Головна Новини Бізнес держсектор У 2020 році з бюджету України не було освоєно понад 67 млрд гривень — Рахункова палата
commentss НОВИНИ Всі новини

У 2020 році з бюджету України не було освоєно понад 67 млрд гривень — Рахункова палата

Дефіцит державного бюджету у 2020 році став найбільшим за останнє десятиліття

26 січня 2021, 14:40
Поділіться публікацією:

У 2020 році з державного бюджету України не було використано понад 67 млрд гривень на заплановані витрати. Про відхилення від початкового плану повідомив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

У 2020 році з бюджету України не було освоєно понад 67 млрд гривень — Рахункова палата

Понад 67 млрд гривень із бюджету України не було освоєно у 2020 році. Фото із відкритих джерел

За словами посадовця, плюс є те, що план доходів бюджету України був перевиконаний на 9 млрд гривень. У відсоткових пропорціях це не надто багато — всього лише 0,8%. План видатків же не був виконаний на понад 67 млрд гривень. Як повідомив Пацкан, це 5% від плану.

Найбільше "неосвоєних коштів" припадає на два міністерства — охорони здоров’я та соціальної політики. Так, у МОЗ видатки за бюджетними програмами менші на 10,5 млрд гривень (7,7%). Цікаво, що 2,1 млрд гривень із цих коштів мали бути витрачені на придбання засобів індивідуального захисту, тестів на визначення COVID-19, обладнання та доплати працівникам лабораторій. Ця частка фінансів виділялася початково із Фонду боротьби з коронавірусом. Утім, найбільше в медичній сфері не освоїли коштів для відшкодування витрат на медобслуговування населення щодо фактично наданих послуг — 2,7 млрд гривень.

У 2020 році з бюджету України не було освоєно понад 67 млрд гривень — Рахункова палата - фото 2

Невиконання плану видатків щодо Мінсоцполітики дещо "скромніше" — всього 5,8 млрд гривень. 4,7 млрд — це кошти для одноразової "матеріалки" застрахованим особам, які можуть втратити доходи через введення карантинних заходів. Не освоєно майже 171 млн гривень для виплат медикам та членам їхніх родин. Утім, як стверджує Валерій Пацкан, це сталося через оплату фактично наданих виплат.

"Не виконаний план видатків Державним агентством автомобільних доріг України — на 4 млрд грн (4,2%), Мінекономрозвитку — на 3,8 млрд грн (14,3%), МОН — на 3,7 млрд грн (8,2%), МВС — на 2,9 млрд грн (2,8%), Міноборони — на 1,6 млрд грн (1,4%)", — йдеться у повідомлення Рахункової палати.

Варто зазначати, що деякі видатки активно освоювалися вже у грудні, напередодні Нового року. На переконання Пацкана, це може призвести до збільшення ризиків неефективного використання державних коштів.

Через невиконання плану видатків дефіцит держбюджету відхилився від плану на 83,4 млрд гривень, становлячи 217 млрд гривень. У будь-якому разі це потрапляє у межі встановленого законом граничного обсягу у 298 млрд.

"Однак у порівнянні з 2019 роком дефіцит державного бюджету зріс у 2,7 раза і став найбільшим за останні десять років", — сказав Валерій Пацкан.

Раніше "Коментарі" досліджували іншу важливу для наповнення держбюджету України тему — транш МВФ. Спільно з експертами журналісти досліджували, коли і за яких умов нашій державі можуть перерахувати необхідні кошти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини