Головна Новини Бізнес тарифи Підвищення ціни на газ в Україні: до чого призведе рішення "Нафтогазу"
commentss НОВИНИ Всі новини

Підвищення ціни на газ в Україні: до чого призведе рішення "Нафтогазу"

Щодо місячної ціни газу на червень, яку "Нафтогаз" підвищив до 11,94 грн за куб. м, вартість у липні вища на 10%

29 червня 2021, 18:05
Поділіться публікацією:

"Нафтогаз" встановив місячну ціну на газ для побутових споживачів у липні на рівні 13,50 грн за куб. При цьому фіксована річна ціна дорівнює 7,96 грн за кубометр.

Підвищення ціни на газ в Україні: до чого призведе рішення "Нафтогазу"

Підвищення ціни на газ в Україні - фото з відкритих джерел

Чому відбувається таке зростання (майже вдвічі)? На скільки законні дії з боку "Нафтогазу"? До чого це може призвести? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

"Нафтогаз" діє абсолютно відповідно до ринкової кон'юнктури

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич зазначає, що зростання ціни газу є прямим наслідком волатильності (мінливості) цього ринку.

"Якщо в минулому році приблизно у ці ж дати ціни були на рекордно низьких значеннях із 2009 року, то нині вони знаходяться на локальних максимумах і перевищують 300, а подекуди й 350 доларів за тисячу кубометрів. Це ринкова властивість, з якою ніхто нічого зробити не зможе. Як і передбачити рух цін, на які впливає безліч факторів, — пояснює експерт. — Таким чином, будь-які трейдери, включаючи "Нафтогаз", виставляють ціну в межах 13 грн за куб без доставки. І діють абсолютно відповідно до ринкової кон'юнктури. Дорікнути їх немає в чому".

Інша справа, підкреслює Дмитро Марунич, що є проблеми в самій реформі газового ринку в Україні.

"По суті, безконтрольність ситуації призводить до того, що ми можемо мати ціни й вищі. Не виключено, що восени на тлі підвищення попиту на газ на європейських біржах, його ціна ще зросте, — прогнозує експерт. — Поки споживача побутового частково страхує так званий "річний тариф". Однак що буде далі — невідомо. За деякими даними, в "Нафтогазі" мають намір його якось скоригувати".

На думку Дмитра Марунича, це може призвести до того, що споживачі будуть змушені платити більше. Хто не зможе — влізе у борги.

"Борги зростуть, знадобиться більше субсидій. Це призведе до розбалансування держбюджету, — підкреслює експерт. — До того ж, у нас є гігантські борги між учасниками ринку газу — понад 100 млрд грн. Це питання потребує регулювання. Спрямований на це законопроєкт 3508-д, який у першому читанні профільний парламентський комітет схвалив, потрібно терміново приймати. Інакше ситуація може піти за неконтрольованим сценарієм — аж до зриву опалювального сезону в окремих населених пунктах, що мають значні борги перед "Нафтогазом".

Замість середньої ціни у 8000 грн за 1000 куб. м може бути ціна більше

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає зростання цін на газ закономірним і пояснює, що місячний тариф змінюється кожного разу згідно з цінами на біржі.

"Річний тариф не може поки змінюватися. У ситуації зростання цін на газ такий тариф дає можливість людям не платити взимку основну суму вартості цього палива, а розподілити платежі на місяці. Але тут все залежить від споживачів — як вони обирають", — зазначає Юрій Корольчук.

Він не бачить порушень у діях "Нафтогазу". Але прогнозує проблему, якщо той вирішить переглянути базову ціну на газ для більшості компаній, які беруть газ у НАК.

"Замість середньої ціни у 8000 грн за 1000 куб. м може бути ціна більше. "Нафтогаз" дивиться на ринкову ціну в ЄС, а там зараз 400 дол. за 1000 кубів. У нас тоді газ коштував би 16-18 тис. грн", — пояснює Юрій Корольчук.

Раніше портал "Коментарі" писав, що підвищення тарифів автоматично спричинить подорожчання товарів і послуг.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини