Військовий експерт розповів, чому реформи в "Укроборонпрому" були необхідні

Як вважає генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко, все тримається на події, які почалися в 2014 році

В ДК "Укроборонпром" почали реструктуризацію підприємств, що знаходяться в управлінні концерну. У дежконцерні відзначають, що завершили перший етап тріаж-аналізу, або комплексної оцінки 137 підприємств. Зокрема, з 116 працюючих підприємств, фінансово стабільними є 33, фінансово нестійкими - 27, в поганому фінансовому стані - 56. Тільки 29 підприємств "Укроборонпрому" заробили 88% чистого доходу держконцерну за 2016-2019 роки.

Як розповів інформаційному агентству "Коментарі-Україна" військовий експерт, генерал-лейтенант запасу, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор, заступник начальника Генерального штабу ЗС України (2006-2010 рр.) Ігор Романенко, необхідно піднімати коріння перетворень концерну "Укроборонпром "і в цілому оборонно-промислового комплексу України.

"Все тримається на події, які почалися в 2014 році. На початок війни у нас по техніці і озброєнню, яке було в збройних силах України - сучасного було всього близько 10%. За час ведення війни цей показник збільшився, але незначно - до 15-17%. Для порівняння - в збройних силах РФ - у них понад 70% нової техніки на озброєнні армії, тому вести з таким противником війну дуже складно", - сказав Романенко.

За словами заступника начальника Генерального штабу ЗС України (2006-2010 рр.), необхідні були реформи, які забезпечили б виробництво ВПК України сучасного озброєння і техніки, що дозволяло б протистояти озброєним силам РФ.

Нагадаємо, "Укроборонпром" планують розділити на два основних холдингів. За інформацією глави установи Юрія Гусєва, один з них буде займатися оборонними системами і забезпечувати потреби вітчизняних військових. Представники іншого об'єднання працювати над поліпшенням аерокосмічної галузі України.

Раніше "Коментарі" розповідали, що держконцерн в 2020 році виконав план державних замовлень на 12 млрд гривень. Одночасно з цим "Укроборонпром" має чимало боргів, тому на порталі можна дізнатися, який їх загальний розмір і як доведеться за них розплачуватися.