Головна Новини Бізнес інвестиції Санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі»: кому і чому вигідні
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі»: кому і чому вигідні

Експерти розповіли, хто виграє, а хто програє від українських санкцій проти китайських інвесторів

31 січня 2021, 22:59 comments1621
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський ввів в дію зміни до рішення РНБО від 14 грудня 2020 року про застосування персональних спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів "Мотор Січі". При тому, що раніше презентував Україну як ідеальну країну для інвестицій. Чому все виходить з точністю навпаки і що потрібно зробити, щоб змінити ситуацію — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі»: кому і чому вигідні

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Інвестиції або корисливі мотиви

Академік, перший віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко вважає, що Китай хоче не стільки інвестувати гроші, скільки отримати доступ до технічної документації "Мотор Січ". Але і дії української влади (і Петра Порошенка, при якому схвалили допуск китайських інвесторів на підприємство, і Володимира Зеленського, при якому китайські інвестори направили в міжнародний арбітраж інвестиційний спір з метою стягнення з держави Україна збитків, який оцінили в 3,5 млрд дол. а тепер ще й санкції) він вважає вкрай непрофесійними.

"Китай хоче отримати доступ до наших технологій. Можливість виробляти унікальні мотори для вертольотів, літаків, танків. Перекупити наших спеціалістів. Тут ще й геополітичні тертя (Україна ввела санкції слідом за США, які борються з Китаєм за різні ринки, — ред.). Все це можна було передбачити, якби державою управляли компетентні люди. Слід розумно виписувати вимоги до інвесторів, щоб ті інвестували саме в виробництво, стимулювали збут. Паралельно — створити максимально сприятливі умови для інвестицій, дати гарантії можливості отримання прибутку, знизити податковий прес. У нас же — ніяких гарантій (закони не працюють), податки — величезні. Про яку привабливості може йти мова? Ми в цьому році навіть на Давоському економічному форумі толком не були представлені. Тому самому, де Зеленський в минулому році обіцяв великим інвесторам особливі умови захисту і податкові канікули на 5 років. У цьому — тиша ... Тому що представляти нічого! Економіка розвалена, державні землі розкрадені ", — підкреслює Анатолій Пешко.

На думку експерта, у Зеленського та його оточення не вистачає знань, досвіду, щоб не просто проголошувати красиві гасла, а й втілювати їх у життя. І це, зазначає Анатолій Пешко, стосується не тільки обіцянок інвесторам ...

Вимоги до інвесторів

Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло підкреслює, що сприяння іноземним інвесторам аж ніяк не означає нерозбірливості в прийнятті іноземного капіталу.

"Визначальними факторами, що формують ставлення до інвесторів, повинні бути прозорість, достовірність даних про власників фінансових ресурсів, відповідність цих інвесторів сучасним нормам міжнародного співтовариства, до яких відносяться, зокрема, вимоги до екологічності, незв'язаність зі злочинними діяльностями і тероризмом, нерозповсюдження оборонних технологій і ін. Санкції проти китайських бізнесменів не суперечать гарантованим раніше президентом намірам підтримки інвесторів, тому що тут мова йде про запобігання поширенню оборонних технологій ", — пояснює Ярослав Жалило.

Він також підкреслює, що важливим є контроль за поведінкою інвесторів на території країни: відповідність вимогам добросовісної конкуренції, дотримання трудового права, екологічних вимог, норм фінансового контролю і т.п.

Підтримка ж інвесторів, за словами Ярослава Жаліло, перш за все стосується вирішення правових питань, захисту прав власності, інформаційного забезпечення.

Безвихідна ситуація

Політичний експерт Світлана Кушнір коментує ситуацію наступним чином: "Ну, що ж. Цього і слід було очікувати! Коли експерти попереджав, що ігри з "Мотор Січ" чреваті наслідками — нас не чули і не слухали ... Зараз і так ситуація з відносинами з КНР — не дуже, так тепер ми вводимо санкції ".

В безвихідну ситуацію ми завели себе самі, зазначає експерт.

"Уплутатись в бійку між Китаєм і США при тому, що ми профукали шанс увійти в новий шовковий шлях (читай — отримати величезний фінансовий ресурс від Китаю), що залежні від кредитів і політики США — це треба вміти", — підкреслює Світлана Кушнір.

На її думку, спроба виправлення ситуації (блокування реалізації контракту, в тому числі за допомогою АМКУ і СБУ, тепер ось до санкцій дійшло) представляє Україну в дуже поганому світлі.

"Частина паназійська економічного співтовариства отримує чіткий сигнал, що з Україною справ краще не мати, якщо не хочете втратити купу грошей. Представники західного ділового та фінансового світу теж стануть ще більше цуратися нас, бо ми дивний інвестиційний суб'єкт ... Ми вміємо ходити по граблях. Цього разу просто граблі побільше попалися. Добре б покарати тих чиновників, які свого часу "посприяли" висновком цього контракту ", — резюмує Світлана Кушнір.

Нагадаємо, українські експерти пояснили ситуацію, яка склалася навколо "Мотор Січ" і дали свої прогнози про майбутнє підприємства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини