Головна Новини Бізнес фінанси В НБУ розповіли, наскільки стабільний фінансовий ринок в Україні та які є ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

В НБУ розповіли, наскільки стабільний фінансовий ринок в Україні та які є ризики

Нацбанк аналізує відновлення економіки та кредитну сферу, ліквідність банків та ризики для них

29 червня 2022, 17:25
Поділіться публікацією:

В звіті НБУ за червень вказано, що банківська система України високоліквідна та має високий запас стійкості. В той же час реальний сектор на п'ятий місяць війни поступово оговтується та відновлює роботу.

В НБУ розповіли, наскільки стабільний фінансовий ринок в Україні та які є ризики

Фото ілюстративне / Pixabay

Станом на червень все ще не працюють 13,9%, зменшився рівень завантаженості виробничих потужностей на понад 50% в 21,6% підприємств, на 30-50% — в 18,8%. Тобто за період повномасштабної війни зменшилися обсяги виробництва в 54% компаній та фірм порівняно з січнем-лютим. Хоча в Україні, за офіційними даними, продовжують реєструватися нові ФОП — понад 12 тисяч підприємців з початку червня.

В НБУ розповіли, наскільки стабільний фінансовий ринок в Україні та які є ризики - фото 2

З лютого, після спаду активності, збільшився обсяг транзакцій від корпоративних клієнтів в роздрібній/оптовій торгівлі, сільському господарстві, в перевезеннях, ресторанній сфері, на авторинку. Найповільніше відновлюється бізнес в сфері туризму, легкої промисловості, видобування, будівництві та продажах нерухомості, ІТ та інших.

В підприємств порушилася логістика та деякі втратили ринки збуту. Однак виробничі потужності більшості галузей, що формують значну частину кредитного портфеля, розташовані в прифронтових областях.

В НБУ розповіли, наскільки стабільний фінансовий ринок в Україні та які є ризики - фото 3

В сфері кредитування зросло лише корпоративне в нацвалюті на 8%, яке підтримує гарантіями держава; кількість роздрібних кредитів зменшилася, іпотеки не видаються. З березня до червня чистий портфель кредитів домогосподарствам скоротився майже на 10%.

НБУ повідомляє, що вітчизняні банки мають рекордні збитки, адже зберігається операційний ризик, крім того, зростатимуть кредитні ризики. Це означає, що втрата кредитного портфеля може зрости до понад 20%. У середньому банки здатні покрити основним капіталом та прибутками попередніх років втрати 24.5% працюючого кредитного портфеля.

Наразі в Україні індекс фінансового стресу все ще високий, але пік зростання минув. В Нацбанку прогнозують спад ВВП України на більше, ніж третину.

З початку війни зріс дефіцит бюджету, що частково покривається через викуп банком облігацій та частково завдяки фінансовим вливанням від країн-партнерів. Найбільше фіндопомоги надають інституції ЄС, Світовий банк, ЄБРР, МВФ, Британія, США.

Впливає на макроекономічні показники й ціни на міжнародних ринках на сировину. З початку 2022 року в 4-5 разів порівняно з 2021 роком подорожчали: газ, пшениця, залізна руда, кукурудза, олія, нафта.

Як писав портал, експерти пояснили, на скільки зросте курс долара в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини