Головна Новини Бізнес фінанси Закон про платіжні послуги: яка практична цінність для споживачів
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про платіжні послуги: яка практична цінність для споживачів

Президент України Володимир Зеленський нещодавно підписав закон про внесення змін в Податковий кодекс щодо платіжних послуг.

9 лютого 2023, 19:24
Поділіться публікацією:

У ньому, серед іншого, електронні гроші прирівняли до фіатних, тобто звичних нам. Що це значить на практиці? З цим запитанням "Коментарі" звернулися до експертів. 

Закон про платіжні послуги: яка практична цінність для споживачів

Фото з відкритих джерел


"Дуже вузька тема, не досліджував. Але загалом, щоб закон працював, мають бути підзаконні акти. Підзаконні акти мають відповідно визначити порядок застосування електронних грошей, визначити, які саме електронні гроші в Україні. Якщо говорити про е-гривню — це одна історія, якщо будемо говорити про біткоін — інша історія. Тобто все залежить від тих підзаконних документів, які будуть прийняті в межах реалізації цього закону", — зауважує експерт у сфері оподаткування Ілля Несходовський. 


Олександр Карпов, директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА каже: тепер, згідно з підписаним документом, електронний гаманець регулюється так само, як і звичайні гроші, і його можна використовувати для погашення податкового боргу. Разом з тим електронний гаманець не може сприйматися податківцями як неповноцінний, або такий, до якого слід приділяти особливу увагу. 


"Щойно відкриті користувачами електронні гаманці будуть доступні для здійснення видаткових операцій після взяття на облік фіскальним органом — протягом наступного робочого дня після направлення постачальником платіжних послуг повідомлення про відкриття електронного гаманця. Аналогічний принцип застосовується також для щойно відкритих користувачами банківських та платіжних рахунків", — зауважив він. 


Серед важливих нюансів у сфері платіжних правовідносин, продовжує Карпов, те, що у банку, який відкрив рахунок клієнту, що здійснює шахрайські операції, з‘являється зобов‘язання у період до 10 днів повернути кошти для зарахування постраждалій особі. 


Загалом запроваджено аналогічні підходи стосовно перевірки інформації щодо арешту, примусового списання як фіатних коштів, так і електронних грошей, з рахунків (гаманців), відкритих у будь-якого надавача фінансових платіжних послуг.


Ми раніше писали, що за словами  однієї з ініціаторок законопроєкту Ольги Василевської, ухваленим документом спрощено використання корпоративних карток для оплати витрат відряджень бізнесом.

 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

vvvv

9 лютого 2023, 21:33

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)------> https://e.vg/ntech


Новини