Головна Новини Бізнес податки Податковій амністії бути: які плюси і мінуси має новий закон
commentss НОВИНИ Всі новини

Податковій амністії бути: які плюси і мінуси має новий закон

Депутати пояснюють, що право скористатися податковою амністією — суто добровільне, і людина не несе жодної відповідальності за невиконання

15 червня 2021, 14:42
Поділіться публікацією:

15 червня українським парламентом був остаточно підтриманий законопроєкт, який прописує тонкощі податкової амністії в нашій країні. Парламентській кореспондентці видання "Коментарі" вдалося поспілкуватися з кількома нардепами відразу після голосування і дізнатися їхнє ставлення до документа.

Податковій амністії бути: які плюси і мінуси має новий закон

В Україні прийняли закон про податкову амністію. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Відкриваючи рахунок в європейському банку, чекайте питання: "Звідки гроші?"

Представник провладної фракції "Слуга народу", глава фінансового комітету ВР Данило Гетманцев не приховує свого захоплення з приводу прийняття документа. Політик зазначає, що цей закон був програмним положенням як "Слуги народу", так і самого президента Володимира Зеленського.

"А ще це право кожного громадянина "обілити" всі раніше неоподатковані доходи, отримані за останні 30 років, — каже Гетманцев. — Загальна ставка — 5%, якщо гроші знаходяться на території України. 9% обкладаються фінанси, котрі знаходяться за кордоном і не повертаються в Україну. До слова, на перше півріччя дії податкової амністії було прийнято рішення встановити ставку в 7% для "іноземних" грошей".

Данило Гетманцев підкреслює, що у людей, які скористаються податковою амністією, "податківці" не мають права перевіряти джерело отримання декларованих доходів.

Намагаючись розвіяти більшість існуючих міфів, Данило Гетманцев докладно роз'яснив, кому не варто переживати через введення подібних можливостей.

"Не дивлячись на вельми популярні зараз твердження, людина, яка отримує доходи, з яких сплачено податки, може не турбуватися про існування податкової амністії. Це "біла" зарплата, спадок тощо. Навіть якщо у вас вдома або в будь-якому іншому місці знаходяться подібні заощадження в готівці, ви не зобов'язані нести їх у податкову і "здаватися", — підкреслює нардеп.

Однак ті, хто регулярно отримує "чорну" або "сіру" зарплату (в конвертах), але хочуть бути чесними перед законом, можуть із 1 вересня скористатися можливістю податкової амністії.

Попри те, що відповідальність за незадекларовані доходи поки відсутня, Гетманцев пояснює, навіщо варто користуватися амністування.

"Якщо ви зараз спробуєте відкрити рахунок в будь-якому європейському банку, вас запитають, де ви взяли гроші. В Україні поки такого немає, але з часом подібний механізм регулювання обов'язково з'явиться. Тому якщо людина дивиться на перспективу одного-двох років, механізм податкової амністії їй може бути нецікавий. Але якщо вона планує здійснювати якісь великі фінансові операції через три, чотири і більше років, то задекларувати доходи і сплатити невеликий податок із них зараз — найкращий вихід", — впевнений політик.

Також Данило Гетманцев зазначив, що скористатися цим механізмом може кожен громадянин України. Однак існує обмеження для чиновників, які подавали декларацію про відповідну роботу, починаючи з 2005 року. Таким чином хочуть відкинути можливість законно скористатися грошима, які могли бути отримані з використанням владного впливу.

До речі, за словами Гетманцева, в Україні зараз "на руках" у громадян знаходиться величезна кількість готівки. Найскромніші підрахунки говорять про суму близько 50 млрд доларів. Цей розмір хотіли б скоротити до 15-20, зауважив нардеп.

"Податкова амністія — це, вибачте, як в ресторан сходити"

Не дуже оптимістично оцінює підтриманий Радою закон голова фракції "Голос" Ярослав Железняк. За словами політика, не було єдності і в їхній політичній силі.

"Кожен із наших депутатів по-різному ставиться до цієї теми, тому і було вирішено дозволити вільне голосування. З "Голосу" законопроєкт підтримало лише шестеро", — розповідає депутат.

Як пояснює Ярослав Железняк, у нього самого не надто обнадійливі враження від цього документа.

"Я не вірю, що це принесе багато доходу, що це буде масове декларування, — зізнається політик. — Але ми, як держава, закриваємо офшори, ми створюємо Бюро економічної безпеки, тому дозволити таку можливість, як податкова амністія, було логічно".

При цьому нардеп зазначає, що механізм податкової амністії працює в дуже багатьох країнах світу. Серед них — Аргентина, Бразилія, Іспанія, Італія, Індонезія та інші.

"До того ж в Україні цей механізм повністю добровільний. Даруйте за порівняння, але це як сходити в ресторан: хочете — йдіть, хочете — не йдіть", — пояснює Железняк.

Особливого захоплення з приводу прийняття документа депутат не відчуває, а й негативу до закону не відчуває.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому деякі експерти вважають, що за допомогою механізму податкової амністії влада спробує зробити "хрестовий похід" проти доходів населення. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, якими "лазівками" можуть скористатися нечисті на руку українці, щоб приховати свої "зайві" доходи від декларування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини