Головна Новини Бізнес економіка Тариф на газ: змова монополій або помилки влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Тариф на газ: змова монополій або помилки влади

Монополії облгазів і високі тарифи - експерти розбиралися в питаннях газового ринку

18 січня 2021, 12:15
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 18 січня, Кабмін під час позачергового засідання прийняв рішення про зниження ціни на газ, встановивши її фіксовану вартість на рівні 6,99 гривні за куб.

Тариф на газ: змова монополій або помилки влади

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що причиною коливання цін за кубометр газу від 6,99 до 11 гривень в окремих областях могло стати монопольне становище облгазів. Якщо це так — чому влада не бореться з монополіями? Якщо не так — чому прем'єр говорить неправду? І як так вийшло, що влітку нам говорили про рекордну закачування газу в сховища — а взимку ми змушені за нього переплачувати втридорога? Відповіді на ці питання дали українські експерти.

"На ринку розподілу газу конкуренції немає"

Спеціаліст по державній політиці в паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор, державний службовець шостого рангу Геннадій Рябцев зізнався: "Мене дивує, що відповідальні особи — політики, держслужбовці — плутають поняття ціни на природний газ як товар і тарифу на послугу з газопостачання. При цьому, говорячи про монополії облгазів, стверджують, що сама монополія є злочином".

Експерт нагадує, що після поділу функцій в регіональних компаніях по газопостачанню, після встановлення нових правил гри на ринку природного газу (з 1 серпня 2020 року) поставками газу і його розподілом займаються різні юрособи.

"При цьому на ринку поставок, продажу газу в оптовому і роздрібному сегменті, можливо, існує конкуренція. А на ринку розподілу газу конкуренції немає. Там присутня природна монополія, — пояснює Геннадій Рябцев. — Важко навіть уявити кілька паралельних труб, по яких у квартиру надходить один і той же газ. До того ж сама по собі наявність монополії порушенням закону не є. Порушення — це зловживання монопольним становищем. Їх повинен фіксувати Антимонопольний комітет України. Наскільки мені відомо, розслідувань, які підтверджують слова прем'єра, АМКУ не оприлюднював. А тому дивно слухати такі формулювання з вуст глави Кабміну".

Геннадій Рябцев не виключає, що порушення є. Але вони, на його думку, можливі лише, якщо Кабмін встановив недостатньо справедливі правила гри. Або якщо уряд неналежним чином здійснювало контроль і нагляд за учасниками ринку.

"При цьому, говорячи про тарифи на розподіл, прем'єр стверджує, що саме вони стали причиною нинішньої кризи. Однак, на мій погляд, основною причиною соціального невдоволення стала прив'язка цін на газ як товар до спекулятивних зовнішніх котируваннях, — зазначає експерт. — У методиці розрахунку цих цін не врахована вартість газу власного видобутку або наявність газу в ПСГ (підземні сховища газу). Незалежно від наявності або відсутності газу в ПСГ, власного видобутку, споживач платить ту ціну, яка сформувалася на європейських газових хабах".

На думку Геннадія Рябцева, ситуацію можна виправити, створивши ліквідну торговельний майданчик всередині країни. Там, наприклад, могла б реалізовуватися частина газу Укргазвидобування. Поліпшити ж ситуацію з розподілом газу можна, переглянувши умови передачі в управління і використання облгазам газових мереж, які знаходяться в комунальній власності.

"Газ для українців має коштувати 3-4 грн за м.куб"

Монопольне становище облгазів, навіть якщо допустити, що це — правда, означає, що влада не контролює конкуренцію в окремих містах. Так вважає політичний експерт Михайло Железняк.

"На практиці в більшості міст конкуренція існує. Але важливо навчити людей процедури зміни постачальника. Це не поліпшить ситуацію, але трохи її полегшить", — говорить експерт.

Коментуючи літні реляції влади про рекордне закачування газу в сховища, Михайло Железняк акцентував, що це звучало у зв'язку з бажанням підняти падаючий рейтинг партії влади перед місцевими виборами.

"І я не здивуюся, якщо ми скоро почуємо від них пояснення в стилі: так ми говорили, що багато закачали, але не мали на увазі, що будемо продавати це населенню дешево. Крім того, велику ціну зараз почнуть аргументувати великою кількістю боржників", — вважає експерт.

На думку Михайла Залізняка, газ для українців має коштувати 3-4 грн за м.куб, тоді зараз на ринку він коштує не менше 9 грн за м.куб, а уряд обговорює постанову про регулювання цін, про введення так званої граничної ціни в 6.99 грн за 1 м. куб.

"Тим часом Україна має внутрішній видобуток газу, яка останнім часом становить близько 20,2 млрд кубометрів на рік. Чому ми не продаємо цей газ населенню? Адже це — корисна копалина, а надра землі, згідно з Конституцією, належать народові. У нас же народ вважають за краще обманювати ", — підкреслює експерт.

Він запевняє, що існує ряд газових схем, за допомогою яких влада і зрощені з нею фінансово-промислові угруповання обманюють народ.

"Держава оплатила газифікацію в ряді міст. Все було узгоджено через Кабмін, гроші спрямовані в місцеві ради. Облгази отримали їх. Але запропонували населенню самостійно газифікувати свою територію. Таким чином, газові мережі були оплачені двічі, — пояснює Михайло Железняк. — Тепер же газові комунікації, які люди будували за свої кошти, передали на баланс облгазів. Ситуацію добиває той факт, що зараз люди отримують по дві платіжки. У другій їх просять заплатити за доставку. Мовляв, добувають одні, а доставляють інші. При цьому доставка відбувається по тих самих трубах, які купили люди на свої кревні гроші. А сама по собі доставка — це просто газовий вентиль. По хорошому, це держава повинна доплачувати жителям, які фактично частково побудували газові магістралі. А не навпаки... Вся ця несправедливість вже призвела до низки протестів. І вони, впевнений, продовжаться".

Як повідомляв портал "Коментарі", питання підвищення тарифів в Україні — одне з найбільш обговорюваних. Рішення української влади повернути держрегулювання цін на газ деякі схильні вважати продуманої грою, а дехто заговорив про традиційний для Зе-команди способом "гасіння пожежі". Про те, хто виграє від тарифних танців і наскільки успішними будуть спроби приборкати зростання тарифів розбиралися українські експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини