Головна Новини Бізнес тарифи Що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні у листопаді: відповідь експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні у листопаді: відповідь експертів

Експерти вважають, що українцям доведеться заощаджувати на всьому, на чому тільки можна

27 жовтня 2021, 16:12 comments1882
Поділіться публікацією:

Чого чекати українцям від тарифів на житлово-комунальні послуги у листопаді та чому? На які кроки вже пішла і ще може піти влада, щоб стримати тарифи? Експерти озвучили прогноз для порталу "Коментарі".

Що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні у листопаді: відповідь експертів

Що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні у листопаді - фото з відкритих джерел

Населення може спати більш-менш спокійно. Чого не скажеш про бюджетні організації та підприємства всіх форм власності

Фахівець із державної політики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з держуправління, професор Геннадій Рябцев запевняє, що більшості жителів міст-мільйонників не слід побоюватися різкого зростання тарифів на всі енергетичні товари та послуги.

Це стало можливим завдяки:

– реалізації місцевою владою Меморандуму, підписаного з Кабміном та "Нафтогазом";

– адміністративного обмеження ціни газу для населення та для теплокомуенерго (ТКЕ), які здійснюють постачання теплової енергії побутовим споживачам.

"Єдиним тарифом, який зросте для населення, буде тариф на розподіл газу. Оскільки оператори будуть змушені закуповувати його для технологічних потреб за так званою "ринковою" ціною, яка суттєво вища, ніж 7,96 грн за кубометр, встановлена для населення урядом. Саме за такою ціною постачальник останньої надії (Нафтогаз) зобов'язався продавати газ домогосподарствам", – зазначає експерт.

Таким чином, наголошує Геннадій Рябцев, населення може спати більш-менш спокійно. Чого не скажеш про бюджетні організації та підприємства всіх форм власності.

"Останні отримуватимуть і газ, і теплову енергію за цінами і тарифами в рази вищими за адміністративно встановлені для населення, – пояснює експерт. – Як наслідок, навчальні заклади та низка інших бюджетних організацій переходитимуть у дистанційний режим роботи. А понад 90% підприємств, що працюють в Україні, стануть збитковими".

На думку Геннадія Рябцева, єдиним виходом із ситуації міг би стати перегляд цінової політики, що діє на газовому ринку.

"А саме: прив'язка внутрішніх цін на газ до реального співвідношення між попитом та пропозицією, а не до зовнішніх спекулятивних котирувань, – пояснює експерт. – На жаль, із незрозумілих мені причин влада продовжує називати 35, 40, 50 грн за кубометр газу "ринковими цінами". Хоча ринок передбачає згоду між постачальником та споживачем, а не диктат продавця того ж газу".

Тарифи, які вже встановлені у жовтні, відчують усі категорії населення, побачивши платіжки у листопаді

Експерт з питань у галузі ЖКГ, засновниця ГО "УПС", голова ГО "Кирилівський Гай", власниця малого бізнесу Кристина Ненно зазначає, що більшість міст уже підняли тарифи на опалення. Але є й ті, хто опалювальний сезон поки що не розпочався, а з тарифами – не визначились.

"Зараз у нас під питанням, наприклад, Одеса, де опалювальний сезон має розпочатися 2 листопада. При цьому рішення про тарифи для населення та бюджетних організацій ще не розглядалося на сесії міськради, – каже Кристина Ненно. – У тих самих містах, де підвищили тарифи на опалення, вони діють уже з жовтня. У Києві, наприклад, для населення опалення не подорожчає".

Експерт нагадує, що побутові споживачі, які не уклали річного контракту (найвигідніша пропозиція тут у "Нафтогазу" – 7,96 грн за кубометр), отримуватимуть щомісяця нову пропозицію. І зараз така пропозиція в середньому – 27-30 грн за один кубометр газ. Тому, радить Кристина Ненно, потрібно обов'язково укладати контракт на річний тариф, якщо цього ще не зробили.

"Тарифи на електроенергію у листопаді не зміняться, – каже експерт. – Нагадаю, що для всіх домогосподарств, які споживають до 250 кВт/год, діє спеціальний знижений тариф у розмірі 1,44 грн за кВт для побутового населення. Ті, хто споживає більше, платитимуть 1,68 грн. Бізнес на сьогоднішні змушений платити за електроенергію понад 5 грн за 1 кВт/год".

За словами Кристини Ненно, багато населених пунктів в Україні заявили про підвищення тарифів за споживання холодної та гарячої води. Подорожчання становить трохи більше 20%.

"Тарифи, які вже встановлені у жовтні, відчують усі категорії населення, побачивши платіжки у листопаді. Отже, потрібно економити на всьому, на чому тільки можна", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" — що буде з курсом валют та інфляцією в Україні .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини