Головна Новини Бізнес тарифи Як зміняться тарифи на комунальні послуги в Україні в жовтні: озвучений прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Як зміняться тарифи на комунальні послуги в Україні в жовтні: озвучений прогноз

Експерти розповіли, як зміняться суми в платіжках українців у другому місяці осені

27 вересня 2021, 16:00
Поділіться публікацією:

Експерти для видання "Коментарі" озвучили прогноз тарифів на житлово-комунальні послуги (ЖКП) на жовтень, розповівши, чого чекати українцям і на які кроки може піти влада, щоб стримати тарифи, зростання яких може привести до протестів.

Як зміняться тарифи на комунальні послуги в Україні в жовтні: озвучений прогноз

Комунальні тарифи - фото з відкритих джерел

Всі можливі протести з приводу зростання тарифів будуть ставитися в провину місцевій владі

Спеціаліст із державної політики в паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з держуправління, професор Геннадій Рябцев упевнений, що з початком опалювального сезону зростуть тарифи на централізоване опалення і підігрів води.

"Зростання складе від 30% до 70% — в залежності від регіону. Розкид пояснюється різними можливостями органів місцевого самоврядування, на які Кабмін поклав відповідальність за формування даних тарифів. На жаль, ці можливості обмежені, — зазначає експерт. — Мені невідомий жоден регіон, жоден населений пункт, де місцева влада зберегла б тарифи на торішньому рівні".

Незважаючи на запевнення Кабміну, що теплокомуненерго (ТКЕ) отримуватимуть газ по 7,42 грн за куб, місцева влада не зможе не підвищувати тарифи, вважає Геннадій Рябцев. Він пояснює:

"Оголошена урядом ціна стосується тільки домогосподарств. Школи, лікарні, дитсадки, комунальні підприємства, промислові споживачі отримуватимуть газ, а отже і теплову енергію, за т.зв. "ринковими цінами". Під якими маються на увазі спекулятивні газові котирування, які не мають нічого спільного з європейським ринком і цінами на ньому, — каже Геннадій Рябцев. — З огляду на те, що Кабмін наполягає на тому, що ці котирування — ринкові, ніяких відповідних дій він робити не має наміру. Так що всі можливі протести з приводу зростання тарифів будуть ставитися в провину місцевій владі".

Однозначно відбудеться подорожчання централізованого опалення і гарячого водопостачання — в середньому 30-70%, в залежності від регіону

Експерт з питань у секторі житлово-комунального господарства, засновниця ГО "УПС", голова ГО "Кирилівський Гай", власниця малого бізнесу Кристина Ненно позитивним моментом називає те, що влада прислухалася до експертного співтовариства, до фахівців — і повернула пільговий тариф на електроенергію для тих, хто споживає до 250 кіловат годин на місяць.

"Він буде складати 1,44 грн — і буде діяти з 1 жовтня, — нагадує експерт. — Для тих же, хто споживає понад 250 кВт-год, тариф залишиться незмінним — 1,68 грн. При цьому потрібно враховувати, що темніє вже раніше. Так що суттєвої різниці в тарифі ми не відчуємо, оскільки фактично збільшимо споживання електроенергії. Так що пільгові 1,44 грн, лише трохи допоможуть тим, хто економить і рахує кожну копійку".

Куди гірше ситуація з опаленням і гарячою водою. Кристина Ненно зазначає, що в попередні роки була закладена ціна на опалення всіма підприємствами ТКЕ в 4-5 грн за кубометр. А зараз мова йде про 9,5 грн.

"Це означає, що у нас однозначно відбудеться подорожчання централізованого опалення і гарячого водопостачання — в середньому 30-70%, в залежності від регіону. Оскільки ціноутворенням зараз займаються місцеві органи влади, проекти рішень про вартість тепла і гарячої води у них вже є на офіційних сайтах, але за них повинні проголосувати місцеві ради. І остаточно їм належить прийняти відповідне рішення до початку опалювального сезону. Тобто, орієнтовно, до 10-15 жовтня ", — пояснює експерт.

За її словами, в Києві, наприклад, мер Віталій Кличко пообіцяв, що централізоване опалення та гаряче водопостачання дорожчати для населення не будуть. Але є важливий нюанс.

"Для юридичних осіб, тобто для бізнесу, подорожчання відбудеться, — зазначає Кристина Ненно. — І воно вже є. А ті ж ОСББ (Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) належать до юридичних осіб. І якщо ми говоримо про котельні, які знаходяться на даху, і централізоване опалення надходить саме звідти, то ОСББ будуть змушені купувати газ за ринковими цінами. І у вересні вони вже отримали "пропозицію" — від 25 до 31 грн за кубометр. Те ж саме стосується подорожчання тепла для громадських установ — дитсадків, шкіл, лікарень та інших бюджетних установ".

Експерт акцентує, що зараз органи місцевого самоврядування розробляють механізм, щоб не підвищувати ціни на комунальні послуги.

"Серед таких заходів — компенсація підприємствам з місцевого бюджету. Але в Україні дуже мало таких бюджетів на місцях, де є вільні кошти на цю компенсацію, — каже Кристина Ненно. — Паралельно з цим була заява прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, що Кабмін готовий допомагати місцевій владі, щоб не відбулося різкого підвищення тарифів. І до уряду, наскільки відомо, вже звернулися керівники деяких міст з проханням розробити план, програму, постанову — механізм для такого роду субвенцій".

Раніше експерти озвучили прогноз цін на нерухомість.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини