Головна Новини Бізнес ЖКГ Міненергетики хоче створити єдину систему споживачів енергії: що це значить і в чому плюси ініціативи
commentss НОВИНИ Всі новини

Міненергетики хоче створити єдину систему споживачів енергії: що це значить і в чому плюси ініціативи

Єдина система споживачів енергії зможе не тільки захистити інтереси громадян, а й стати одним з ключових елементів сталого розвитку енергетичного сектора

12 березня 2021, 08:00
Поділіться публікацією:

Виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко під час останньої тематичної міжвідомчої зустрічі заявив, що в Україні потрібно створити єдину цифрову систему для захисту споживачів житлово-комунальних послуг. Система повинна містити максимальний обсяг надійної і всеосяжної інформації про самих споживачів, ціни і тарифи, які вони платять, обсяги нарахованих їм субсидій. За його словами подібне нововведення не тільки захистить інтереси громадян, а й стане одним з ключових елементів сталого розвитку енергетичного сектора. Але чи зможе ця система прижитися в Україні? Чи вдасться владі її повноцінно реалізувати? Які можуть бути мінуси і плюси такого нововведення? На всі ці питання відповів керівник Асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрій Никончук.

 Міненергетики хоче створити єдину систему споживачів енергії: що це значить і в чому плюси ініціативи

Єдина система споживачів енергії - чому її хочуть ввести. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

За словами експерта, дана ініціатива має багато позитивних сторін, але в уряду можуть виникнути проблеми з її реалізацією.

"Позитивно ставлюся до цієї ініціативи. Питання лише в тому, як швидко і якісно вона може бути реалізована. Причому зосередити її треба не тільки на захисті вразливих верств населення при зростанні тарифів або обсягів споживання (пропонована Міненерго система буде, наскільки відомо, мати сервіси для відстеження витрат на "комуналку" і їх аналізу), але і на можливості вибору постачальника комунальних послуг.

Ми живемо у вік нових технологій. До того ж коронакриза показала важливість наявності дистанційних механізмів. Це економічно, сучасно, зручно в сенсі комунікацій. Так що поява такого собі програмного комплексу, який об'єднає в собі запити споживачів і пропозиції постачальників комунальних послуг — правильний крок.

Сподіваюся, це буде якась платформа, яка дозволить споживачеві бачити дані про суб'єктів ринку житлово-комунальних послуг (вода, газ, світло, сміття, тепломережа), а також мати вибір. Наприклад, хочу купувати електроенергію або воду у когось іншого. І — ось він, список пропозицій.

Було б чудово, щоб це впровадили і з житлової послуги — управління. Щоб управителі декларували свою можливість працювати в тому чи іншому населеному пункті. Аргументували це тим, що у них є для цього і люди, і виробнича база, і техніка.

До речі, ми з колегами розробили програмний продукт "Житлософт". Зручне ІТ-рішення для управителів багатоквартирними будинками, призначене для ведення побудинкового обліку доходів і витрат. Так що можемо поділитися ідеями. Загалом же, підкреслюю, ініціатива єдиної цифрової системи для захисту споживачів ЖКП — правильна".

Раніше повідомлялося, що в Кабміні запропонували ввести в Україні фіксовану річну ціну на газ. Думки експертів щодо питання читайте в нашому матеріалі.

Також сайт "Коментарі" рекомендує прочитати чи вистачить Україні газу власного видобутку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини