Головна Новини Бізнес фінанси Українці стали гірше обслуговувати кредити: на скільки зросла частка непрацюючих позик за рік
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці стали гірше обслуговувати кредити: на скільки зросла частка непрацюючих позик за рік

Частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі на 1 січня 2023 року становила 38%.

9 лютого 2023, 10:17
Поділіться публікацією:

Станом на 1 січня попереднього року, цей показник дорівнював 30%. Таким чином, обсяг непрацюючих кредитів в Україні за рік зріс на 87 млрд грн до 432 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба НБУ, пишуть “Коментарі”. 

Українці стали гірше обслуговувати кредити: на скільки зросла частка непрацюючих позик за рік

Фото: pixabay


У повідомленні зазначається, що з 2018 року відбувалося поступове скорочення непрацюючих кредитів. Так, частка таких позик на 1 березня 2022 року скоротилася з 55% до 27%. Однак повномасштабне вторгнення зупинило позитивну тенденцію в банківському секторі. Зокрема, руйнування заставного майна, втрата доходів позичальників знижують їх спроможність обслуговувати кредити. З іншого боку, в банків погіршується якість кредитних портфелів та виникає потреба збільшити відрахування у резерви. 


У регуляторі наголошують: банки вже визнали значні кредитні втрати – від початку великої війни обсяги відрахування в резерви перевищили 100 млрд грн і становлять понад 12% кредитного портфеля, що банки мали наприкінці лютого 2022 року. 


“Потенційні втрати кредитного портфеля внаслідок війни, економічної кризи та енергетичного терору країни-агресора можуть сягнути 30%. Коефіцієнт покриття NPL (відношення усіх резервів під збитки за кредитами до NPL) становив на кінець 2022 року 95%”, — зауважили в НБУ. 


В регуляторі очікують, що показник NPL зросте, оскільки банки поступово визнають релевантну якість активів. В Нацбанку закликали учасників ринку до виваженості під час оцінки кредитного ризику, особливо щодо позичальників, які втратили доходи. 


“Банки мають проводити гнучкі реструктуризації для позичальників, що мають перспективи відновлення бізнесу, а також належно оцінювати вартість заставного майна, своєчасно визнаючи втрату доступу до майна, його пошкодження або знищення", – наголосила перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова.


Раніше ми писали, що НБУ визнав неплатоспроможним банк підсанкційного росіянина.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини