Рубрики
МЕНЮ
Таисия Ерохина
Багато продуктів в Україні починають дорожчати. "Коментарі" дізналися в експертів, як можуть в квітні змінитися цінники на продуктах (вітчизняних та імпортних), що продаються в роздріб, а також — що, з якої причини і на скільки може подешевшати або подорожчати.
Фото з відкритих джерел
Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов вважає, що основними факторами руху цін на продукти в квітні стануть: зростання на нафтопродукти, підвищення мінімальної і середньої заробітної плати, тимчасовий стрибок цін перед Великоднем і відновлення ділової активності в світі.
"Світова економіка поступово починає відновлюватися після успішної кампанії вакцинації. Так, в Ізраїлі повністю провакциновано 55% населення, в США 16%. Незважаючи на те, що в Україні повністю провакциновано (введено дві дози вакцини) всього 2 людини(!), активізація міжнародної торгівлі та збільшення споживчих витрат почнуть підігрівати ціни на імпортні продукти вже в квітні. Заощадження, які люди формували протягом кризи, "увіллються" як у галузі з нагромадженим відкладеним попитом — туризм, електроніка, так і в харчову промисловість підганяючи ціни", — прогнозує експерт.
Він також зазначає, що зростання цін на нафтопродукти (WTI 25,4% з початку року), крім зростання цін на бензин (A-95 3,9 грн з початку року), спричинить за собою збільшення виробничих витрат, через що очікувано підвищаться ціни на продукти харчової галузі.
"Зокрема, до Великодня, який цього року припадає на 2 травня, очікується зростання цін на м'ясо і яйця — внаслідок різкого стрибка попиту на ці товари. В цілому, від збільшення попиту постраждають всі продукти. Адже в Україні, незважаючи на кризовий рік, відстежується зростання як мінімальної, так і середньої зарплати. МЗП з 1-го січня становить 6000 грн (20% збільшення), а середня зарплата в березні, за попередніми розрахунками Ukraine Economic Outlook, складе $478 проти $437 в січні цього року. Що сильно вплине як раз на споживання імпортних товарів і послуг, собівартість яких виражена в доларах або євро, — пояснює Адріан Пантюхов. — Ще раз зазначу, що в квітні ціни на продукти харчової галузі очікувано зростуть, внаслідок зростання цін на нафтопродукти, і відновлення ділової активності (особливо сильно постраждають яйця і м'ясо через різкий стрибок попиту на них). Але, підвищення мінімальної зарплати і ефект від зміцнення гривні — тренд, який ми спостерігаємо з початку року, підвищать купівельну спроможність українців, і підвищення цін не буде таким помітним".
Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук підкреслює, що тенденція до зростання цін на продукти харчування в Україні зберігається. І продовжиться в квітні.
"Дорожчати будуть овочі — картопля, капуста, цибуля, морква. Старий урожай вже закінчується. На вартість того, що залишився, впливають умови зберігання — для потрібної температури в сховищах необхідна електроенергія, яка також подорожчала. Через це не слід очікувати і низьких цін на новий урожай тепличних овочів, які в квітні почнуть з'являтися на прилавках, — попереджає експерт. — В середньому до нового врожаю овочі подорожчають на 5%-6%. Тому картопля старого врожаю, який зараз коштує 11-12 гривень, може додати в ціні ще 60-70 копійок. Капуста, морква, цибуля, що займають цінову позицію в середньому від 5 до 7 гривень, можуть подорожчати на 40-50 копійок".
Буде, за словами Дениса Марчука, дорожчати і м'ясо. Так, свинина, за його словами, може додати в ціні до 10% і буде коштувати до 150 гривень за кілограм.
"Зростуть ціни і на молочну продукцію. Приблизно на 1,5%-3%. Причиною є подорожчання сировини. На вітчизняному ринку відчувається його нестача через стрімке скорочення поголів'я худоби в промисловому секторі. Найбільше з цієї категорії може подорожчати олія, оскільки це найбільш молокомісткий продукт: до 3 гривень на кілограмі масла жирністю 72,5%-73%. Тобто, пачка в
Раніше повідомлялося, коли в Україні подешевшає цукор.
Новини