Головна Новини Бізнес податки Чому нам розповідають, що грошей у бюджеті не вистачає: чи можна не підвищувати податки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому нам розповідають, що грошей у бюджеті не вистачає: чи можна не підвищувати податки

Заздалегідь було організовано дірку у бюджеті у розмірі 500 млрд грн

20 серпня 2024, 19:04 comments3447
Поділіться публікацією:

В Україні не припиняють порушувати тему підвищення податків, що нібито необхідно, щоб і надалі фінансувати армію та закривати питання сектору оборони. При цьому на фоні цієї інформації контрастує інша інформація про те, що зарплата менеджера середньої ланки (керівник департаменту) державного підприємства Ліси України складає від 380 до 520 тисяч гривень на місяць. Грошей у бюджеті не вистачає, чи потрібно піднімати податки та тарифи? Де взяти сотні мільярдів гривень? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому нам розповідають, що грошей у бюджеті не вистачає: чи можна не підвищувати податки

Податки. Фото: з відкритих джерел

Потрібно навести лад з бюджетом, з державними платежами

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко так прокоментував ситуацію:

"Я глибоко переконаний у тому, що, якщо ми покопаємось у всіх бюджетних платежах, у всіх бюджетах міст, державних компаній, обласних військових адміністрацій і наведемо там порядок, ми точно зможемо прожити без підняття податків та тарифів. Я вже наводив приклад, що менеджер середньої ланки держпідприємства Ліси України отримує зарплату від 380 до 520 тисяч грн на місяць. Ми можемо спокійно урізати в два-три рази ці зарплати. Нічого абсолютно не зміниться, але величезна кількість грошей потрапить до бюджету".

Експерт зазначив, що у нас таких державних компаній, як НАК Нафтогаз, Укргазвидобування, Укрнафта, Укрзалізниця тощо – дуже багато. Плюс органи місцевого самоврядування, де виписуються надхмарні премії за уявні здобутки.

"Ось вам ці мільярди гривень, десятки сотні мільярдів гривень, яких нам не вистачає. Ось тут треба копатися, а не шукати гроші, не піднімати податки та не піднімати тарифи. Якщо ми наведемо лад з бюджетом, з державними платежами, нам точно не потрібно буде найближчого року, а то й два-три роки піднімати ні податки, ні тарифи", – підсумував Олег Попенко.

Жодної нестачі грошей немає

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович зазначив, що тема підвищення податків виникла, як наслідок прорахунків при формуванні бюджету. На війну у минулому році було виділено 2 трильйони 97 млрд грн. При тому на 2024 рік було виділено півтора трильйони гривень. 

"Тобто заздалегідь була організована діра розміром в 500 млрд грн. Тобто навіть, якщо б ми хотіли досягти такого ж самого воєнного результату, як і в 23-му році, тобто не дуже гарного, ми мали б залишити фінансування як минулого року, але чомусь скоротили фінансування армії на 500 млрд. І зараз армія відчула це недостатнє фінансування. І тому уряд заволав, що потрібно десь знаходити гроші, а це просто прорахунок того, хто створював, хто формував бюджет. Жодного браку грошей немає. Вся західна допомога надходить своєчасно і в цьому році наш бюджет буде знову більше, ніж 4 трильйони гривень. Вся допомога є, гроші є. І це просто такий інфошум, який створюють наш уряд, наші урядовці для збільшення податків, щоб заховати свій прорахунок і небажання виділяти гроші на армію", – зазначив експерт. 

Павло Себастьянович зауважує, що навіть надходження податків перевищує всі плани. Все, що розраховував отримати міністр фінансів Марченко і голова податкового комітету Гетманцев – все зібрано. 

"Більше того, зібрано більше, ніж було за планом. Тобто був саме прорахунок на виділенні грошей на армію і звичайно прямо зараз потрібно спрямувати більше грошей на армію, а тим паче на 25-й рік. Зараз напевно формується бюджет. Джерела фінансування армії – це, перш за все, золотовалютний резерв Нацбанку. Незрозуміло, навіщо туди було спрямовано під час війни 640 млрд грн. Також на Нацбанк було витрачено з бюджету 200 млрд грн,  як відсотки за ОВДП, які він роздав комерційним банкам по депозитних сертифікатах. Це перше джерело, де вже є приблизно 800 мільярдів для фінансування війни. Друге джерело – це звичайно податкова і митниця, де по розрахунках спеціалістів втрати бюджету складають приблизно 400 млрд грн на рік. Так це було ще до війни пораховано, а зараз бюджет збільшився більше, ніж в два рази. Тобто і дірка від незаконного відшкодування ПДВ, фіктивного експорту, скруток, обналів, контрафакту, несплати акцизу зараз складає 600-700 млрд на рік і остання діра – це державні закупівлі. Всі ми знаємо, що на державні закупівлі витрачаються великі кошти. Якщо взяти минулий рік, то ця сума склала 963 млрд. Більша частина цих грошей – незрозумілі витрати. Під час війни вони просто не потрібні. Будівництва, автівки для чиновників, нове офісне обладнання, проектування якихось нових споруд, асфальтування, розв'язки – все це непотрібно, а потрібно будувати воєнні заводи. Тому мінімум півтора трильйони прямо зараз є в розпорядженні уряду для збільшення фінансування армії. Збільшення податків ні до чого не приведе", – констатував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підвищення податків під час війни: у Мінфіні розповіли, чи ще можуть відмовитися від свого рішення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини