Головна Новини Бізнес тарифи Процвітання монополій в Україні: як викоренити фіктивну конкуренцію в країні
commentss НОВИНИ Всі новини

Процвітання монополій в Україні: як викоренити фіктивну конкуренцію в країні

"Коментарі" вирішили розібратися, чому українська влада не забороняє монополістам заробляти на населенні, і що потрібно для того, щоб в нашій країні конкуренція стала реальною, а не фіктивною

19 січня 2021, 16:22 comments1013
Поділіться публікацією:

Кабмін намагається "гасити" пожежу з тарифами ручним регулюванням цін, що само собою небезпечно. Але не менш небезпечним є те, що влада дозволяє продовжувати монополістам заробляти на населенні навіть в цей складний час. Чому газові монополії олігархів Дмитра Фірташа, енергетичні — Ріната Ахметова і Ігоря Коломойського — продовжують процвітати в Україні? Що потрібно, щоб в нашій країні була реальна, а не фіктивна конкуренція? "Коментарі" шукали відповіді на ці запитання разом з експертами. 

Процвітання монополій в Україні: як викоренити фіктивну конкуренцію в країні

Колаж: Д. Романюк/Comments.uа

НКРЕКП і Антимонопольний комітет України — "паралізовані структури", які створюють видимість роботи

Політичний експерт, директор Інституту розвитку профспілкового руху Михайло Чаплига впевнений: "Щоб в Україні була реальна конкуренція, необхідний вплив держави на певні сектори (як мінімум, як у Швеції, де є три рівні регулювання — центральний місцевий, корпоративний), а також реально працюють відповідні органи. У нас же Національна комісія, що здійснює державне регулювання у галузях енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) і Антимонопольний комітет України (АМКУ) швидше створюють видимість роботи. Це — паралізовані структури ".

На думку експерта, хто б не переміг в енергетичній війні, інтереси українців постраждають.

"Чи переможе Фірташ (за яким облгази), Коломойський з Ахметовим (з їх енергетичними компаніями та впливом на центральну владу), Нафтогаз (із зовнішніми гравцями, що стоять за ним) — нам легше не буде. Тому що держава Україна в останні роки працює по одній великій схемі, в якій задіяні і наші монополісти, і зовнішні гравці", — говорить Михайло Чаплига.

Віддаючи гроші з двох кишень, українці стають все біднішими

Експерт запевняє, що монополісти і держава, що зрослася з ними, двічі вилучають гроші в українців.

"З правої кишені — стільки, скільки є (тарифи вже майже на 100% зрівняли з доходів незахищених слові населення, яких у нас — 80%). По суті, це податок на споживання. Стільки, скільки є у громадян, вилучається у вигляді "податку на комуналку". Різницю ж між сумарними хотєлками "ринку" (Нафтогазу, облгазів, інших гравців) компенсує держава. Але тому що у нього своїх грошей немає, це гроші з наших податків, різниця, вважайте, виймається з нашого лівої кишені. Як компенсація "втрат" гравців "ринку". До цього ведуть всі ці "героїчні зниження", які зараз нам "подарували". Після опалювального сезону, незалежно від того, хто переможе (Нафтогаз чи, за яким стоять зовнішні гравці, облгази чи, за якими стоїть Фірташ) — вони прийдуть до уряду за компенсацією ", — прогнозує експерт.

У підсумку, підкреслює Михайло Чаплига, створюється своєрідний вічний двигун: українці, віддаючи гроші з правої і лівої кишень (доходи і податки), стають все біднішими. Держава, у якої вічно дірявий бюджет, — теж. Держава змушена брати зовнішні кредити. І стає абсолютно незалежно. від волі зовнішніх гравців та ігор внутрішніх олігархів. Втрачаючи суб'єктність.

Український уряд працює тільки на прибуток

Постійні гри з тарифами і цінами на користь монополістів говорять про те, що в Україні немає уряду в класичному розумінні словами. Немає Кабміну, який дбав би про благополуччя громадян. Швидше можна говорити, що у нас діє акціонерне товариство "Кабмін". Так вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"І там, як і в будь-якому АТ, в будь-якій компанії, основна мета — максимальний прибуток. За будь-яку ціну. І український уряд працює тільки на цю мету. Максимальний прибуток за всіма напрямами і галузями — зі споживачів. Через Нафтогаз, Укрзалізницю, Укрпошту, інші держпідприємства. Через НБУ (курс грн і облікова ставка). Через різноманітні монополії. Мета — не інтереси всіх громадян, а максимізація прибутку за їх рахунок. Тому маємо такі історії з тарифами, цінами, які неадекватні рівню доходів переважної частини населення ", — підкреслює експерт.

За його словами, така тарифна політика працює виключно в інтересах монополістів.

"Отже, — продовжує Андрій Новак, — це уряд, як і попередній, теж працює в інтересах монополістів. Але ні ринку газу, ні ринку електроенергії у нас немає ".

Розв'язати проблему можна тільки зміною влади

За словами економіста, ті ж тарифи на газ у нас "малюють", зважаючи на імпортні паритети. Тоді як в Україні щорічно видобувається близько 20 млрд кубів газу. А для внутрішнього споживання необхідно близько 35 млрд кубів.

"Правильніше було б встановлювати тариф, відштовхуючись від газового коктейлю. Частина — за ціною газу власного видобутку, що залишилося — імпорт. Якби саме так формували ціну, вона не була б вище 5 грн за куб. Навіть при всіх накрутки. Але це можливо лише якщо уряд буде працювати в інтересах основної маси українців, а не монополістів, — упевнений Андрій Новак. — Розв'язати проблему можна лише політичним шляхом. Потрібна не просто зміна уряду, про необхідність чого давно говориться, але — зміна всієї цієї влади. На жаль, у 2019-му, перемігши на хвилі обіцянок змінювати систему, так звані "нові обличчя" прийшли лише для того, щоб очолити її — глибоко корупційну, монопольну на ключових ринках".

Раніше портал "Коментарі" розповідав про тарифи на газ: змова монополій або помилки влади. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини