Головна Новини Бізнес податки Країни G7 уклали історичну угоду з оподаткування великих компаній
commentss НОВИНИ Всі новини

Країни G7 уклали історичну угоду з оподаткування великих компаній

Міністр фінансів США Джанет Йеллен заявила, що значне, безпрецедентне зобов'язання покладе край тому, що вона назвала гонкою на дно в області глобального оподаткування

5 червня 2021, 17:02
Поділіться публікацією:

Країни "Великої сімки" досягли в суботу знакової угоди щодо підвищення глобального оподаткування транснаціональних компаній, таких як Google, Apple і Amazon. Про це повідомляє Reuters.

Країни G7 уклали історичну угоду з оподаткування великих компаній

У рамках кроку, який міг би залучити сотні мільярдів доларів, щоб допомогти їм впоратися з наслідками COVID-19, група семи великих країн з розвиненою економікою погодилася підтримати мінімальну глобальну корпоративну ставку в розмірі не менше 15%. Також податок зросте і для компаній, які присутні на ринках цих країн.

Угода, яка готувалася роками, також обіцяє покласти край національним податків на цифрові послуги, що стягуються від імені Великобританією та іншими європейськими країнами, які, на думку Сполучених Штатів, несправедливо націлені на американських технологічних гігантів.

Однак спочатку ці заходи повинні будуть знайти більш широке згоду на зустрічі G20, яка включає в себе ряд країн з економікою, що формується, яка повинна відбутися в наступному місяці в Венеції.

Міністри також домовилися рухатися в напрямку того, щоб компанії заявляли про своє впливі на навколишнє середовище більш стандартним чином, щоб інвестори могли легше вирішувати, фінансувати їх, що є ключовою метою для Великобританії.

Багаті країни протягом багатьох років боролися за те, щоб знайти спосіб збільшити доходи від великих транснаціональних корпорацій, таких як Google, Amazon і Facebook, які часто реєструють прибуток в юрисдикціях, де вони платять мало податків або взагалі не платять.

Адміністрація президента США Джо Байдена оживила зайшли в глухий кут переговори, запропонувавши мінімальну глобальну ставку корпоративного податку в розмірі 15%, що вище рівня в таких країнах, як Ірландія, але нижче найнижчого рівня в G7.

Німеччина і Франція також вітали угоду, хоча міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер заявив, що буде боротися за більш високу глобальну мінімальну ставку корпоративного податку, ніж 15%, яку він назвав відправною точкою.

Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц заявив, що угода стала поганою новиною для податкових гаваней по всьому світу.

Міністр фінансів Ірландії Пасхал Донохью, чия країна потенційно є великим тим, хто програв з її податковою ставкою в 12,5%, заявив, що будь-яка глобальна угода також повинна враховувати інтереси невеликих країн.

В угоді не уточнюється, на які саме підприємства будуть поширюватися правила, зазначено тільки, що мова йде про найбільших і найбільш прибуткових транснаціональних підприємствах.

Нагадаємо, що у Верховній Раді можуть розглянути законопроект під номером 4184, який ще називають "податком на Google". Перше читання документ пройшов ще в лютому цього року. "Коментарі" звернулися до експертів за оцінкою позитивних моментів і ризиків прийняття даного законопроекту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини