Головна Новини Бізнес ЖКГ Ринок нерухомості в Україні: як зміняться ціни на житло найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок нерухомості в Україні: як зміняться ціни на житло найближчим часом

Оренда житла у великих українських містах може вирости в середньому ще на 10-15% і, швидше за все, ці ціни протримаються до кінця року

29 липня 2021, 10:43 comments8142
Поділіться публікацією:

Президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта, розповів виданню "Коментарі", які важливі події на ринку житла очікують Україну в серпні, а також, які фактори можуть вплинути на подорожчання (здешевлення) нерухомості.

Ринок нерухомості в Україні: як зміняться ціни на житло найближчим часом

Якими будуть ціни на житло найближчим часом - фото з відкритих джерел

"Найчастіше липень, як і січень, найбільш "спокійні "місяці в сегменті купівлі-продажу квартир. Звичайно, ринок "живий" і цінові коливання ніхто не відміняв, але глобальних змін чекати не доводиться. Ринок як би готується до осені: незважаючи на активне укладання угод, ціни залишаться більш-менш стабільними ", — говорить експерт.

За прогнозами АФНУ, в сегменті житлової нерухомості цінове зростання в серпні можливе лише точкове, в залежності від типу, якості квартир, локації та ін. На сьогодні найбільшим попитом на вторинному ринку користуються квартири площею 35-50 м2 переважно в будинках радянської забудови. Попит на таке "соціальне" житло становить сумарно близько 45-50% від усього вторинного ринку. Тому вартість житла може зрости саме на такі квартири, як найбільш популярні в українських громадян. Але, повторюється фахівець, це зростання в цілому не позначиться на загальноринковій кон'юнктурі, так як він складе всього лише 2-3%.

"Що стосується ситуації на первинному ринку, то найімовірніше, забудовники "пришпорили" свою маркетингову активність вже в вересні-жовтні, намагаючись простимулювати попит. За нашими даними, саме у вересні-жовтні очікується зростання вартості житла на первинному ринку в середньому на 5-7% ", — продовжує Юрій Піта.

Експерт називає кілька причин подорожчання житла:

1) перехід на новий етап будівництва, який завжди супроводжується переглядом цін;

2) можливі економічні чинники, як, наприклад, інфляція, можуть змусити забудовників "підлаштувати" свої ціни під загальний "тренд" подорожчання товарів і послуг,

3) підвищений попит на квартири 35-60 м2, як найбільш інвестиційно привабливих для вкладення наявних коштів стане, мабуть, головним стимулом до зростання вартості житла.

Якщо говорити про сегмент оренди житла, уточнює фахівець, то починаючи з другої половини серпня, якщо не виникне ніяких форс-мажорних обставин у вигляді нового витка пандемії, очікується суттєва активізація: попит на оренду житла може зрости на 10-15%, відповідно почнеться етап перегляду цін. За прогнозами АФНУ, з другої половини серпня і до кінця вересня буде сформовано нові ціни: оренда житла у великих українських містах може вирости в середньому ще на 10-15% і, швидше за все, ці ціни протримаються до кінця року.

"Одна суттєва ремарка: після торішнього падіння цін на оренду в середньому на 35-40%, ринок поступово" повертає" доковідні ціни, і до кінця року ціна оренди буде відповідати піковим показникам кінця 2019 року. Але не варто очікувати якихось різких і невмотивованих ринковими обставинами цінових стрибків. За збереження соціально-економічної обстановки в країні і анонсованого зростання тарифів на енергоресурси, ціни можуть збільшуватися досить плавно і тільки під впливом попиту. По суті високі комунальні тарифи є головним стримуючим фактором для орендодавців ", — запевняє Юрій Піта.

Таким чином, серпень на ринку нерухомості, зокрема житла, буде свого роду підготовчим етапом до "високого сезону", який розпочнеться вже ближче до осені.

Раніше портал "Коментарі" писав, які витрати понесуть власники нерухомості в Україні з 1 липня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини