Головна Новини Бізнес фінанси Які продукти подорожчають в Україні - прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Які продукти подорожчають в Україні - прогноз

Експерт розповів, з чим пов'язано підвищення цін на продукти

28 березня 2021, 06:00
Поділіться публікацією:

В Україні до літа не варто чекати зниження цін на овочі та фрукти, зате можуть подешевшати молочні продукти і яйця. Такий прогноз для видання "Коментарі" озвучив голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Які продукти подорожчають в Україні - прогноз

Фото з відкритих джерел

За його словами, причин для подорожчання продуктів кілька. Одні тягнуться ще з минулого року. Це і пандемія коронавірусу COVID-19 з супутніми карантинними обмеженнями. Це і кліматичні зміни. По урожаю вдарили нетрадиційні заморозки в травні, рясні дощі, а потім жахлива спека без опадів.

"Всі ці фактори минулого року перейшли і в 2021-й. Що відбилося, відбивається і буде відображатися на цінниках, — пояснив Дорошенко. — Що стосується цього року, то бачимо, що дорожчають овочі та яблука. Те, що у нас зберігається — з урожаю з минулого року. Була ситуація досить стабільна приблизно з вересня, після збору врожаю. Але зараз в овочесховищах вже або вичерпалися запаси, або просто пропали — зі зберіганням у нас проблеми".

Тому експерт прогнозує, що на овочі та фрукти до червня ми навряд чи побачимо зниження цін. Але тут частково позначається і сезонний фактор.

Зате є надія, зазначає Дорошенко, що знизяться ціни на яйця, як і на всю групу молочних продуктів. Знову таки в зв'язку з сезонністю.

"На решту продуктів до середини квітня зниження цін чекати не доводиться, — заявив експерт. — Цукор може подешевшати на початку літа, коли почнеться сезон консервації. Запаси цукру в нас були суттєві, але два роки поспіль скорочуються на тлі поганих урожаїв буряка і цукрової тростини. Але повинен підійти імпорт, в досить великому обсязі. Й до червня цукор може впасти в ціні на 4-5 грн".

Додамо, що на вартість продуктів впливає і зростання цін на пальне. Відповідно дорожчають послуги за доставку.

Раніше експерти спрогнозували, до якого підвищення цін з квітня готуватися українцям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини