Головна Новини Бізнес тарифи Що буде з тарифом на електроенергію: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з тарифом на електроенергію: думки експертів

Експерти прогнозують підвищення тарифів на електроенергію для населення

22 грудня 2020, 10:27 comments9114
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 22 грудня, відзначається День енергетика. Українські експерти вирішили підбити підсумки року і розповіли читачам "Коментарів" чого варто очікувати українцям від змін на енергетичному ринку.

Що буде з тарифом на електроенергію: думки експертів

"Тариф для населення потрібно було підвищувати давно"

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук нагадує, що ринок електроенергії працює у нас другий рік. І за цей час виявилося багато проблем.

"Ніхто не очікував, що вони будуть настільки масштабними. Мова, перш за все, про грошової складової, — підкреслює експерт. — Сьогодні на ринку електроенергії створилася ситуація, коли борги є у всіх виробників електроенергії. Наприклад, Енергоатому повинні 24 млрд — найбільша сума. Є борги і попередніх періодів — близько 30 млрд. Був навіть окремо схвалений закон про погашення цих боргів, випуск ОВДП. Але нічого подібного так і зроблено ... Є борги й перед виробниками "зеленої енергії" — вже близько 20 млрд грн. І це теж тисне в цілому на енергосистему ".

За словами Юрія Корольчука, існує і проблема балансу ринку електроенергії в цілому. Мова про те, скільки електроенергії буду виробляти АЕС, гідроелектростанції, теплові, поновлювані джерела енергії. Навесні переглянули баланс, сформували новий. Але вже зараз його потрібно знову переглядати.

"Що стосується тарифів на електроенергію для населення ... Довгий час вони залишалися низькими, не ринковими, — зазначає експерт. — Останнє підвищення для споживачів було у 2017 році. Давно потрібно було підвищувати знову — як би це було не неприємно для споживачів. Нещодавно, наприклад, прозвучали заяви, що розглядається питання підвищення тарифів на електроенергію для населення з нового року".

На думку Юрія Корольчука, у 2021 році тарифи на електроенергію для населення піднімуть в середньому у два рази.

"Замість середньої ціни в 1,04 грн за  1 кВт / год, буде 2 грн. Зазначу, що навіть після такого підвищення наші тарифи будуть залишатися одними з найнижчих, — говорить експерт. — Причому не тільки в Європі, але і в порівнянні з Росією, Білоруссю, Молдовою. Проблема в тому, що у людей грошей немає. Відповідно, буде рости заборгованість... Сумніваюся, що уряд зуміє розробити грамотну програму субсидій. Як і те, що на це знайдуться гроші. Так що, імовірно, борги на ринку електроенергії (населення), які складають зараз близько 5 млрд грн, будуть вже близько 30 млрд ".

"Дві групи причин кризи в енергетиці"

Електроенергетичний сектор знаходиться в серйозній кризі, впевнений експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп. Він виділяє дві основні групи причин: регуляторні причини і часткове падіння попиту і внутрішнього виробництва.

Регуляторні причини, за словами експерта, з закладені ще до 2020 року. Це і неадекватність режиму ПСО (Покладення спеціальних обов'язків — ПСО, від англ. Public service obligations — PSO; суть якого в поставках тих чи інших послуг за заниженими цінами), і цінове регулювання на всіх сегментах ринку, що зумовило обмеження дієвості ринкових механізмів. Вони також сприяли збитковості багатьох енергетичних компаній, в тому числі державних системних підприємств.

Крім цього, підкреслює Андріан Прокіп, саме неправильне регулювання зумовила нинішні проблеми з виплатами зеленого тарифу ПДЕ-виробникам (поновлювані джерела енергії).

Друга група причин, за словами експерта, пов'язана з падінням попиту і внутрішнього виробництва, які вплинули на роботу сектора електроенергетики. Серед них:

— початок падіння промислового виробництва в 4 кварталі 2019 роки (відповідно — і падіння енергоспоживання);

— аномально тепла зима 2019-2020 років, що, знову ж таки, знизило попит і електроенергію та енергоресурси;

— великі запаси вугілля і газу, підготовлені в очікуванні "газової транзитної кризи" (так і не були використані, адже угоду з РФ вдалося підписати);

— пандемія, карантин — і відповідне падіння попиту, починаючи з весни-2020;

— імпорт електроенергії протягом декількох місяців, що частково скоротило внутрішнє виробництво.

"ПСО направлено на субсидування населення, яке сьогодні платить невиправдано низьку ціну електроенергії, — підкреслює Андріан Прокіп. — Якщо оцінювати всі витрати на передачу і розподіл електроенергії та порівнювати з ціною, яку платить населення, в окремих регіонах вийде, що її ціна  для населення — мінусова. У наступному році, як очікується, обсяги крос-субсидування можуть скласти 80 млрд грн. Фактично компенсацію за населення платять енергетичні компанії та непобутові споживачі електроенергії. Енергоатом — основний донор низької ціни для населення — за 9 місяців 2020 отримав 5, 3 млрд збитків. Однозначно, у 2021 році слід очікувати підвищення ціни електроенергії для населення. Інше питання — на яке підвищення готова піти влада".

Як повідомляв портал "Коментарі", Українці мало платять за електроенергію, і тариф на електрику занижений. Таку думку висловив виконуючий обов'язки міністра енергетики України Юрій Бойко. У Міненерго вважають, що нинішня вартість кіловата для населення — 90 копійок, в разі використання до 100 кВт вкрай низька.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Александр

23 грудня 2020, 13:22

Все мало им ! Делают из людей дураков ! В тариф на эл энергию заложен ремонт и модернизация сетей , но это никто не делал много лет !!!

Александр

23 грудня 2020, 13:22

Все мало им ! Делают из людей дураков ! В тариф на эл энергию заложен ремонт и модернизация сетей , но это никто не делал много лет !!!

Громадянин

23 грудня 2020, 11:34

Всё идёт к тому, что офисы Дтэк обложат шинами от авто и сожгут во всех городах, возможно и самому злому крахобору и источнику зла в Украине Ахметову тоже достанется.

Эксперт

23 грудня 2020, 09:52

Какие-то идиоты, а не эксперты...

Майя

23 грудня 2020, 09:29

А ничего что жизненный уровень не соответствует нормам,а вы мне тут про тарифы на электроэнергию рассказываете да на Европу ориентируетесь. Если будет зарплата, жизненный уровень и т.д как в Европе,так и платить все будут,а то непонятно с чем сравнивает.А проживите на мин пенсию или з/п? Тогда посмотрим что вы запоете

Дуся

23 грудня 2020, 09:00

хватит лицемерно сравнивать украинские цены на все с европейскими ,пусть у нас будет европейские пенсии и зарплаты тогда поговорим

Лариса Петровна

23 грудня 2020, 08:28

А ведь Ахметову все мало.Он думает с собой все богатство и деньги на тот свет возьмет.Или думает , что он вечно на земле жить будет.Ад ему светит.

Геннадий

23 грудня 2020, 08:08

Государство само вырастило пиявку в виде зелёного тарифа , поскольку схематоз всегда в приоритете , теперь население будет платить Ахметову за его панели , которых наставили за последнее время очень много. И зачем импортировать , когда блоки своих АЭС тормозили осознанно. Пора уже наверное возвращать 1917 , землю крестьянам , заводы рабочим , а иначе дальше не видать нам свет в конце тоннеля.

Владимир

23 грудня 2020, 07:49

Не хорошо,ой как не хорошо.Конец есть всему,лопнет терпения народа.Подымать тарифы во время епидемии преступления.

Василий

23 грудня 2020, 06:05

Мне нравится обсуждаемые вопросы в Вашем телеграм-канале


Новини