Головна Новини Бізнес інвестиції Вперше в Україні «пішов з молотка» морський порт
commentss НОВИНИ Всі новини

Вперше в Україні «пішов з молотка» морський порт

В Україні вперше приватизували морський порт - «Усть-Дунайськ»

17 січня 2023, 17:49
Поділіться публікацією:

Фонд державного майна України успішно провів в державній системі Прозорро.Продажі приватизаційний онлайн-аукціон з продажу морського порту вперше за часів незалежності, пишуть "Коментарі". Вартість “Усть-Дунайська” зросла у більш ніж в 3 рази з 60 мільйонів гривень стартової ціни до 201 мільйона переможної.

Вперше в Україні «пішов з молотка» морський порт

Перший порт на приватизацію. Фото Фонд Держмайна

Торік у квітні порт відновив роботу, і з того часу перевалив на експорт 153 тис. тонн зерна та 58,3 тис. тонн імпортних споживчих товарів при проєктній спроможності в 4,1 млн тонн. Зараз порт працює лише на 5% своїх потужностей.

“До великої війни про “Усть-Дунайськ” майже всі забули, але він одним з перших відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення російської армії. У нього великий потенціал для розвитку українського експорту продовольства. Але для цього потрібні інвестиції, які може принести приватний бізнес”, – зазначає Голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

За словами директор ДП “Прозорро.Продажі” Олексія Соболева, це - перший порт, приватизований через систему. І називає цей аукціон знаковою подією, яка показує, що держава готова працювати у цьому напрямі.

У понад два рази вища конкуренція, ніж у середньому на приватизаційних аукціонах, і кратне зростання ціни, – підтвердження готовності і бізнесу змагатися за такі активи”, – коментує Умєров

До початку бойових дій і вторгнення Росії на територію України основні інвестиції йшли в інші морські порти. Після приватизації новий власник “Усть-Дунайська” зможе направляти приватні інвестиції на активізацію діяльності цього порту, що працює порту. До слова, за право приватизації порту в торгах змагалися 8 учасників.

Як писали "Коментарі", порт складається з трьох активів — самого порту у м. Вилкове Одеської області, портопункту “Кілія” в цьому ж місті і бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш. Безпосередньо вантажно-розвантажувальні роботи відбуваються в портопункті Кілія, який розташований на 54 км річки Дунай. Паспортні глибини біля причалу – 3 м, фактичні – 1,5 м.

Також "Коментарі" писали, що у перший тиждень 2023 року, за п’ять робочих днів (2 — 6 січня) проведено 20 аукціонів щодо продажу чи оренди державного майна так званої малої приватизації. Очікується, що переможці конкурсу сплатять до державної скарбниці за ці об’єкти майже 6,5 мільйонів гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини