — Приватбанк (з портфелем 45,6 млрд гривень), другий — Универсалбанк (19 млрд гривень) і третій — Альфа-Банк (18,4 млрд гривень).

 Інші вітчизняні банківські установи, як от ПУМБ, Ощадбанк, ОТП Банк, Райффайзен Банк Аваль — все в ролі тих, що їх наздоганяють.

Нагадаємо, що видання "Коментарі" інформувало своїх читачів про те, що Альфа-Банк купує монобанк.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини