Головна Новини Бізнес держсектор Відставка ТОП-менеджерів НБУ: ризики та наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка ТОП-менеджерів НБУ: ризики та наслідки

Експерти розповіли виданню "Коментарі", з чим можуть бути пов'язані звільнення в Нацбанку, а також про те, чи можуть вони призвести до серйозних наслідків

1 липня 2021, 14:01
Поділіться публікацією:

Всі дев'ять керівників департаменту ліцензування Нацбанку України (НБУ) на чолі з директором Олександром Бевзом пішли у відставку. Про звільнення заявив і очільник департаменту фінансової стабільності Віталій Ваврищук.

Відставка ТОП-менеджерів НБУ: ризики та наслідки

НБУ - фото з відкритих джерел

Експерти розповіли виданню "Коментарі", з чим пов'язані такі кроки, а також до чого вони можуть призвести.

Мова не йде про зміну політики ліцензування, про деякі тіньові інтереси

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков зізнався: "Я спокійно ставлюся до рухів в НБУ, в тому числі звільнень представників відділу ліцензування. Йдеться про переформатування самої команди. Свого часу там були громадяни, орієнтовані на Гонтареву, на близьких їй заступників голів правління. Зараз досить сумно, протягом року, вони виходять з НБУ".

На думку економіста, мова не йде про зміну політики ліцензування, про деякі тіньові інтереси.

"Це просто очищення команди, переформатування її під Кирила Шевченка, який став головою НБУ влітку-2020. Просто прийдуть інші люди — і будуть працювати за тими ж правилами, нормативними актами, які були і раніше. Але вже в рамках нової команди", — пояснює Олексій Плотніков.

Єдиний негатив, який може бути реалізований — це зупинка реформ

Аналітик Alpari Максим Пархоменко вважає, що наразі ситуація виглядає як додаткові нестиковки в роботі НБУ, але не як системна криза.

"Нова команда видавлює стару, яка давно працювала й показала досить хороші результати. Зараз це схоже на підкилимні ігри, — зазначає аналітик. — Але навіть якщо висловлювані побоювання (кадри, що залишають НБУ заявили про централізацію влади в одних руках, заміну колегіальності директивним прийняттям рішень — прим. ред.) виправдаються, порушити систему не вийде. Суть в тому, що багато проблемних банків, які і були каталізаторами криз, вже виведені з ринку. А багато проблем вирішено".

На думку Максима Пархоменка, єдиним негативом, який може бути реалізований — це зупинка реформ. До чого навряд чи дійде.

"Таким чином, найближчим часом наслідків від цих змін ми не побачимо", — прогнозує аналітик.

Раніше портал "Коментарі" писав, що НБУ затвердив нового главу правління "ПриватБанку".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини