Головна Новини Бізнес тарифи Тарифи в Україні в травні: на що чекати українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифи в Україні в травні: на що чекати українцям

Експертка розповіла, які комунальні тарифи та як можуть змінитися в Україні в травні 2021 року

30 квітня 2021, 12:26
Поділіться публікацією:

В Україні тарифи на житлово-комунальні послуги не стоять на місці. "Коментарі" дізналися, що чекає українців у травні, які ризики несе чергове підвищення та наскільки воно виправдане.

Тарифи в Україні в травні: на що чекати українцям

Тарифи в Україні. Фото з відкритих джерел

Як розповіла виданню експертка з питань у сфері ЖКГ, засновниця ГО "УПС", голова ГО "Кирилівський Гай", власниця малого бізнесу Кристина Ненно, з першого травня 2021 року абсолютно для всіх споживачів підіймається тариф на газ. Бо з 1 серпня 2020 року в Україні запрацював "ринок газу", тобто держава перестала втручатися в регулювання ціноутворення. В незалежності від того, в якому регіоні або області знаходиться постачальник, споживач міг обирати собі тариф, який йому пропонували, а потім отримував рахунок з урахуванням транспортування газу.

Однак з початком опалювального сезону, громадяни почали отримувати рахунки з високою вартістю за кубічний метр і почалися активні протести з грудня 2020 року. Відтоді Кабінет міністрів вирішив втрутитися і зробити єдину вартість для всіх 6,99 грн за кубометр, незалежно від регіону та постачальної компанії. Згодом було відтермінування застосування ринкових цін, спочатку до першого квітня, але через локдаун знову це було перенесено.

"З першого травня 2021 року держава самоусунулась від ціноутворення і встановила так званий річний тариф. Це означає, що будь-який постачальник газу для споживача не має права підіймати ціну вищу заявленої до першого травня, але може її опускати", — пояснила експертка.

На початку квітня комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила річний тариф для газу та ухвалила постанову, в якій було зазначено, що всі постачальники мають надати єдиний річний тариф.

На думку Ненно, по-перше, такий тариф дозволятиме усім споживачам планувати витрати на комунальні послуги, по друге, це стабілізує ринок від маніпуляцій, щоб коливання, наприклад, світової біржі не впливали на його ціноутворення.

"Внаслідок подорожчання ціни на газ за один кубічний метр автоматично дорожчає  оплата комунальних послуг, в першу чергу – це гаряче водопостачання та опалення (але для всіх це стане очевидним тільки в опалювальний сезон, коли всі отримають рахунки за використані гігакалорії). Згодом відбудеться здороження до 90% товарів загального вжитку від продуктів до легкої промисловості, адже більшість підприємств в Україні працюють на газовому обладнанні", — прогнозує експертка.

За її словами, чергове підвищення цін на житлово-комунальні послуги та товари загального вжитку стануть дуже відчутними для громадян, адже заробітна плата не так стрімко зростає, як тарифи. Це призведе до того, що зростуть борги за спожиті комунальні послуги, підприємства, які надають ці послуги, почнуть відключати споживачів. І скоріш за все, зазначає Ненно, постачальники комунальних послуг будуть всіма можливими методами клопотати до органів місцевого самоврядування та адміністрацій з проханням компенсувати їх витрати. Оскільки будь-яке підприємство не може існувати з колосальними заборгованостями — розпочнуться судові справи на стягнення боргів. А ті, хто старанно сплачуватимуть за комунальні послуги, будуть відмовляти собі у товарах першого вжитку, тобто почнуть економити на їжі, придбанні нового взуття чи одягу. Вони почнуть сплачувати комунальні послуги за високими тарифами, але внаслідок обмеження свого способу життя.

Експертка нагадала, що нещодавно був опублікований проект постанови Кабміну, який має намір запровадити більш жорстку і детальнішу перевірку субсидіантів, який має розпочатися з 1 травня 2021 року. Це передбачає ліквідування комісій, які призначали субсидії, подання субсидіантом декларацій про отримані доходи від депозитів, дивіденди від цінних паперів тощо, увагу звертатимуть і на здійснення вартісних одноразових покупок, купівлю іноземної валюти, банківських металів, наявність банківських депозитів, перетин кордону.

"Це робиться з метою справедливого призначення субсидій. У зв’язку з цим, виникає питання і суперечка до діючого законодавства і підзаконних нормативних актів, оскільки в Україні є діючий закон про банківську таємницю, і яким чином вони будуть звертатися до банківських установ з приводу надання інформації про наявні банківські депозити – невідомо", — каже Ненно.

Вона зауважує, що в Україні немає жодного реєстру про грошовий обіг і це залишається банківською таємницею. Лише вповноваженні органи, такі як прокуратура, ДБР, НАБУ, інші податкові органи мають вповноваження для отримання такої інформації.

Стосовно прийнятого законопроекту 2458, експертка додає, що він лишатиметься негативним лише для споживачів, оскільки постачальник надаватиме послугу до вузла комерційного обліку. Тобто до точки розподілу за все, що йде по трубах, відповідатиме надавач послуг, а все, що після точки розподілу – буде проблемою співвласника. Як вважає Ненно, це несправедливо, оскільки відбудеться самостійний розподіл між споживачами не балансу і ніхто не буде обслуговувати внутрішньо будинкові мережі, як це і було раніше.

Разом із тим, експертка називає чергове підвищення цін на житлово-комунальні послуги виправданим.

"Починаючи з незалежності України, ще з 1991 року відбувалося штучне стримування тарифів на ЖКП і це стало з однією з причин їх підвищення. І в результаті, такі тарифи не покривали фактичну собівартість і це призводило до мільйонних збитків у багатьох галузях", — резюмувала Кристина Ненно.

Як повідомлялося, на українців чекає кілька етапів підвищення тарифів. Відомі подробиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини