Головна Новини Бізнес тарифи Чи зможуть боржникам обмежувати ЖКГ-послуги і до чого це може призвести — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зможуть боржникам обмежувати ЖКГ-послуги і до чого це може призвести — експерт

За словами нардепа Дмитра Шпенова, владі слід терміново вирішити питання з накопиченням боргів

27 серпня 2021, 17:14
Поділіться публікацією:

Днями в Україні набув чинності закон, який скасував наявний мораторій на відключення боржників від послуг житлово-комунального господарства. Що може принести українцям подібний документ, "Коментарі" дізналися у народного депутата Верховної Ради VI-IX скликань Дмитро Шпенова.

Чи зможуть боржникам обмежувати ЖКГ-послуги і до чого це може призвести — експерт

Боржники за "комуналку" можуть лишитися без звичних благ цивілізації. Колаж: "Коментарі"

Політик нагадав, що подібний мораторій був введений як тимчасовий захід у березні 2020 року у зв'язку з карантинними обмеженнями. Зараз же всі регіони України знаходяться в "зеленій зоні", що дозволяє знімати обмеження для людей і для бізнесу.

"Як довго триватиме "зелена зона", ніхто точно не знає, — каже Дмитро Шпенов. — Але ВООЗ вже заявила, що через три місяці світу варто чекати чергового сплеску пандемії. Тому уряд України придумав так званий "адаптивний" мораторій. Боржників не відключатимуть у "червоній зоні" з моменту її введення і протягом 30 днів після її скасування".

Нардеп пояснює, що в його рамках рішення будуть прийматися за конкретними регіонами, а не в масштабах країни. І з одного боку, вважає він, це економічно правильно, однак без помилок і "свавілля на місцях" навряд чи обійдеться.

"До речі, пеня за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ стягуватися так само не буде незалежно від епідеміологічної ситуації, — додає депутат. — У ЖКГ накопичилися величезні борги. Станом на червень поточного року населення не заплатило 66,3 млрд грн. І ніби як у порівнянні з початком року, коли борг становив 73,6 млрд грн, ситуація виглядає краще. Але це викликано не тим, що люди заплатили, а тим, що навесні закінчився опалювальний сезон".

На думку політика, це серйозна проблема, і якщо її не вирішити, то Україна може зіткнутися з колапсом усієї сфери.

"Адже якщо населенню доступні субсидії, то компаніям, що надають послуги ЖКГ, доводитися самостійно розрулювати свої операційні проблеми. Практика накопичення боргів згубна. Розірвати це замкнене коло можна лише енергоощадженням, підвищенням енергоефективності, впровадженням дієвого механізму залучення інвестицій у галузь і відмови держави від регулювання цін на ЖКГ", — резюмує Дмитро Шпенов.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що будь-яка держава на різних етапах розвитку стикається з певними проблемами в енергетичному секторі. Україна — не виняток. Для виходу з непростої ситуації, в якій опинилася Україна, необхідно провести низку економічних реформ і заходів. Яких саме, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чому, на думку аналітиків і експертів, в Україні регулярно підвищуються ціни на електроенергію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 серпня 2021, 11:08

Облгази старого Фірташа, якого переслідують США у кримінальному провадженні і який ховається під корумпованим захистом у Австрії, за час мораторію, відключили майже 50% квартир. Просто складають акти, що був витік газу і довелось перекрити. Так старий Рінат знищив Укртелеком але обслуговує корумповані чиновницькі термітники зі стаціонарними телефонами та Інтернетом до кожного з них.


Новини