Головна Новини Бізнес податки Надії не виправдалися – податкова амністія провалилася: чому так сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Надії не виправдалися – податкова амністія провалилася: чому так сталося

Незалежні експерти оцінили результати податкової амністії досить скептично

31 серпня 2022, 16:10 comments1288
Поділіться публікацією:

1 вересня виповнюється рік із запуску в Україні податкової амністії (амністія капіталів). Які основні висновки можна зробити? Чи вплинув фактор широкомасштабного російського вторгнення? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Надії не виправдалися – податкова амністія провалилася: чому так сталося

Податкова амністія. Фото: з відкритих джерел

Амністія не спрацювала – це спочатку була мертвонароджена ідея

Інвестиційний банкір Сергій Фурса розмірковує так:

"Головний висновок – амністія не спрацювала. І не могла спрацювати спочатку. Є цілий набір факторів, але головний – немає довіри до податкових органів та держави. Та й загалом ніде у світі амністія капіталів не працює. В Україні зокрема".

Це, наголошує експерт, спочатку була мертвонароджена ідея. Макроекономічно вона ніколи не виправдовується, не допомагає, з тіні практично нічого не виводить.

"Фактор війни вплинув на все, але успішність чи не успішність податкової амністії не залежить від цього", — констатує Сергій Фурса.

Щоб така реформа була успішною, необхідно ліквідувати передумови створення тіньової економіки

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ також вважає, що амністія капіталів в Україні провалилася.

"Було амністовано лише кілька мільярдів гривень за весь час, кілька сотень мільйонів надійшло до бюджету. Для такої масштабної реформи – це не є результатом, це – ніщо. Катастрофічно мало, – наголошує експерт. – Погано все це ще й тому, що амністія капіталів – разова акція. Вона проводиться раз протягом тривалого історичного відрізу часу (як показує досвід тієї ж Італії, коли амністія проводиться занадто часто, кожен наступний результат гірший за попередній). Тоді такий хід допомагає перезавантажити податкову модель, детенізувати економіку (хоча б на 10-15%) та принести значні доходи до бюджету (щонайменше кілька млрд доларів, а амністія капіталів – на десятки млрд дол)".

Основними причинами провалу, на думку Олексія Куща, є недовіра бізнесу до держави, а також порушена логіка або технологія проведення амністії капіталів.

"У нас поставили віз попереду коня, – пояснює він. – Щоб така реформа була успішною, необхідно ліквідувати передумови створення тіньової економіки. А в Україні такими є висока монополізація, сильний адміністративний тиск та величезний податковий тиск. Це три основні фактори, які як вірус бородавки призводять до появи бородавок по всьому економічному тілу України – у вигляді тіньових секторів. Щоб амністія пройшла успішно, треба було нівелювати усі три передумови. Провести дерегуляцію бізнесу (зменшити адміністративний тиск), провести реформу системи регулювання монополій. І третє – у трикутнику бізнес-суспільство-держава визначити рівноважну точку фіскального навантаження. Ті самі, які дозволять бізнесу платити податки "в чисту". Нічого цього не було. Тому й такий – жодний – результат".

Олексій Кущ не сумнівається, що невдачу амністії її лобісти пояснюватимуть повномасштабною війною.

"Але треба розуміти, що крах цієї моделі було видно ще 2021-го, до російського вторгнення. Тож нарікати лише на військовий фактор неправильно, – вважає експерт. – Ну а продовження амністії ще на півроку (до 1 березня 2023 року) нічим не допоможе. Тому що, нагадую, треба ставити коня попереду віза, а не навпаки".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у США розповіли, де Росія задіє 3-й армійський корпус в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Партия 5.10

31 серпня 2022, 15:56

Бюджет, бюджет, а на деле сплошная коррупция и воровство ! Надо исходить из того, что этому государству хватит на все 5% с продаж и точка, а если не хватает, то пусть оно само себя сокращает и само внутри себя борется за эффективность путем упразднения ненужных и вредных структур, а также их численности.

соляник

31 серпня 2022, 15:33

КАКАЯ В ЖОПУ АМНИСТИЯ! Кто её придумал ДЕБИЛ (в п.з. этого слова). Конституция Украины же основана на СПРАВЕДЛИВОСТИ, а амнистию могую проталкивать только ДУРАКИ или КОРУПЦИОНЕРЫ, которым КУ до @...! Ну что тут не понятного?


Новини