Головна Новини Бізнес податки Історичне підвищення податків: на кого ляже основний податковий тягар і що буде з цінами
commentss НОВИНИ Всі новини

Історичне підвищення податків: на кого ляже основний податковий тягар і що буде з цінами

Експерти сходяться на думці, що велика частина малого та середнього бізнесу буде вимушена піти в тінь

сьогодні, 16:00
Поділіться публікацією:

На тижні, що минає, парламент ухвалив закон про історичне підвищення податків – тепер українці платитимуть більше. Зокрема, не дуже приємним сюрпризом стало те, що для деяких платників податки буде підвищено "заднім числом" з 1 жовтня, незважаючи на голосування майже в середині місяця. На кого ляже основний податковий тягар і як це позначиться на цінах? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Історичне підвищення податків: на кого ляже основний податковий тягар і що буде з цінами

Підвищення податків. Фото: із відкритих джерел

Гучно провалено іспит, який підготувала війна

Економіст, член товариства фінансових аналітиків (УТФА), екс-член Ради НБУ Віталій Шапран так прокоментував ситуацію:

"По суті фінансовий блок уряду і фінансовий комітет в парламенті гучно провалили іспит, який їм підготувала війна. Підвищення податків, в той спосіб в який воно було реалізовано, буде мати низку негативних наслідків. По-перше, викликає питання законність підвищення податків заднім числом, з 1 жовтня. Прийнятий закон явно протирічить Конституції України та перетворює процес оподаткування на здирництво. По-друге, як завжди законотворці не врахували фактор збільшення тіні. Підвищення податків буде стимулювати працівників отримувати більшу частину з/п в конвертах, тож бізнес буде тяжіти до розширення операцій на чорному та сірих ринках".

Економіст наголошує, що у нього особисто є великі сумніви, що держава зможе зібрати заплановане. 

"Зараз Україна демонструє помилкову економічну стратегію, коли розплачується невірними рішеннями за своє економічне майбутнє. Нам потрібно думати про те, як повернути 4,2 млн громадян з ЄС, як уникнути проблеми нестачі кадрів всередині країни, як зробити свою економіку конкурентною. Всі ці питання не передбачають підвищення податкового тиску на економіку і це точно вже не рішення проблеми, яке буде сприяти укріпленню національної економіки, яке так потрібне для фінансування перемоги", – підсумував Віталій Шапран.

Малий та середній бізнес постраждає найбільше

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук зауважив, завжди, коли водяться прямі податки – це вдаряє по кінцевому споживачу. 

"Якщо ми говоримо про військовий збір, то він, в першу чергу, вдаряє по малому та середньому бізнесу. У них витрати на фонд оплати праці займають значно більшу частку, порівняно з великими підприємствами. У малих та середніх підприємств від 30-90% — це фонд оплати праці. Відповідно, підвищення податку підштовхне малий та середній бізнес або до того, щоб перекладати це на своїх найманих працівників, або частково йти в тінь, виплачуючи зарплату в конвертах. Треба розуміти, що для роботодавця малого та середнього бізнесу є зарплата, потім є ЄСВ, є ПДВ, військовий збір. Тому збільшення податків – це додатковий удар по малому та середньому бізнесу. Безперечна частина із них піде в тінь, частина буде змушена підвищувати витрати і, відповідно, підвищувати ціни на свою продукцію або послуги для того, щоб це компенсувати свої ресурси", – зазначив експерт. 

Що стосується банків, то, за словами Бориса Кушнірука, там ситуація ще абсурдніша. Мало того, що податки вводяться заднім числом, так це ще й може сформувати проблеми з конституційністю.

"Чому власне виникла ідея додаткового оподаткування? Тому що внаслідок абсурдних дій Нацбанку, у низки банків сформувалися надприбутки, але це як середня температура по палаті – у когось ці надприбутки є, а в когось – ні. Вони виникли, тому що було багато залишків на депозитних рахунках юридичних осіб. Відповідно у них були вільні кошти, які вони спрямували на депсертифікати і на облігації державної позики. А в малих банків таких надлишків не було. Відповідно у них надприбутків немає, а оподаткують всіх по однакових ставках. Таким чином більша частина малих і середніх банків постраждає в цій історії. Це неправильно з точки зору підходу", – зауважив співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Мінфіні назвали головну причину, чому українцям доведеться змиритися із підвищенням податків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини