Головна Новини Бізнес фінанси Як змінилися депозити бізнесу та населення у січні
commentss НОВИНИ Всі новини

Як змінилися депозити бізнесу та населення у січні

За перший місяць року вклади в гривні дещо скоротилися.

13 лютого 2023, 10:17
Поділіться публікацією:

У січні депозити населення і бізнесу сумарно зросли на 20 млрд гривень. Про це у соцмережі Telegram написав голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, передають "Коментарі".

Як змінилися депозити бізнесу та населення у січні

Фото: pixabay


"У січні мали місце наступні тенденції у депозитній базі: вклади у гривні трохи зменшились, але це скорочення із значним запасом було зростанням валютних вкладів; сумарно депозити бізнесу і населення зросли на 1,1% або на 20,3 млрд грн", — написав він. 


За оперативними даними НБУ, за перший місяць з початку 2023 року вклади в гривні скоротилися несуттєво, на 0,5% (на 6,1 млрд. грн.) до 1 198 млрд. грн. Проте "зради", підкреслює нардеп, немає. 


"Зменшення банківських вкладів у гривні у перший місяць нового року порівняно з кінцем попереднього року є скоріше типовим явищем. За останні 10 років так було вісім разів. Це пов’язано, насамперед, із впливом зменшення доходів (зарплат, виплат) населення у січні нового року порівняно із груднем минулого, що призводить до скорочення поточних заощаджень, які зберігаються на рахунках на вимогу, — пояснює він. — У січні депозити населення у гривні зменшились, тоді як підприємств зросли".


Разом з тим, валютні депозити продовжили зростати до 18,035 млрд. дол., збільшившись на 4,7% або на 807 млн. дол. як за рахунок вкладів бізнесу, так і населення. При цьому валютні депозити населення зростають вже 6-й місяць поспіль. 


"На сьогодні останні не лише відновились, а й перевищують довоєнний рівень (більше на 88 млн. дол. проти січня 2022 року)", — зазначає Гетьманцев. 


Зростання валютних вкладів відображає тенденції стабілізації курсових очікувань і валютної лібералізації, у межах якої у населення під час війни є можливість захисти свої вклади, конвертувавши їх у безготівкову валюту із розміщенням на строковому депозиті, додав голова профільного комітету ВРУ. 


Раніше ми писали, що західні компанії, які вирішили покинути Росію, змушені продавати активи з 50% дисконтом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини