Головна Новини Бізнес ЖКГ Що буде з комунальними тарифами в Україні - відповідь експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з комунальними тарифами в Україні - відповідь експертів

Фахівці розповіли порталу "Коментарі", чи зміняться суми в платіжках українців у серпні

30 липня 2021, 17:01
Поділіться публікацією:

Вартість комунальних послуг у країні продовжує засмучувати українців. Видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб з'ясувати, які важливі події для житлово-комунальної галузі очікують Україну найближчим часом, що буде з тарифами загалом і на опалення зокрема, а також чому ростуть ціни на газ.

Що буде з комунальними тарифами в Україні  - відповідь експертів

Що буде з комунальними тарифами в Україні - фото з відкритих джерел

Єдиний ризик — це спроба "Нафтогазу" переглянути ціну на газ і підвищити до рівня 12-14 тис. грн, щоб заробити

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук підкреслює, що ціна на газ зростає незалежно від нас.

"Промисловість відходить від обмежень після коронавірусу. Менше стає вугільної генерації, більше газової. До того ж, спека провокує зростання споживання газу (через зростання витрат енергії на кондиціювання — прим. ред.). Це все — причини зростання ціни на даний вид палива", — пояснює Юрій Корольчук.

При цьому він акцентує, що у нас є газ власного видобутку. І його на 100% вистачає для поставок населенню.

"Нафтогаз" продає газ для більшості газзбутів і кінцева ціна газу — 9600 грн. за тисячу кубів. Тобто, на тлі європейської ціни у 470 дол. (а це — 18 тисяч грн), у нас — ціна у 10 тисяч грн є нормальною. Тому в принципі поки ризиків немає. Єдиний ризик — це спроба "Нафтогазу" переглянути ціну на газ і підвищити до рівня 12-14 тис. грн, щоб заробити", — вважає Юрій Корольчук.

Мати річний тариф і відповідний договір на газопостачання — вигідно

Експерт з питань у галузі житлово-комунального господарства, засновниця ГО "УПС", голова ГО "Кирилівський Гай", власниця малого бізнесу Кристина Ненно навела повний "розклад" за тарифами.

Вона нагадала, що Кабмін продовжив дію тарифу на електроенергію 1,68 грн за кВт год до 31 серпня. При цьому президент Зеленський повідомив, що тарифи для деяких категорій населення повинні бути нижчими. І це питання, можливо, буде розглянуто на засіданні РНБО.

"З липня виріс тариф на холодну воду і водопостачання. У Києві — на три з невеликим гривні. Очікується зростання тарифів на опалення і гарячу воду з жовтня. Залежно від регіону — від 30 до 75%, — розповідає Кристина Ненно. — У Києві прогнозується зростання на 40%, а, наприклад, у Тернопільській і Чернівецькій областях — на 65-75%, в Одеській — 54%. Це попередні тарифи, які вже оголосили теплокомуненерго (ТКЕ). Керуючі компанії і ОСББ будуть перераховувати тариф на утримання будинків та прибудинкових територій, оскільки вони проводять індексацію зарплат. Плюс — подорожчання деяких матеріалів".

За словами експерта, зростання цін на гаряче водопостачання і опалення пов'язане з тим, що у травні для підприємства ТКЕ перестали діяти ПСО (спецобов'язки, які зобов'язують продавати газ не вище певної ціни) і НКРЕКУ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у галузях енергетики і комунальних послуг) зобов'язала органи місцевого самоврядування самостійно встановлювати тарифи для ТКЕ.

Кристина Ненно нагадує, що вигідно мати річний тариф і відповідний договір на газопостачання. У такому випадку платіжка за газ буде незмінна протягом року. А хто не обрав собі постачальника, буде отримувати платіжки від своїх газопостачальників з місячним тарифом, який раз у раз змінюється (як правило — в більший бік).

"Подорожчання гарячої води і опалення пов'язані з тим, що були скасовані ПСО. А в багатьох комунальних підприємствах була закладена ціна набагато нижча за кубометр газу, ніж ринкова вартість. Орієнтовно було закладено 4-5 грн за кубометр газу у підприємствах. А сьогодні ми маємо ринкову ціну майже 8 грн без розподілу. Причому це — найнижчий тариф, — акцентує експерт. — Проблема ще й у тому, що від підприємств ТКЕ вимагають авансову проплату і закупівлю газу наперед. Тобто, щоб запустити повноцінно опалювальний сезон, вони повинні зробити передоплату. І це при тому, що такі підприємства мають великі борги і їм елементарно нема за що купувати газ наперед".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Андрей

31 липня 2021, 10:55

За цэ скакал майдан.

Сергей

30 липня 2021, 17:29

470*27=12690 гривень, автор не умеет считать

Bujhm

30 липня 2021, 16:29

Пора национализировать предприятия.


Новини