Головна Новини Бізнес податки Підвищення акцизів, податків і штрафів: що особливого дає Україні законопроєкт №5600
commentss НОВИНИ Всі новини

Підвищення акцизів, податків і штрафів: що особливого дає Україні законопроєкт №5600

Експертка вважає, що така законодавча ініціатива призведе до тотального зубожіння українців

30 червня 2021, 14:55
Поділіться публікацією:

У середу, 30 червня, в парламенті збираються розглянути ймовірності внесення деяких змін до Податкового кодексу України. Також "під прицілом" нардепів знаходяться і деякі інші документи. Автори проєкту сподіваються, що це допоможе збалансувати надходження в бюджет. Щоб перевірити, чи так це, "Коментарі" звернулися за оцінкою експертів.

Підвищення акцизів, податків і штрафів: що особливого дає Україні законопроєкт №5600

Експертка Олена Броницька розкритикувала законопроєкт 5600. Фото із відкритих джерел

Так, на думку політичної експертки, представниці Українського інституту політики Олени Броницької, законопроєкт №5600 після його прийняття може просто "вбити" всю економіку, зробивши українців жебраками.

"Для розуміння: цей законопроект підвищує на 14,5% ренту за користування надрами (не пов'язано з видобуванням корисних копалин), піднімає у 2,5 раза ренту на видобуток залізної руди, на 5% збільшує ренту на радіочастоти для телекомунікаційних компаній, на 5% піднімає ставку екологічного податку, — пояснює Броницька. — Також №5600 вводить т.зв. "мінімальне податкове навантаження" на землю у вигляді 5% від нормативної вартості — його доведеться платити раз на рік. А неоподатковуваний мінімум ділянки пропонується скоротити з 2,0 до 0,5 гектара".

Крім того, пояснює експертка, автори цього документа хочуть, щоб українці, які продають житло на вторинному ринку, заплатили ПДВ. "Дістанеться" і фізособам, котрі продали за рік три і більше об'єктів нерухомості. Таких людей зобов'яжуть заплатити 18% податку на доходи фізосіб у залежності від суми угоди, каже Олена Броницька.

"І, нарешті, ще на 5% пропонується підняти акциз на алкоголь і ввести нову акцизну ставку для пивоварів (від 2,39 до 4,79 грн)", — зазначає спеціалістка.

Також вона додає, що у зв'язку з імовірним ухваленням такого документа українські підприємства можуть відмовитися від подальших інвестицій в окремі проєкти. Як приклад, Броницька призводить компанію "Арселор Міттал Кривий Ріг", що володіє комбінатом "Криворіжсталь". За словами експертка, це підприємство може передумати направляти близько мільярда доларів на інвестиційні проєкти.

"Зокрема, мова йшла про екологічну модернізацію підприємств, які беруть участь у виробничому циклі комбінату. Таку інформацію повідомив глава комбінату "Арселор Міттал Кривий Ріг" Мауро Лангобардо, — каже Олена Броницька. — Лангобардо пояснив, що причина можливої відмови "Арселор Міттал" від інвестиційної програми — це законопроєкт №5600".

Представниця УІП нагадала, що "Арселор Міттал Кривий Ріг" підписав 14 квітня 2021 року меморандум "Сталевий мільярд" із Міністерством економіки 14 квітня цього року. У документі йшлося про ймовірні інвестиції в модернізацію виробництва для зниження викидів у навколишнє середовище і впровадження принципів т.зв. "Циркулярної економіки".

"Законопроєкт №5600 пропонує масштабне підвищення ставок цілого переліку податків, акцизів і рент. Тому не варто думати, що підвищення податків торкнеться тільки гірничодобувної галузі — це торкнеться і фермерів, і дачників-городників, і виробників пива, і телекомунікаційних компаній", — резюмує Олена Броницька.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як подібну законодавчу ініціативу оцінює доктор економічних наук Костянтин Швабій. Детальніше про його погляді на українські податки — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, які плюси і мінуси, на думку експертів, має закон про податкову амністію, нещодавно прийнятий Радою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини