Головна Новини Бізнес держсектор Зміни в держзакупівлях і "тендерної тролі": Рада прийняла ще один скандальний закон
commentss НОВИНИ Всі новини

Зміни в держзакупівлях і "тендерної тролі": Рада прийняла ще один скандальний закон

Народні депутати ухвалили зміни до закону про державні закупівлі попри застереження, що він містить багато корупційних ризиків

3 червня 2021, 22:25
Поділіться публікацією:

Верховна Рада попри зауваження деяких нардепів і застереження щодо корупційних ризиків прийняла зміни до закону про державні закупівлі. Однак в залі парламенту розгорнулися жваві дискусії про поправки до документу, передає кореспондент "Коментарів".

Зміни в держзакупівлях і "тендерної тролі": Рада прийняла ще один скандальний закон

Електронні закупівлі. Ілюстративне фото

Закон "Про державні закупівлі" спрямований на те, щоб захистити гроші платників податків, нагадав народний депутат від "Батьківщини" Андрій Пузійчук. На його думку, законопроєктом №5309 платників податків намагаються позбавити можливості захищати свої права.

"Якщо ви подаєте в Антимонопольний комітет скаргу по проведеним тендером, то вас, шановні підприємці, сьогоднішня монобільшість починає називати "тендерними тролями", а фактично ви — підприємці, ви — бізнес, за чий рахунок сьогодні існує наша держава, і ви відстоюєте свої права", — зазначив Пузійчук.

Нардеп заявив, що фракція "Слуга народу" створює нерівні конкурентні умови в секторі державних закупівель.

Він припустив, що існує "список компаній, які повинні вигравати тендери". Однак більшість його поправок до законопроєкту не були підтримані парламентом.

"У цьому законопроєкті, з одного боку, знімаються конкретні вимоги до підстав відсутності конкуренції, створюються очевидні корупційні ризики і надається карт-бланш недобросовісним замовникам, які будуть проводити тендери в інтересах певних осіб, і одночасно посилюються вимоги для організацій осіб з інвалідністю", — заявив Пузійчук.

У законопроєкті також частково обмежується інформація про державні закупівлі, підкреслив політик.

"Ми всі підтримуємо електронні торги, але відкриті торги з обмеженою участю — це що? Закон передбачає випадки, коли закупівлі здійснюються без використання цієї системи, а що робити з такими закупівлями? Ви визначтеся — чи ви підтримуєте повністю, або дайте можливість проводити різні форми закупівель. Цю зміну потрібно виключити", — обурювався Пузійчук.

Однак його правку знову не підтримали. Нардеп продовжив стверджувати, що законопроєкт "наскрізь корупційний" і обмежує права підприємців на участь у тендерах.

Позицію профільного комітету оголосила народний депутат від фракції "Слуга народу" Ростислава Підласа. Вона зазначила, що висловлювання Пузійчука "мало стосуються" його поправок до законопроєкту і тільки виключають певні положення закону.

Всього в законопроєкт №5309 було подано 245 поправок. Проєкт закону підтримали у другому читанні та в цілому 276 нардепів.

Документом внесено зміни до ст. 18 Закону України "Про державні закупівлі" відповідно до повноважень Антимонопольного комітету (АМК) України. Розглядати скарги про порушення тендерів мають право інститути уповноважених АМК і спеціальні комісії. Скарги повинні подаватися у вигляді електронного документа, а суб'єкт оскарження зобов'язаний буде надавати докази про порушення.

Прийняті зміни до Закону "Про державні закупівлі" ексміністр інфраструктури України Володимир Омелян назвав механізмом "ручного розподілу мільярдів гривень", натякаючи на президентську програму "Велике будівництво".  

28 травня 2021 року "Укравтодор" і компанія Bechtel Overseas Corporation підписали меморандум про співпрацю в будівництві об'їзної дороги навколо Києва. Вартість проекту у 85 млрд грн ще минулого року назвали в Офісі президента України Володимира Зеленського.

"100 млрд грн, які пропонує Зеленський вивести з-під тендеру на будівництво об'їзної дороги навколо Києва, дорівнюють річному бюджету на всі автодороги України. Своя компанія, по одному контракту. Кожен українець буде платити ще довгі роки після Зеленського. Не факт — чи буде дорога і яка вона буде, а платити доведеться", — заявив Омелян.

Зміни в держзакупівлях і ”тендерної тролі”: Рада прийняла ще один скандальний закон - фото 2

План побудови Київської об'їзної дороги. Фото: ОП

Законопроєкт № 5309 — не єдиний скандальний документ, який 3 червня прийняли депутати Верховної Ради. Нардепи також проголосували за президентський законопроєкт № 4651, яким повернули покарання у вигляді позбавлення волі за брехню в деклараціях.

Однак НАБУ і НАЗК вже виступили із заявою, що цей документ не тільки ускладнює залучення чиновників до кримінальної відповідальності, а й створює основу для уникнути покарання. В Офісі президента України відреагували — Володимир Зеленський заявив, що накладе вето на прийнятий 307 нардепами закон.

Нагадаємо, Верховна Рада України розглянула доопрацьований проєкт закону №2713-д по податках на доходи від азартних ігор.

Документом пропонувалося лотереї і казино частково звільнити від сплати податків. Законопроєкт народних депутатів від партії "Слуга народу" розкритикували в парламенті, не підтримали і направили на чергове доопрацювання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини