Головна Новини Бізнес тарифи Тарифи на комунальні послуги в Україні: ситуація сьогодні та прогноз на найближчий час
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифи на комунальні послуги в Україні: ситуація сьогодні та прогноз на найближчий час

Експерти зазначають, що вже з наступного року тарифи в країні зростатимуть

29 листопада 2021, 14:36
Поділіться публікацією:

Експерти для видання "Коментарі" озвучили прогноз тарифів на житлово-комунальні послуги (ЖКУ) на грудень та найближче майбутнє і розповіли, чого чекати українцям і чому.

Тарифи на комунальні послуги в Україні: ситуація сьогодні та прогноз на найближчий час

Тарифи на комунальні послуги в Україні - фото з відкритих джерел

Пообіцявши місцевим бюджетам компенсацію різниці ціни газу в тарифі на тепло, центральна влада повелася украй цинічно

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич акцентує, що у грудні не слід очікувати різкої, суттєвої зміни тарифів на ЖКП. Хіба що в окремих регіонах, можливо, місцева влада та експлуатуючі організації ухвалять рішення про підвищення квартплати як такої.

"Нагадаю, що центральна влада, по суті, обмежила тарифи на газ у рамках річного регулювання ринку (т.зв. "річний тариф" від Нафтогазу). Левова частка споживачів купуватиме його в межах 8 грн за кубометр – без послуг з доставки. Тарифи на електроенергію також зафіксовані як мінімум протягом поточного опалювального сезону. Якби влада це не зробила, відпустивши на волю біржі (як передбачено законодавством України), то наслідки були б надто сумними – аж до масових акцій протесту", – пояснює експерт.

Інша справа, продовжує він, що пообіцявши місцевим бюджетам компенсацію різниці ціни газу в тарифі на тепло (а це близько 30 млрд грн за опалювальний сезон), центральна влада повелася украй цинічно.

"Вона фактично позбавила місцеві бюджети так званих бюджетів розвитку. Все, що можна було за ці гроші побудувати, відремонтувати (особливо це стосується невеликих населених пунктів) витратять на це саме покриття різниці. І це буде серйозний удар по місцевих громадах, – прогнозує Дмитро Марунич. – Центральна влада ніби знімає з себе відповідальність. Каже: ми вам компенсацію цієї різниці обіцяємо, щоб не піднімати тарифи на тепло в регіонах, але ви її, будь ласка, знайдіть, у тому числі за рахунок ваших бюджетів, у тому числі бюджетів розвитку".

На думку експерта, найбільше питання – що робитиме влада після закінчення опалювального сезону 2021-2022 років.

"У новому Меморандумі з МВФ вже зафіксовано вимоги (і українська влада на це погодилася), за якими тарифи на ЖКП та енергоносії після закінчення опалювального сезону підвищуватимуться. На скільки, як швидко – питання відкриті. І гадаю, навіть у Кабміні та Офісі президента на них зараз відповіді не мають", – констатує Дмитро Марунич.

Вже з 2022 року штучне утримання тарифів стане неможливим. І все дорожчатиме

Експерт з питань у галузі ЖКГ, засновниця ГО "УПС", голова ГО "Кирилівський Гай", власниця малого бізнесу Кристина Ненно попереджає, що на українців очікує зростання тарифів практичні на всі комунальні послуги. Але – з наступного року. І поступово.

"Так, тарифи на електроенергію зростатимуть щороку на 20-25%. Перше таке подорожчання відбудеться лише після закінчення цього опалювального сезону. Основною причиною, чому підвищується ціна на 1 кіловат-годину (кВт/год) електроенергії – необхідність привести цей тариф до економічно обґрунтованого рівня", – пояснює Кристина Ненно.

За її словами, до 30 квітня 2022 року у нас діє фіксована ціна, затверджена Кабміном, у розмірі 1,44 грн. за 1 кВт/год для домогосподарств, які споживають до 250 кВт/год на місяць. Якщо більше – платити потрібно буде вже 1,68 грн. за кВт/год.

До кінця 2022 року прогнозується вже 1,73-1,8 грн за 1 кВт/год для тих, хто споживає менше 250 кВт/год, а 2,02 – 2,10 грн – для тих, хто споживає більше.

До кінця 2023 року: 2,08-2,25 та 2,42-2,62 – відповідно.

До кінця 2024-го – 2,50-2,81 грн за кВт/год (хто споживає менше 250 кВт/год на місяць) та 2,90 – 3,27, для тих, хто перевищить ліміт.

"Сумарне підвищення тарифу на електроенергію для побутових споживачів протягом трьох років складе 20-45%, а для бізнесу — 50-75%", — підсумовує експерт.

За теплом та гарячим водопостачанням економічно обґрунтований тариф для побутових споживачів також дорівнює підвищенню на 50-70%, зазначає Кристина Ненно. Вона наголошує, що вже з 2022 року штучне утримання тарифів стане неможливим. І все дорожчатиме.

"На сьогодні люди не отримують шокуючих платіжок, тому що відбувається компенсація за рахунок місцевого бюджету або за рахунок виділення додаткових коштів з держбюджету, щоб покрити все додаткові витрати", — пояснює експерт.

Вона також попереджає, що подорожчання послуг ЖЕКів, управляючих компаній, відбудеться вже наступного року, орієнтовно на 10%. Це пов'язано з тим, що з 1 грудня 2021 р. відбудеться зростання мінімальної зарплати.

"На водоканал прогнозується подорожчання на 20-25%. Також очікується підвищення тарифів на газ для приватного сектору на 15–20%. А ось газ для теплокомуненерго подорожчає на 30-50%, – продовжує Кристина Ненно. – Але всі рішення щодо подорожчання тарифів приймає Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг — скорочено (НКРЕКУ), яка розглядатиме цю пропозицію у грудні на наступний рік. І якщо рішення про підвищення тарифів буде ухвалено у грудні, то нові тарифи діятимуть уже з 1 січня 2022 року, а не після закінчення опалювального сезону. На сьогодні всі тарифи залишаються чинними, згідно з постановою Кабміну".

Раніше експерти озвучили прогноз курсу валют та інфляції в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини