Головна Новини Бізнес тарифи Заморожування тарифів в Україні: які є нюанси
commentss НОВИНИ Всі новини

Заморожування тарифів в Україні: які є нюанси

Експерти пояснили, що стоїть за законами про мораторій на підвищення комунальних тарифів в Україні

21 червня 2022, 17:45
Поділіться публікацією:

Парламент України схвалив (у першому читанні) низку законів про мораторій на підвищення цін на тепло для побутових споживачів на час воєнного стану та через півроку після його скасування. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" це рішення.

Заморожування тарифів в Україні: які є нюанси

Фото ілюстративне / Pixabay

У законах не згадали ОСББ та теплокомуненерго: що це означає

Фахівець із державної політики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев нагадує, що ще кілька місяців тому Кабмін оголосив, що ціни та тарифи на енергоносії та житлово-комунальні послуги для домогосподарств будуть зафіксовані на рівні опалювального сезону, що завершився.

"Весь цей час очікувалося прийняття документів, що підтверджують цей намір. Сьогодні було взято за основу (у першому читанні) низку законопроектів, які реалізують обіцянки уряду. Безперечно, це полегшить життя мільйонам українців. Адже багато наших співгромадян зазнають сьогодні значних фінансових труднощів", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує Геннадій Рябцев, документи не містять мораторію на збільшення ціни природного газу для ОСББ (Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) та теплокомуненерго (ТКЕ).

"Навряд чи це помилка, – вважає експерт. – Тим часом відсутність такого мораторію для них може ускладнити реалізацію всіх інших норм закону – у разі їх прийняття в цілому".

Заморозка тарифів – вимушений крок

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук наголошує, що у нинішній ситуації уряду та місцевим органам влади доведеться здійснювати часткове субсидування населення.

"Є проблема тих домогосподарств, які просто не можуть платити за тепло більше (ті ж пенсіонери). А також – проблема з тими, хто виїхав із України. Їх немає і не факт, що вони повернуться в найближчому майбутньому. А формально тепло в їхніх будинках та квартирах є. Що робити? Тим більше, що не факт, що зможете з них отримати відповідну плату навіть потім, після повернення. Тому питання запровадження субсидування стало більш ніж актуальним. Це вимушений крок, вважає експерт. — Виходячи з фактора війни, зубожіння населення, зростання інфляції — довелося приймати рішення про заморожування тарифів. Рішення, яке за звичайних умов я б не підтримував. Але в нинішній ситуації, можливо, є сенс чинити саме так".

При цьому, наголошує Борис Кушнірук, слід не просто заявити про заморожування тарифів, переклавши всі проблеми на плечі підприємств теплокомуненерго. Має бути відповідна система, яка допоможе утримати все під контролем, не розорюючи ТКЕ та не розвалюючи систему житлово-комунальних послуг.

Мораторій допоможе громадянам адаптуватися до повоєнних процесів

Експерт з питань енергетики Центру Разумкова, екс-директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський упевнений, що рішення ухвалене правильне.

"З огляду на міграційні процеси, зростання рівня безробіття та падіння доходів домогосподарств – вкрай важливо було запровадити мораторій на підвищення тарифів, – аргументує він. – Також вважаю логічним продовжити мораторій на 6 місяців після скасування воєнного стану. Фактично, громадяни отримали можливість адаптуватися до повоєнних процесів, знайти нову роботу та визначитись із постійним місцем проживання".

Максим Білявський не виключає, що мораторій пролонгуватимуть на період післявоєнного відновлення. Можливо, це вивчать через соціологічні опитування.

"Покриття різниці між платою за тепло та ціною газу для ТКЕ покриватиметься з державного бюджету, – пояснює експерт. – Так відбувалося й минулого року. Наскільки мені розповідали колеги із теплогенеруючих підприємств Київської області – проблем із рівнем компенсації не було. Також слід сподіватися, що найближчим часом буде вирішено проблему із заборгованістю ТКЕ без джерел покриття. Це дозволить залучити інвесторів для модернізації тепловиробників після завершення війни – для зменшення енергоємності та вартості однієї гігакалорії тепла. Щодо ратифікації мораторію, єдиним правовим механізмом є внесення змін до ключових законів України".

Як повідомляв портал "Коментарі", де Україна планує брати газ для цієї зими.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини