Головна Новини Бізнес держсектор Скільки Україна втратила грошей на чорному ринку: бензин, сигарети, алкоголь
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки Україна втратила грошей на чорному ринку: бензин, сигарети, алкоголь

Аналітики підрахували скільки грошей втратила Україна через тіньовий ринок алкоголю, тютюнової продукції та у нафтовій сфері.

13 червня 2023, 13:22
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Фахівці ІСЕТ та CASE здійснили аналіз у кількох галузях підакцизних товарів, зокрема у тютюновій галузі, алкогольній продукції та нафтогазовій групі. Таким чином дослідники з’ясували скільки грошей втратила Україна на цих чорних ринках. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на звіт ГО "Інститут соціально-економічної трансформації".

Скільки Україна втратила грошей на чорному ринку: бензин, сигарети, алкоголь

Скільки Україна втратила грошей на чорному ринку

Проведене дослідження стосується періоду з 2020 року по 2022 та включає перший квартал 2023 року. Згідно з аналізом ІСЕТ та CASE частка тіньової продукції у нафтогазовій сфері у 2020 році становила 27%,  однак у 2022 році вона зменшилась до 11%. Таким чином Україна втратила у 2020 році 10 млрд гривень. Станом на перший квартал 2023 року частка тіньової продукції у нафтогазовій групі складає 8%.

У тютюновій галузі спостерігається ріст тіньового ринку. У 2020 році його оцінили у 5,7% від загальної кількості продажів. У 2021 він виріс до 14,7%, а у 2022 становив 20,1%, що складає 19 млрд гривень.

У алкогольній сфері відбувається зниження обсягів чорного ринку. У 2018 році він становив 41%, а у 2022 році складає 36%. Таким чином аналітики оцінили втрати на рівні близько 9 млрд гривень.

Отже, Україна втратила на чорному ринку алкоголю 9 млрд гривень, у нафтогазовій сфері – 10 млрд гривень, а у тютюновій галузі – 19 млрд гривень у 2022 році.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Тимчасова слідча комісія вказала на незадовільну роботу Держмитслужби України.

Також "Коментарі" писали про Сороса, який передав контроль над своєю фінансовою імперією іншій людині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини