Головна Новини Бізнес тарифи Тарифне питання: що буде з опалювальним сезоном в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифне питання: що буде з опалювальним сезоном в Україні

На думку експертів, влада зараз намагається в ручному режимі рятувати те, що слід було налагодити набагато раніше

1 жовтня 2021, 10:26
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України за ініціативою президента Володимира Зеленського розробив план з п'яти кроків , який дозволить стабілізувати тарифне питання і пройти прийдешній опалювальний сезон.

Тарифне питання: що буде з опалювальним сезоном в Україні

Опалювальный сезон в Україні - фото з відкритих джерел

Як повідомив під час засідання Конгресу місцевих і регіональних влад повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, цей план складається з наступних пунктів.

1. Зафіксована ціна на газ для домогосподарств — не більше ніж 8 гривень за кубічний метр.

2. Зміни до бюджету будуть сприяти збільшенню програми субсидій на 12 млрд гривень до кінця року.

3. З 1 жовтня для 80% українських сімей (тих, хто споживає менше 250 кіловат годин на місяць) ціна на електроенергію буде знижена до 1 грн 44 коп. Для тих же, хто споживає понад 250 кВт-год, тариф залишиться незмінним — 1,68 грн.

4. У підземних газових сховищах (ПГС) нібито накопичено майже 19 млрд кубів блакитного палива.

5. Із місцевою владою підписано меморандум про те, що тарифи на опалення не будуть підвищені в порівнянні з минулим роком.

Експерти оцінили для видання "Коментарі" дані ініціативи.

З'являється додаткове фінансове навантаження на "Нафтогаз"

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп вважає, що фіксована ціна на газ для населення вирішує питання саме для населення в умовах, коли зростають ціни на спотових ринках. Але це приносить додаткові фінансові проблеми для "Нафтогазу".

"Збільшення програми субсидій на 12 млрд (можна і більше) — корисний крок. А от зниження цін на електроенергії — дурість. Це не та зміна, яку відчують споживачі, — зазначає експерт. — При цьому такі ціни істотно нижче собівартості. І питання — які будуть фінансові результати учасників ринку, особливо з новою моделлю ПСО (ПСО або PSO — Public Service Obligation, дослівний переклад "публічні зобов'язання з обслуговування"; суть в тому, що гравців ринку зобов'язують брати на себе витрати з відшкодування різниці між соціальним тарифом і ринковим — прим. ред.)? ".

Коментуючи заяви про майже 19 млрд кубів газу в ПГС, Андріан Прокіп уточнює, що не всі ці запаси належать "Нафтогазу".

"Там є газ нерезидентів, які тримають його в сховищах, — пояснює експерт. — І вони можуть і будуть частину цього газу продавати, в тому числі в Україні. І "Нафтогаз" буде його купувати. І повертаємося до пункту №1 — це буде додаткове фінансове навантаження на НАК".

З такими підходами влада залишить після себе руїни. Питання лише в тому, хто і як буде потім ці руїни розгрібати

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що влада зараз намагається в ручному режимі рятувати те, що слід було налагодити набагато раніше.

"Я про це говорив ще два роки тому. Модель тарифоутворення повинна базуватися на ряді складових, яких зараз немає. Всі підприємства житлкомуненерго, пов'язані з газом (облгазпостачальники, які продають газ як товар; облгази, які займаються розподілом, постачанням газу; підприємства теплокомуненерго — ТКЕ, які виробляють тепло), повинні ще в другому кварталі закуповувати річний обсяг їх зобов'язань із поставок відповідних послуг населенню. Причому з резервом в 10% на випадок якихось додаткових катаклізмів. Станом на 1 липня у них повинні бути законтрактовані, а то і поставлені в газові сховища, ті обсяги газу, які їм необхідні для періоду з 1 липня поточного року до 30 червня наступного. Це повинна бути ліцензійна вимога. Якщо говорять, що у них немає грошей, нехай шукають. Якщо не можуть, нехай не займаються діяльністю з постачання газу і тепла населенню. Це стосується як приватних компаній, так і комунальних, державних підприємств", — говорить експерт.

Він пояснює, що в другому кварталі газ практично завжди, враховуючи сезонний характер, буде дешевше, ніж в наступні періоди, аж до весни наступного року. Таким чином, якщо у вас є фіксований обсяг газу, то є гарантія, що будете його постачати населенню, бюджетним організаціям.

"Другий момент. Якщо у вас є відповідний обсяг газу, придбаний за певною ціною, ви можете спокійно сформувати нормальний тариф. Ви ж знаєте обсяг споживання газу, тепла домогосподарствами, яким їх ставите. В середньому за три роки. На базі цього ви можете сформувати тариф, який буде незмінним протягом року. І розподілити його на 12 місяців", — зазначає Борис Кушнірук.

За його словами, в пакеті пропозицій уряду є подібний момент. Але там підв'язка тільки до "Нафтогазу". А це має бути ліцензована вимога до всіх постачальників ЖКП, має бути прописано законом для всіх, впевнений експерт.

"Коли є тариф, розділений на 12 місяців, домогосподарство може це оплатити. Адже буде рівномірна абонплата. Це стосується газу, електроенергії, тепла, води — і гарячої, і холодної. Якщо все це стане ліцензійною умовою, тоді не буде таких, як у нас часто, істерик перед початком опалювального сезону", — вважає Борис Кушнірук.

Він також акцентує, що в пропозиціях уряду не вирішена проблема для бюджетних організацій. Для них тариф на тепло буде формуватися, відштовхуючись від ціни на газ близько 28-30 тис. Грн за тисячу кубів. Величезні гроші, місцеві бюджети не готові їх платити.

"В уряді кажуть: тариф не повинен бути вище, ніж в минулому році. Але ж ціна газу стала значно вище! Відповідно, тариф повинен бути вище, — вважає експерт. — А якщо ні, то хто буде покривати різницю? Це ж не питання субсидій. Адже тут мова про те, що є невідповідність витрат ТКЕ. Вони об'єктивно будуть вище. Тобто неврегульованість. І щодо бюджетних організацій, які повинні звідкись взяти величезні кошти для цього опалювального сезону, і за видатками ТКЕ. Вже було повідомлення, що міський голова Черкас заявив, що не підпише тарифи вище минулого року. А за рахунок чого закрити діру підприємствам ТКЕ? "

За словами Бориса Кушнірука, завершиться все, як було в минулі роки. Коли стане холодно, а будинки будуть без тепла, влада отримає масове невдоволення населення. І змусять "Нафтогаз" поставляти газ без оплати і без врегульованого питання ціни. "Вирішать" проблему в ручному режимі.

"Можливо, утримають ситуацію з тарифами. Але залишать після себе руїни, пов'язані з простроченою заборгованістю всіх перед усіма. Це будуть борги бюджетних організацій, підприємств паливно-енергетичного комплексу, облгазів, облзбутів. А крайнім буде "Нафтогаз", який отримає чергові збитки ", — прогнозує експерт.

Коментуючи заяви Кабміну, що в наших підземних газосховищах (ПГС) — 19 млрд кубів газу, Борис Кушнірук зазначає, що там газ не тільки "Нафтогазу". До того ж, є поняття активного газу і газу, який ви підняти з ПГС не можете.

"Газ закачують туди під тиском. Коли відкривається вентиль, є можливість його підняти. Але чим менше в ПГС залишається газу, тим складніше його піднімати, — пояснює Борис Кушнірук. — Якщо виявиться, що вони не зможуть підняти частину газу (особливо, якщо це буде стосуватися газу іноземних компаній), ми ще й дискредитуємо себе як країна, яка гарантує, що газ, що знаходиться в наших ПСГ, буде в потрібний час піднятий і переданий його власникам".

Окрема історія — електроенергія. Ціна вугілля теж зросла, його ще й не вистачає.

"З огляду на ціну на газ, хто буде закривати дірку між тарифом для населення і витратами підприємств теплової генерації? Це і приватні компанії, як та ж ДТЕК, і держкомпанії, як Центренерго. І ряд інших, трохи менше. Вони не готові працювати собі в збиток. Хто покриє різницю? Ближче до весни ми можемо зіткнутися з енергетичною кризою, — попереджає експерт. — Не можна мислити за принципом: "Може, пронесе. Може, зима буде теплою — і нам вистачить наявних запасів". З такими підходами влада залишить після себе руїни. Питання лише в тому, хто і як буде потім ці руїни розгрібати ".

Раніше "Коментарі" повідомляли, як зміняться тарифи на комунальні послуги в Україні в жовтні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини