Головна Новини Бізнес податки Кабмін скасовує пільгове оподаткування і повертає штрафи
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін скасовує пільгове оподаткування і повертає штрафи

Уже з 1 липня 2023 року уряд повертає підприємства на систему оподаткування, що діяла до впровадження пільгового режиму

27 січня 2023, 20:30
Поділіться публікацією:

Кабінет Міністрів ухвалив законопроєкт, який із 1 липня 2023 року повертає підприємства на систему оподаткування, що діяла до впровадження пільгового режиму у 2%, та відновлює документальні перевірки бізнесу. Про це повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у соцмережах, пишуть "Коментарі".

Кабмін скасовує пільгове оподаткування і повертає штрафи

Урядовці схвалили законопроєкт по скасуванню "спрощенки з 2%"

Згідно з пояснювальною запискою в Україні буде скасовано низку податкових пільг на виконання зобов’язань в рамках Меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику. Тобто низка положень повертається до умов довоєнного періоду.

Мова йде про скасування можливості для фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу та добровільного принципу сплати єдиного податку ФОПами — платниками єдиного податку І та ІІ груп.

Також скасовують норми щодо зупинки проведення документальних перевірок і водночас повертає застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Повертаються штрафи й за порушення порядку використання реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Високопосадовці сподіваються, що скасування пільгових умов оподаткування для ФОПів та юридичних осіб дозволить додатково залучити у 2023 році до бюджетів близько 8 млрд грн. А у Мінфіні наголосили, що орієнтовний приріст надходжень у 2023 році від скасування спрощеного режиму оподаткування оцінюється приблизно на рівні 0,13% ВВП у 2023 році.

Як писали "Коментарі", ДПС планує провести документальні перевірки у 2085 компаній, 140 фінансових компаній-нерезидентів та 1461 ФОПа. За даними сервісу,  також планують перевірку сплати ЄСВ та військового збору: у 9 великих, 85 середніх та 232 малих підприємств.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини