Головна Новини Бізнес податки Альтернативна модель оподаткування, можливе скасування ЄСВ, прямі та непрямі податки. Думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Альтернативна модель оподаткування, можливе скасування ЄСВ, прямі та непрямі податки. Думки експертів

До початку війни в Україні розробляли альтернативна модель оподаткування, яка мала на меті покращити фінансове становище в країні.

31 серпня 2022, 21:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:








Альтернативна модель оподаткування була запропонована експертною групою "Економічної експертної платформи" на чолі з її координатором Олегом Гетманцевим. Ця реформа передбачає залишення ставок ПДВ та ставок на прибуток підприємств на поточному рівні,  але збільшення податку на доходи фізичних осіб до 30%. А також можливу відмову від ЄСВ.

Альтернативна модель оподаткування, можливе скасування ЄСВ, прямі та непрямі податки. Думки експертів

Податки в Україні. Фото з відкритих джерел

Координатор експертних груп Олег Гетманцев  розповів про те, як мав працювати законопроєкт, в яких секторах податки могли знизитись, а також де були б запровадженні нові.

"У законопроєкті передбачена заміна податку на прибуток, податком на виведений капітал. Там якісно прописаний режим для самозайнятих, яких у нас більше мільйона осіб, які б могли стати на цей простий спеціальний режим. Зниження навантаження на фонд оплати праці, перший рік до 30%, потім кожен рік зниження на 1%, тобто через чотири роки ми виходимо на 25%. На думку експертів це якісна реформа, яку у січні можна було вносити, обговорювати, шукати компенсатори бюджету. Це майно в першу чергу, це не охоплені нами акцизи, які запроваджуються в Європі, на кшталт акцизів на газовану солодку воду. Зараз про це взагалі неможливо розмірковувати, поки ситуація не стабілізується", — говорить Олег Гетманцев про законопроєкт, який розглядався в січні 2022 року.

Податковий консультант Олена Макєєва, зазначила, що існують дві моделі по яких рухаються країни. Податок income tax – це податок на доходи фізичних осіб і податок на прибуток. Інша ж податкова модель indirect tax – це непрямі податки. Аудитор Макєєва розповіла, що вона за непрямі податки, але через вади в адмініструванні ПДВ, розуміє чому акцент в цій реформі робиться на прямі податки, на доходи фізичних осіб і на податок на прибуток.

"Мені здається, що будь-які реформи у цій сфері будуть вдалими, якщо ми залишимо спрощену систему оподаткування, тому що завжди буде вигідніше платити 2% чи 5% єдиного податку. Я б розглядала реформи з оподаткування доходів фізичних осіб і податку на прибуток разом з реформою спрощеної системи оподаткування, тому що в такому вигляді як вона існує сьогодні – це ніякий не малий бізнес, це взагалі безглуздя. Вона себе вичерпала і по часу, і по ефективності", — висловлює думку Олена Макєєва.

Далі податковий консультант Олена Макєєва додала коментарі щодо скасовування ЄСВ.

"Скасування ЄСВ має корелюватися з пенсійною реформою і соціальними видатками державного бюджету. У всіх країнах соціальні внески сплачують як роботодавець, так і робітник, але через те, що у нас культура виховання та освіти в податковій сфері дуже низька, існує відсутність довіри до влади і небажання людей сплачувати податки. Це призводить до того, що ми намагаємось придумати щось своє, компенсуючи підвищену ставку по інших податках. Я за класичну модель, коли є податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток, але акцент буде на непрямі податки", — розповідає консультант з оподаткування.

На що координатор експертних груп Олег Гетман відповів, що новий законопроєкт має зміщення у бік непрямих податків, наприклад на солодку воду та майно.

Більше про податки під час війни можете переглянути у нашому ексклюзивному інтерв'ю:

Раніше "Коментарі" писали про думки експертів стосовно податкової системи під час війни.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини