Головна Новини Бізнес тарифи Чи справді Україна готова до опалювального сезону: про які проблеми змовчав прем'єр
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Україна готова до опалювального сезону: про які проблеми змовчав прем'єр

За словами експертів, в найближчому майбутньому країну чекає неминуче зростання тарифів

24 вересня 2021, 15:53
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в п'ятницю, 24 вересня, під час години запитань до уряду у Верховній Раді, заявив, що Україна готова до опалювального сезону, а тарифи не зростатимуть.

Чи справді Україна готова до опалювального сезону: про які проблеми змовчав прем'єр

Опалювальный сезон в Україні - фото з відкритих джерел

Портал "Коментарі" звернувся до експертів із проханням розповісти, чи дійсно ми готові до опалювального сезону, і про які довгострокові проблеми промовчав прем'єр.

Ми будемо змушені купувати газ за ціною, яка є на біржі, або переписати принципово нормативну базу

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що насправді ситуація вкрай складна.

"Зростання ціни газу на біржі — колосальний. У 6-7 разів вище від показників минулого року. Так що українська влада потрапила в складну ситуацію. А рішення, які приймаються, вони — тимчасові, ситуативні. Як та ж фіксація ціни для населення до травня наступного року на рівні трохи менше 8 грн за кубометр газу. І приблизно по 7,4 за куб для теплокомуненерго (ТКЕ). Рано чи пізно це рішення доведеться скасувати. І тоді ціни для населення та інших споживачів теплової енергії злетять в рази. Це просто відкладені рішення. Ми будемо змушені купувати газ за ціною, яка є на біржі (так прописано в законі). Або переписати принципово нормативну базу. А це влада, як я розумію, навіть не розглядає", — зазначає Дмитро Марунич.

Він також звертає увагу, що влада повинна якомога швидше спробувати реалізувати вже прийняті — важливі в рамках опалювального сезону — рішення.

"Йдеться, зокрема, про законопроект №3508, який передбачає реструктуризацію боргу ТКЕ, списання пені та штрафів, реструктуризацію боргів газорозподільних компаній. Там величезний обсяг заборгованості на газовому ринку, але чомусь Кабмін не поспішає реалізовувати даний законопроект. А це можна і потрібно робити вже зараз", — упевнений експерт.

Нам потрібні десятки мільярдів євро для того, щоб досягти 90% готовності до опалювального сезону

Глава Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко акцентує, що Кабмін доповів про 90% готовності до опалювального сезону.

"Я хотів би зрозуміти критерії оцінки, — каже експерт. — У нас в Україні 18,1 тисячі кілометрів теплових мереж. За 2020 рік відремонтували 250 км, з яких 100 — в Києві. Тобто по всій Україні відремонтували всього 150 км. Це готовність до опалювального сезону? Або у нас всі інші мережі за попередні роки ударно змінювали / ремонтували? За 2019-й відремонтували 350 кілометрів тепломереж, з них 250 в Києві. Такими темпами нам потрібно 200 років, щоб відремонтувати всі інші мережі, тому що вони знаходяться у вкрай незадовільному стані".

Те ж саме, за словами Олега Попенка, з капремонтами обладнання на ТКЕ.

"Нам потрібні десятки мільярдів євро для того, щоб досягти 90% готовності до опалювального сезону, — запевняє експерт. — У найближчому майбутньому нас чекає неминуче зростання тарифів на тепло і гарячу воду, зростання заборгованості за житлово-комунальні послуги, проблеми з теплопостачанням в ряді міст України".

Раніше "Коментарі" писали, що народний депутат від партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко прокоментував звіт глави уряду з приводу цін на комунальні послуги.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини